Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Αναστενάρια στον Λαγκαδά

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιείται στην πόλη του Λαγκαδά η τελετή της πυροβασίας που γίνεται κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και διαρκεί τρις ημέρες. Το φαινόμενο της ακαϊας είναι εκείνο που κάνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου να συρρέει για να παρακολουθήσει με τα ίδια του τα μάτια το περίεργο ανεξήγητο φαινόμενο της ακαϊας. Το έθιμο λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και ότι είναι συνέχεια Διονυσιακών τελετών, το οποίο το έφεραν οι πρόσφυγες στην Μακεδονία τα χωριά Κωστί και Μπροντίβο της Ανατολικής Θράκης, ενώ με την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας - Τουρκίας το 1923 μεταφέρθηκε εκεί, όπου εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοί τους, στην Μακεδονία, και συγκεκριμένα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Αγία Ελένη και στην Κερκίνη Σερρών, στη Μελίκι Ημαθίας και στη Μαυρολεύκη της Δράμας. Στην πυροβασία συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες χορεύοντας πάνω στα ανάμενα κάρβουνα με γυμνά πόδια χωρίς να παθαίνουν εγκαύματα. Στα χέρια τους κρατούν εικόνες αγίων δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την θρησκευτική τους πίστη. Πριν πατήσουν πάνω στα κάρβουνα γίνεται η προετοιμασία η οποία αρχίζει από την παραμονή όπου οι αναστενάρηδες μαζεύονται στο κονάκι με επικεφαλής τον Αρχιαναστενάρης για να πάνε στην εκκλησία για την παραλαβή των εικόνων. Την ημέρα της εορτής το απόγευμα σε ειδικό χώρο ανάβουν τον σορό των ξύλων που έχουν από νωρίς συγκεντρώσει. Όταν ξύλα γίνουν κάρβουνα τότε αρχίζει το πάτημα στα κάρβουνα υπό τους ήχους της λύρας, του νταουλιού και του ασκίου σε πλήρη εκστασιασμό μέχρι να σβήσει η φωτιά. Πριν από κάθε πυροβασία γίνεται μέσα στο κονάκι η προετοιμασία. Χορεύουν κρατώντας στα χέρια τους εικόνες Αγίων κάτω από τους ειδικούς ρυθμούς που τα παραδοσιακά όργανα τους φέρνουν σε κατάσταση έκστασης. Το ερώτημα που οφείλεται η ακαϊα απασχόλησε πολλούς επιστήμονες χωρίς να μπορούν να δώσουν εξήγηση. Οι αναστενάρηδες πιστεύουν ότι αυτό γένεται λόγω της βαθιάς τους πίστης που έχουν. Η εκκλησία βέβαια δεν αποδέχεται την αυτήν την αιτιολογία και τα θεωρεί τα έθιμα αυτά κατάλοιπα σατανικών τελετών. Μιλώντας στα «Ε.Ν» ο Αρχιαναστενάρης Αναστάσιος Καϊτατζής είπε: « Η πίστη μας, μας δίνει δύναμη και πατάμε στα κάρβουνα, πιστεύουμε και πατάμε. Την ώρα που πατώ στα κάρβουνα είμαι κρύος δεν αισθάνομαι την ζέστη της πυρράς». Το δυνατό πιστεύω που έχουν οι αναστενάρηδες το διακρίναμε και στην γιαγιά Αθανασία που παρά τα 82 της χρόνια και πλέον εξακολουθεί να κρατά το έθιμο της πυροβασίας και να συμμετέχει δυναμικά στα δρώμενα. Πέρα από τις όποιες ερμηνείες μπορεί να δώσει κανείς εκείνο που είναι γεγονός είναι ότι η πόλη του Λαγκαδά για λίγες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα την ώρα της πυροβασίας.









Συγκλόνισε το Πανελλήνιο ο Χαράλαμπος Μητσόγλου 109 ετών σήμερα, με την η ζωντανή μαρτυρία του για γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.


Ο κ. Χαράλαμπος Μητσόγλου ο υπεραιωνόβιος της γενιάς των ξεριζωμένων μίλησε και συγκλόνισε με την μαρτυρία του για τα γεγονότα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησε στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης η Παμποντιακή Ομοσπονδια Ελλάδος. Εδώ σήμερα έχουμε μαζί μας την ζωντανή μαρτυρία της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού είπε ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης παρουσιάζοντα τον Χαράλαμπο Μητσόγλου, προκαλώντας Ρίγη συγκίνησης σε όλο το πλήθος που παρακολούθησε την εκδήλωση ξεσπώντας ταυτόχρονα σε ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Η μαρτυρία του για τις θηριωδίες των Τούρκων ήταν μαχαιριές στις ψυχές των ανθρώπων. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας ο κυρ Χαράλαμπος έκανε τον κόσμο να ανατριχιάσει να τον συγκλονίσει από την μαρτυρική αφήγηση του. « Μάζεψαν τον κόσμο του χωριού και με ριπές των όπλων τους σκότωσαν όλους. Θημωνιές τα πτώματα» τόνισε με πόνο ψυχής». Μετά την ομιλία του όλοι ήθελαν να μιλήσουν μαζί του να ακούσουν από το στόμα του τα πραγματικά γεγονότα. Όλοι ήθελαν να τον εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Όλοι ήθελαν να το σφιχταγκαλιάσουν σαν δικός τους άνθρωπο. Στο πρόσωπο του έβλεπαν την δικό του παππού. Ένα είχε σε όλους να πει, να μην ξεχάσουν να λένε στα παιδιά τους για τα γεγονότα που τράβηξαν οι Έλληνες από τους τούρκους. «Να μιλάτε στα παιδιά σας» τους παρότρυνε. Μεταξύ εκείνων που με δάκρυα αγκάλιασε και φίλησε τον κυρ Χαράλαμπο ήταν και Βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ Νίκος Παπαδόπουλος. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση και το πρόσωπο της βραδιάς τον κ. Χαράλαμπο Μητσόγλου.

Οι πόντιοι καλλιτέχνες τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση. Σε λίγο και άλλα φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Με πόνο ψυχής οι πόντιοι σε όλο τον κόσμο τίμησαν με εκδηλώσεις μνήμης την γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού.


Στην Θεσσαλονίκη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Αγίας Σοφίας με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Λίγο πριν την έναρξη τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ κ. Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό και στις ενέργειες τη ομοσπονδίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Γαβρίδης διάβασε μηνύματα της Θρησκευτική της πολιτειακής και των πολιτικών κόμματων. Κεντρικοί ομιλητές ήταν, ο πόντιος στην καταγωγή Βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ Νίκος Παπαδόπουλος και η πρώην πρόεδρος του αριστερού κόμματος της Σουηδίας κας . Ulla Hoffmann. Για την σημαντική πρόσφορα του Συλλόγου Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης μίλησε ο πρόεδρος του Κωνσταντίνος Φραγγίδης.Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση. Σε λίγο και άλλα φωτογραφικά στιγμιοτυπα.