Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Νέα από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

-Ανακοίνωση απο τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης
Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι η πληρωμή των Επιδομάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας, για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2010, θα ξεκινήσει στις 13 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 2313 330375, 2313 330376, 2313 330377 και 2313 330386.
-Π. Ψωμιάδης: 'Ο πόλεμος εις βάρος μου ξεκίνησε'
Σχετικά με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (Ν. Γιαννόπουλου, Δ. Γωγάκου, Σ. Πλωμαρίτη), ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη από το λαό της Θεσσαλονίκης για τη συμπεριφορά μου στο χθεσινό νομαρχιακό συμβούλιο. Μετά από δύο προεκλογικές εκστρατείες στις οποίες η οικογένειά μου κι εγώ δεχθήκαμε βάναυσα και πολλαπλά χτυπήματα κάτω από τη μέση, το 2002 και το 2006, μετά από οκτώ χρόνια συκοφαντικών επιθέσεων σε βάρος μου με κατηγορίες που αποδείχθηκαν παντελώς ανυπόστατες, δεν άντεξα. Πάνω από πολιτικός είμαι άνθρωπος κι αυτό δεν αλλάζει.
-Ψήφισμα συμπαράστασης στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης απο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Ψήφισμα συμπαράστασης στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με τη διαμαρτυρία της για τη σχεδιαζόμενη μείωση της κυνηγετικής περιόδου στη χώρα εξέδωσε ομόφωνα, μετά την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος.
Δήλωση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη για ΠΑΟΚ και ΑΡΗ
Σχετικά με τον επικείμενο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, αλλά και την έναρξη των πλέι οφ του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εν όψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων των δύο ιστορικών συλλόγων της πόλης μας, του Άρη και του ΠΑΟΚ, εύχομαι να πραγματοποιηθούν οι αγωνιστικοί τους στόχοι με την κατάκτηση του Κυπέλλου και της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Θεσσαλονίκη αξίζει διακρίσεις και πιστεύω ότι εάν τα παιχνίδια κριθούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ο Πύργος ο Λευκός θα ζήσει ξανά στιγμές χαράς και δόξας»
-Αφιέρωμα στην Ορχήστρα Τέχνης από το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης
Τριήμερο αφιέρωμα στην ορχηστική τέχνη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, διοργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού, στις 28, 29 και 30 Απριλίου 2010, στο Θέατρο «Αθήναιο». Στο αφιέρωμα συμμετέχουν σαράντα (40) Σχολές Κλασικού, Έντεχνου και Σύγχρονου Χορού, Σχολές Latin, Hip-Hop και Ευρωπαϊκών Χορών, καθώς και Ομάδες Χορού από όλο το Νομό Θεσσαλονίκης, και παίρνουν μέρος περισσότεροι από πεντακόσιους (500) επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές.
-Επιστολή του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη στον επικεφαλής της παράταξης 'Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία' Μιχάλη Σπυριδάκη
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αγαπητέ φίλε Μιχάλη, Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη για τη συμπεριφορά μου έναντι του προσώπου σου, στη διάρκεια του χθεσινού νομαρχιακού συμβουλίου. Στα τριάντα χρόνια της πολιτικής μου παρουσίας, προέχει πάντοτε το ανθρώπινο στοιχείο από τα πολιτικές και κομματικές διαφορές. Γνωρίζεις καλά ότι σέβομαι και τιμώ το νομαρχιακό συμβούλιο, σέβομαι και τιμώ τη δική σου παρουσία και τους αγώνες της παράταξης του ΚΚΕ. Αντιλαμβάνεσαι όμως ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε τις ευαισθησίες μας και τα όριά μας. Και χθες, συγκεκριμένος νομαρχιακός σύμβουλος άγγιξε τα όριά μου. Έχω δεχθεί κριτική, πολύ σκληρή και πολλές φορές στο παρελθόν, και τη δέχομαι ευχαρίστως όταν είναι καλόπιστη, όμως δεν μπορώ να ανεχθώ τις ύβρεις και τις συκοφαντίες οι οποίες εκπορεύονται από συγκεκριμένα πρόσωπα και μάλιστα συστηματικά τα τελευταία χρόνια, πολύ δε περισσότερο όταν αγγίζουν την οικογένειά μου.





Θέματα που ενδιαφέρουν τους αγρότες.

