Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Παραμένουν στα μπλόκα

Την απόφασή τους να παραμείνουν στα μπλόκα στην Αλαμάνα της Φθιώτιδας, το Κάστρο της Βοιωτίας, την Ελάτεια και τις Λιβανάτες, πήραν πριν λίγο οι αγρότες σε γενικές τους συνελεύσεις. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να προχωρήσουν σε κλιμάκωση κλείνοντας και παράδρομους. Σύμφωνα με τα όσα εξελίχθηκαν στις γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, οι αγρότες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στην τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισαν ότι τα ζητήματα της βιωσιμότητας δεν αντιμετωπίζονται και υποστήριξαν ότι «ακόμα και τα θεσμικά θέματα βρίσκονται μέσα σε θολό τοπίο, το οποίο δεν ξεκαθαρίστηκε, παρά το γεγονός ότι εκτιμήθηκε αρχικά ότι υπήρχε προσέγγιση». Όπως οι εκπρόσωποι των αγροτών ανακοίνωσαν την απόφασή τους αυτή, θα την εισηγηθούν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, που θα συνέλθει αύριο, Κυριακή και θα λάβει την τελική απόφαση.

Δεν κλείνουν την Εγνατία σήμερα οι αγρότες της περιοχής

Την απόφαση να μην κλείσουν σήμερα τον κόμβο της Εγνατίας Οδού με την παλιά εθνική οδό Γρεβενών-Κοζάνης, πήραν οι αγρότες του νομού Γρεβενών σε συνέλευσή τους. Όπως τόνισαν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, προχωρούν στον αποκλεισμό του δρόμου, σε ένδειξη καλής θέλησης για τους ξενοδόχους και επαγγελματίες της περιοχής, που περιμένουν επισκέπτες για το Σαββατοκύριακο.

Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων

Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε για τις 6 Φεβρουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), ενόψει και της διεθνούς αγροτικής έκθεσης AGROTICA (3-7/2). Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο και την άμεση καταβολή της συνδεδεμένης και αποσυνδεμένης επιδότησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του διαχωρισμού σε αγρότες κατά κύριο και μη επάγγελμα.«Για τρίτη συνεχή χρονιά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι εξευτελιστικές, με συνέπεια μεγάλη μείωση στο εισόδημα μας. Τα χρέη είναι υπέρογκα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Από τις ενισχύσεις του ΟΣΔΕ πήραμε μόνο 60%, ενώ μεγάλος αριθμός αγροτών δεν παίρνει την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Αλλα αιτήματα είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, το τριετές πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και η δεκαετής ρύθμιση των χρεών χωρίς πανωτόκια και η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.





Στον Προμαχώνα κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα οι αγροτοσυνδικαλιστές από τα 16 μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας-Θράκης, που συναντώνται στο Αγκιστρο Σερρών (σε μικρή απόσταση από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα), για να καθορίσουν το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που θα θέσουν στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Χθες οι ίδιοι, σε σύσκεψη που είχαν στα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, συμφώνησαν πάνω σε δέκα σημεία, τα οποία θα επικυρώσουν σήμερα. Στο Αγκιστρο αναμένεται να εκτιμηθεί και η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση της υπουργού με την αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, που εκπροσωπεί 14 νομούς. Το «μέτωπο» των Νέων Μαλγάρων αναμένεται να προσεγγίσει σήμερα και το μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας.

Ψηφιακοί χάρτες στην υπηρεσία των αγροτών

 Στη μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της λελογισμένης χρήσης λιπασμάτων, στη βελτίωση της ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη σωστή επιλογή της κατάλληλης καλλιέργειας για κάθε περιοχή θα συμβάλουν οι νέοι ψηφιακοί εδαφολογικοί χάρτες για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Περισσότεροι από 11.000 ψηφιακοί και εκτυπωμένοι χάρτες, που σύντομα θα βρίσκονται αναρτημένοι και στο Διαδίκτυο, χαρτογραφούν τρία εκατομμύρια στρέμματα πεδινής και ημιπεδινής καλλιεργήσιμης γης σε πέντε νομούς - Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου - αποκαλύπτοντας τη σύνθεση των εδαφών από πλευράς θρεπτικών στοιχείων, βαρέων μετάλλων και ποιότητας των αρδευτικών υδάτων.
Χρήσιμο εργαλείο
Πρόκειται για ένα νέο, υπερσύγχρονο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, αλλά και των αγροτών, που πλέον θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τη σύνθεση των κατά τόπους καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους, προκειμένου στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν λίπασμα και εδαφοβελτιωτικά προϊόντα ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες. Με τους θεματικούς εδαφολογικούς χάρτες είναι πλέον γνωστή η οξύτητα των εδαφών (Ph), τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν (κάλλιο, φώσφορος, βόριο κ.ά.), τα βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο κ.λπ.), αλλά και η ποιότητα του αρδευτικού νερού (αλατότητα, θρεπτικά στοιχεία, νιτρικά κ.ά.). Στο εξής, οι παραγωγοί θα μπορούν να επιλέγουν την κατάλληλη και οικονομικά συμφέρουσα καλλιέργεια, γνωρίζοντας την ποιότητα των εδαφών, άρα και το κόστος των λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν. Οι θεματικοί χάρτες, που παράχθηκαν από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας και το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) στη Γεωργία της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά εργαστήρια της χώρας, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού και της Ελλάδας, αφορούν την Αν. Μακεδονία-Θράκη και το σύστημα θα εγκατασταθεί σύντομα στις διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των πέντε νομών και στην Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας, καθηγητή Ν. Μισοπολινό, κατέχοντας αυτή την πληροφόρηση μπορεί κανείς να προγραμματίσει την αγροτική παραγωγή. Οπως σημείωσε, εξάλλου, η ίδια η διαδικασία παραγωγής των χαρτών αποτελεί ένα επίτευγμα. Στο παρελθόν, εξήγησε, διαρκούσε τουλάχιστον μια δεκαετία και ενείχε υπέρογκο κόστος, ενώ σύντομα οι χιλιάδες χάρτες που απαιτούνταν για την κάλυψη ολόκληρης της Περιφέρειας κατέληγαν ξεπερασμένοι. Η σύνθεση όλης αυτής της πληροφορίας ήταν σχεδόν αδύνατη. «Σήμερα, με ένα “κλικ” στον υπολογιστή ή στο Διαδίκτυο, τόσο η πολιτεία όσο και ο αγροτικός κόσμος μπορούν να πληροφορηθούν, να σχεδιάσουν την αγροτική παραγωγή και τελικά να την εφαρμόσουν με τον πλέον οικονομικό, αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας πως αυτή η τεχνογνωσία μπορεί ακόμη και να εξαχθεί.
Τεχνολογία αιχμής
Για την παραγωγή των ψηφιακών εδαφολογικών χαρτών, που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AGROTICA το διήμερο 5-6 Φεβρουαρίου, αξιοποιήθηκε, όπως εξήγησε, τεχνολογία αιχμής: δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, δειγματολήπτες με GPS και υδραυλικά τρυπάνια σε περισσότερα από 50.000 σημεία. Τα δείγματα, που κατέληγαν σε εργαστήρια ανάλυσης της Ελλάδας και του Ην. Βασιλείου, έδιναν δεδομένα που επέστρεφαν στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, ώστε να εισαχθούν στο σύστημα και να διαμορφώσουν τους χάρτες.