Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Δρόμοι-καρμανιόλες στη Βόρεια Ελλάδα

Αρνητική πρωτιά κατέχει η Χαλκιδική, που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τους πιο επικίνδυνους νομούς της Ελλάδας, με βάση τα τροχαία δυστυχήματα που έγιναν το 2009. Άλλοι τρεις νομοί από τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται μέσα στους 17 νομούς που κατατάσσονται στους πλέον επικίνδυνους της Ελλάδας. Πρόκειται για τους νομούς Καβάλας, Ξάνθης και Θεσσαλονίκης. Πέραν των τεσσάρων, από τους 16 νομούς της Βόρειας Ελλάδας πέντε θεωρούνται μέτριας επικινδυνότητας, ενώ χαμηλής επικινδυνότητας χαρακτηρίζονται επτά. Μέτριας επικινδυνότητας χαρακτηρίζονται οι νομοί Ροδόπης, Δράμας, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς, ενώ χαμηλής επικινδυνότητας η Πέλλα, οι Σέρρες, η Κοζάνη, ο Έβρος, τα Γρεβενά, η Καστοριά και η Φλώρινα. Η εκτίμηση της επικινδυνότητας των νομών της Ελλάδας, με βάση τα τροχαία ατυχήματα το 2009, έγινε από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι πιο επικίνδυνοι νομοί
Στην πρώτη θέση με τους πιο επικίνδυνους νομούς βρίσκεται η Χαλκιδική, όπως και το 2005. Οι νεκροί ανήλθαν στους 33 έναντι 27 το 2008, οι σοβαρά τραυματίες στους 35 και οι ελαφρά στους 235. «Ο νομός χρειάζεται μέτρα άμεσης προτεραιότητας», επισημαίνεται στην έρευνα. Ακολουθούν η Αττική, η Κόρινθος, η Φωκίδα, η Εύβοια, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Λευκάδα, ενώ στην 9η θέση βρίσκεται η Καβάλα, στη 12η η Ξάνθη και στη 14η η Θεσσαλονίκη. Η έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2009 σε όλα τα ατυχήματα και τους παθόντες καταγράφηκε μείωση. Στα θανατηφόρα και στους νεκρούς καταγράφηκε μείωση κατά 7,1% και 6,2% αντίστοιχα (100 λιγότερα δυστυχήματα και 96 λιγότεροι νεκροί) σε σχέση με το 2008. Για πρώτη φορά ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται κάτω από τα 1.500 άτομα, πράγμα που έχει να συμβεί από το 1982. Στους σοβαρά τραυματίες παρατηρήθηκε μείωση κατά 11,6%, ενώ στους ελαφρά τραυματίες η μείωση ήταν μόνο 2,7%, με τον αριθμό τους να παραμένει μεγάλος, στα 16.683 άτομα.
ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ στον «Αγγελιοφόρο»

Θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα σε όλο τον πλανήτη. Πλησιάζει η Ώρα ...της Γης!

Σε λίγο, στις 8.30 μμ και για μια ώρα, θα σβήσουν τα φώτα σε όλο τον πλανήτη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια η WWF, εναντίον της κλιματικής αλλαγής, με την κωδική ονομασία Ώρα της Γης.

Μην ξεχάσετε να αλλάξετε την ώρα αύριο Κυριακή

Τα ξημερώματα , θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας το μέτρο της θερινής ώρας. Στις 03.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλ. στις 04.00. Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010), εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανoωαρίου 2001.





Στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά. Η Ανάσταση του Λαζάρου γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια.

Εκατοντάδες πιστοί απο κάθε περιοχή της Μακεδονίας συνέρευσαν για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Αναστάσεως του Λαζάρου στο χωριό Ευαγγελισμός του δήμου Εγνατίας. Η εικόνα, την οποία έφεραν οι πρόσφυγες απο το Εσμέ της Νικομήδειας του Πόντου, έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο απο τα πολλά θαύματα και τα αποτυπωμένα άμφια του άγιου στο βελούδινο ύφασμα της ωραίας πύλης στον ομώνυμο ναό. Την παραμονή της εορτής με την συμμετοχή πλήθος πιστών έγινε η καθιερωμένη περιφορά της ιεράς εικόνος στους δρόμους του χωριού. Φωτογραφικά στιγμιότυπα αρχείου

Έθιμα του Λαζάρου στην Μακεδονία


Το Σαββάτο του Λαζάρου ο λαός μας το έχει περιλάβει με όμορφα έθιμα. Ένα από αυτά είναι και τα κάλαντα του Λαζάρου όπου μικρά παιδιά με στολισμένα καλαθάκια με της άνοιξης λουλούδια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας κάλαντα που αναφέρονται στην ανάσταση του Λαζάρου. Το πιο γνωστό από τα κάλαντα είναι: Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια. Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι ήρθε η μάνα σου από την Πόλη σου ’φερε χαρτί και κομπολόι. Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας αναβιώνει το έθιμο με τις Λαζαρίνες, όπου κορίτσια με παραδοσιακές στολές και το στολισμένο καλαθάκι γυρίζουν στο χωριό και τραγουδούν κάλαντα του Λαζάρου με πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο αλλά και από σπίτι σε σπίτι. Στην Νυμφόπετρα παλαιοτέρα τα παιδιά είτε σε ομάδες είτε μεμονωμένα γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν το: Βάγια – βάγια των Βαγιών τρώμε ψαριά και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώμε κόκκινο αυγό. Τα φιλοδωρήματα των παιδιών ήταν κατά κανόνα τα αυγά. Στην φωτογραφία η εικόνα της ανάστασης του Λαζάρου στον ομώνυμο ιερό ναό του Λαζάρου στον Ευαγγελισμό του δήμου Εγνατίας.