Οι Νέοι Αγρότες Θεσσαλονίκης συνεχίζουν
Συνάντηση για να εξετάσει τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στο Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών και στον ορισμό του αγρότη διοργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 11.00, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Πλατεία Δικαστηρίων, μπροστά από τον Άγιο Δημήτριο). Δεκαπέντε μήνες μετά την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1422/27-1-2009/ΥπΑΑΤ για υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών (Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, Μέτρο 112, ΠΑΑ 2007-13) οι 429 Νέες και Νέοι συνεχίζουν να μην έχουν πάρει την προβλεφθείσα ενίσχυση (με τα κριτήρια που οδηγούσαν σε επιδότηση μέχρι 40.000 ευρώ). Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης προβληματίσθηκε πολύ. Ήδη άρχισε από τις 21/10/2009-Λαγκαδάς και συνέχισε στις 11/11/2009-Χαλάστρα, στις 27/11/2009-Θέρμη, στις 27/1/2010-Αθήνα, 7/2/2009-Agrotica, στις 23/3/2010-Νομαρχία Θεσσαλονίκης, στις 26/3/2010 - Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης και 12/4/2010-Σίνδος, ενώ έχει ήδη σχεδιάσει να συνεχίσει τις δραστηριότητες στις 10/5/2010 στα Βασιλικά-Δημαρχείο, στις 14/6/2010 στην Λητή, στις 27-28 Ιουνίου στην Αρχ. Επίδαυρο (Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός»), στις 12/7/2010 στην Νέα Μηχανιώνα και στις 10-12 Σεπ 2010 στην Καρδίτσα (17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών). Δυστυχώς μέχρι σήμερα εκτός από ένα Δελτίο Τύπου στις 18/3/2010 (που έλεγε ότι θα μπουν όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι) και μια Ανακοίνωση στις 10/4/2010 ότι υπογράφτηκε νέα ΚΥΑ με το ποσό των 155 εκ € και τα νέα ποσά κριτηρίων, δεν έχουν δοθεί οι προβλεπόμενες εφ’ άπαξ ενισχύσεις. Οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες αισθάνονται βαριά προσβολή ως Έλληνες πολίτες από την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθεί σε αυτά που μόνη της καθόρισε, στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, δηλαδή στο ότι θα δοθούν οι αποφάσεις (θετικές ή αρνητικές) στα αιτήματα μέσα σε 4 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Δεν ξανασυνέβη να επανακαθορίζονται τα κριτήρια μετά την υποβολή των αιτήσεων και την αξιολόγηση τους. Οι προοπτικές για τους Νέους Αγρότες φαίνεται ότι θα γίνουν δυσμενέστερες αν το νομοσχέδιο που μπήκε σε διαβούλευση δεχθεί ότι με 35% των εισοδημάτων σου από αγροτικές πηγές μπορείς να χαρακτηρίζεσαι αγρότης, και με βάση αυτό προσδιορισθεί το Μητρώο των Αγροτών. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται συναντήσεις και συζητήσεις για τα απαράδεκτο φαινόμενο 15 μήνες μετά την ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (27/1/2009) στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών να μην έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις και να μην έχουν δοθεί τα χρήματα στους εν δυνάμει δικαιούχους Νέους Αγρότες. Οι Νέοι Αγρότες Θεσσαλονίκης προσδοκούν σε βελτίωση των θεμάτων που τους απασχολούν και συνεχίζουν, ξεκινώντας κύκλο εξωστρέφειας από την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 11.00, από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Νομοσχέδιο καταργεί την ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.
Μετά τη γνωστοποίηση πρόθεσης για οριστικό λουκέτο στα 55 Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στην κατάργηση και της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, «παράλληλα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της πολιτικής της κυβέρνησης για την κατάργηση ή τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, η κυρία Μπατζελή προγραμματίζει, με νομοσχέδιο που θα φέρει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, και την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, που σήμερα απασχολεί 296 υπαλλήλους των οποίων η μισθοδοσία φθάνει τα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Η κυρία Μπατζελή είχε χαρακτηρίσει «νομικά κενές» τις 296 προσλήψεις που είχαν γίνει από τη ΝΔ προκαλώντας την αντίδραση του τότε υπουργού κ. Σωτ. Χατζηγάκη.
Επιδοτήσεις μετά την πληρωμή του νερού άρδευσης
Όσοι εισπράττουν αγροτικές επιδοτήσεις πρέπει πρώτα να έχουν πληρώσει το νερό της άρδευσης, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που αφορά τις ρυθμίσεις αυτές επιβάλλονται στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, που έχει φιλο-περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Με τις ρυθμίσεις αυτές προβλέπεται επίσης το νερό να χρησιμοποιείται βάσει νόμου από ιδιωτικές γεωτρήσεις ή μέσω Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Στο έγγραφο, που υπογράφει ο Παύλος Πέζαρος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρονται τα εξής: «Με την πρόσφατη αναθεώρηση της Κ.Α.Π. και σε ό,τι αφορά το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων (Καν. (EE) 73/2009 του Συμβουλίου), εισάγεται στις υποχρεώσεις της «πολλαπλής συμμόρφωσης» ένα νέο πρότυπο σχετικό με τα ύδατα, το οποίο αναφέρεται ως «Τήρηση των διαδικασιών έγκρισης για τη χρήση των υδάτων για άρδευση, εφόσον προβλέπεται». Το πρότυπο αυτό ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία ως εξής: «Από 1.1.2010, οι γεωργοί που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης χρήσης νερού προς άρδευση. - Οι γεωργοί οι οποίοι είναι μέλη Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Τοπικές Επιτροπές Άρδευσης, Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές, Α.Ο.Σ.Α.Κ., Οργανισμός Κωπαΐδας), κατέχουν βεβαίωση ότι ανήκουν και υδροδοτούνται από τον αντίστοιχο ΟΕΒ, θεωρημένη από την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή της οποίας λειτουργεί το αντίστοιχο έργο ή τμήμα του έργου. - Αν δεν ανήκουν σε συλλογικό φορέα άρδευσης θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες του παράγωγου δικαίου του νόμου 3199/2003, για την αδειοδότηση της υδροληψίας».
Έκλεβαν βανάκια αρδευτικών συστημάτων
Βούλγαροι τσιγγάνοι έκλεβαν μπρούντζινα βανάκια από τα αρδευτικά συστήματα της επαρχίας Βισαλτίας και τα μεταπουλούσαν σε χυτήρια, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα. Με βάση το ρεπορτάζ, οι ζημιές που σημειώθηκαν το τελευταίο δίμηνο στα αρδευτικά συστήματα των αγροτών και στις καλλιέργειές τους, ήταν μεγάλες, με αποτέλεσμα αγρότες και υπάλληλοι του ΤΟΕΒ Βισαλτίας να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κάθε βράδυ ομάδες αγροτών έκαναν περιπολία στους αγρούς με σκοπό να εντοπίσουν τους «ποντικούς» . Κατά την περιπολία τους οι αγρότες εντόπισαν ένα αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες. Ο οδηγός του, μόλις κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτός, εγκατέλειψε τον ομοεθνή συνεργό του στα χωράφια και τράπηκε με το αυτοκίνητό του σε φυγή. Κατά την καταδίωξη που ακολούθησε, από τους αγρότες της περιοχής, μέσα στους αγροτικούς παράδρομους, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε πάνω σε δέντρα. Αντιμέτωπος με τους αγρότες άρχισε να τους πετροβολεί και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι, μέσα στα μικρά αρδευτικά κανάλια της περιοχής. Στο αυτοκίνητο του Βούλγαρου τσιγγάνου βρέθηκαν περισσότερα από 300 βανάκια αρδευτικού συστήματος
Ο FAO μετράει τους ρύπους της γαλακτοκομίας
Για το 4% των συνολικών ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου ευθύνεται ο γαλακτοκομικός τομέας, σύμφωνα με μία νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει τις εκπομπές που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και τη μεταφορά των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και τις εκπομπές που αφορούν την παραγωγή κρέατος από ζώα γαλακτοπαραγωγής. Αν δεν ληφθεί υπόψη η παραγωγή κρέατος, η συμβολή της γαλακτοκομίας στα αέρια του θερμοκηπίου ανέρχεται σε μόλις 2,7%. Το έτος 2007, ο γαλακτοκομικός τομέας παρήγαγε το ισοδύναμο1.969 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αντιστοιχεί σε 2,4 κιλά αερίων ανά κιλό γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο σημαντικότερος ρύπος που εκπέμπει η γαλακτοπαραγωγή είναι το μεθάνιο, που αντιστοιχεί σε περίπου 52% των συνολικών ρύπων. Το υποξείδιο του αζώτου έρχεται δεύτερο με 27% στις αναπτυγμένες και 38% στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ τρίτο έρχεται το διοξείδιο του άνθρακα με 21% και 10% αντίστοιχα. Η έκθεση του FAO περιλαμβάνει όλα τα στάδια της αλυσίδας γαλακτοπαραγωγής, από την παραγωγή και μεταφορά των εισροών (λιπάσματα, φάρμακα, ζωοτροφές) που χρησιμοποιούνται στη γαλακτοπαραγωγή και τις εκπομπές αερίων στη φάρμα, μέχρι τη μεταφορά του τελικού προϊόντος. «Η έκθεση αυτή είναι σημαντική για να κατανοήσουμε και ταυτοποιήσουμε τις ευκαιρίες μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γαλακτοκομίας», δήλωσε ο Σάμιουελ Γιούτζι, διευθυντής του τμήματος ζωικής παραγωγής του οργανισμού. Θα ακολουθήσουν ανάλογες μελέτες για άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας, ώστε να δημοσιευτεί μία τελική έκθεση μέσα στο 2011. Στην ανάλογη έκθεση που είχε δημοσιευτεί το 2006, ο FAO υπολόγιζε ότι η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 18% των αερίων του θερμοκηπίου.