Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αλλαγές και στο Ασφαλιστικό των ένστολων προαναγγέλλει ο Ευαγ. Βενιζέλος

Ειδικές «ρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό των Στρατιωτικών προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα «κλειδώσουν» οι αλλαγές για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι θα περιμένει πρώτα τις γενικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια από το υπουργείο Οικονομικών για τις ρυθμίσεις δημοσίων υπαλλήλων και μετά θα γίνουν οι ειδικές ρυθμίσεις για τους ένστολους, καθώς είναι ειδική κατηγορία εργαζομένων.

Αγωγή Θ. Τσουκάτου σε βάρος Π. Καμμένου

Αγωγή σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Παναγιώτη Καμμένου, κατέθεσε το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, καθώς υποστηρίζει ότι υπέστη ηθική βλάβη από συκοφαντικές και εξυβριστικές φράσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε εναντίον του στην Εξεταστική. Ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, ο οποίος έχει αποδεχτεί ότι έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί από τον βουλευτή της ΝΔ 200.000 ευρώ ως αποζημίωση, ενώ παράλληλα τονίζει ότι θέτει στη διάθεση της Δικαιοσύνης όλους τους λογαριασμούς του. Ο Θεόδωρος Τσουκάτος αναφέρει ότι το όποιο επιδικασθέν ποσό πρόκειται να το διαθέσει στο γηροκομείο Λεωνιδίου



Σύλληψη λαθρομεταναστών

Και τουριστικό λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιήθηκε από λαθρομετανάστες προκειμένου να φθάσουν στη Γαλλία, μέσω Ιταλίας. Συνολικά 34 Σομαλοί, επικεφαλής των οποίων ήταν συνοδός Βέλγος υπήκοος, εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε τουριστικό λεωφορείο ταξιδιωτικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, οδηγός του οποίου ήταν ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου. Όλοι οι Σομαλοί ήταν εφοδιασμένοι με πλαστά διαβατήρια. Όπως δηλώθηκε το λεωφορείο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης-Ρώμης και εκτός των Σομαλών, επέβαιναν σε αυτό και άλλοι 6 επιβάτες. Όλοι οι λαθρομετανάστες, καθώς επίσης ο Βέλγος επικεφαλής του γκρουπ και ο Έλληνας οδηγός του λεωφορείου, συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας. -Επίσης 218 Αλβανοί λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το τελευταίο τριήμερο στην Ήπειρο και μέσω Κακαβιάς, απελάθηκαν στη χώρα τους.

Πορεία διαμαρτυρίας για την επίθεση του Ισραήλ στην ανθρωπιστική αποστολή στην Θεσσαλονίκη

Πορεία, από την Καμάρα προς το προξενείο των ΗΠΑ και κατάληξη στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή επίθεση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εναντίον της ανθρωπιστικής αποστολής που κατευθύνονταν στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Στην πορεία πήραν μέρος μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, των Οικολόγων Πράσινων και Οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και συνδικαλιστές του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τάσος Κουράκης και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο τελευταίος δέχθηκε επίθεση, μόλις ξεκίνησε η πορεία, από άτομα που τον πλησίασαν και είχαν λογομαχία μαζί του. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή τα εν λόγω άτομα προέρχονται από τον χώρο των αναρχικών, τον κατηγόρησαν ότι «πρασινίζει τον καπιταλισμό», του ζήτησαν να κατεβάσει το πανό, εκείνος αρνήθηκε και τότε του πέταξαν καφέ και μπουκάλι με νερό. Στο επεισόδιο δεν δόθηκε άλλη διάσταση. Στη διαδήλωση, που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία για τη Γάζα» ακούστηκαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Κάτω τα χέρια από τη Γάζα».



Παγκόσμια κατακραυγή για το ισραηλινό ρεσάλτο.

Εξαιρετικά ενοχλημένη είναι η διεθνής κοινότητα μετά από την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Έντονη ανησυχία εκφράζουν τόσο τα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και η Τουρκία, απαιτώντας εξηγήσεις. H Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια έρευνας και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε σήμερα τον πρέσβη του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις, έπειτα από την αιματηρή επιδρομή του Ισραηλινού Στρατού εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβέλε, εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος εναντίον του «στολίσκου της ελευθερίας». «Οι αρχικές πληροφορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι το υπουργείο του προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα συμβάντα.
Την ίδια ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο του Κουβέιτ θα συνεδριάσει εκτάκτως, σήμερα, για να συζητήσει την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής στη Γάζα. Μάλιστα, ο ισλαμιστής βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάι είναι ανάμεσα στους 16 ακτιβιστές από το Κουβέιτ, που βρίσκονται σε ένα από τα έξι πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας «Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη».  Την ίδια ώρα, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η επιδρομή του Ισραήλ εναντίον των πλοίων της διεθνούς νηοπομπής είναι "απάνθρωπη" και ότι θα συμβάλει στον αφανισμό της χώρας. Ο Αχμαντινετζάντ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το κράτος του Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η ύπαρξή του απειλείται από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Όλες αυτές οι ενέργειες καταδεικνύουν το τέλος ενός ειδεχθούς και ψεύτικου καθεστώτος, και ωθούν όλο και περισσότερο προς το τέλος της ύπαρξής του», κατέληξε ο πρόεδρος του Ιράν.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, χαρακτήρισε ως μία «κίνηση τρέλας» την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, ενώ δήλωσε πως η χώρα του θα έρθει σε επαφή με μία σειρά χωρών προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση. Παράλληλα, πληροφορίες από τη Βηρυτό αναφέρουν ότι κατά την ισραηλινή επιδρομή τραυματίστηκε και ο επικεφαλής της αποστολής του Λιβάνου που συμμετείχε στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια, Χάνι Σουλεϊμάν.
Η ισραηλινή επίθεση λεπτό προς λεπτό

Ο διεθνής στολίσκος που μεταφέρει 10.000 τόνους με ανθρωπιστική βοήθεια για την λωρίδα της Γάζας, αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού
05.37: Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επιτίθεται κατά του στολίσκου
06.08: Το πρώτο αίμα. Καταδρομείς του Ναυτικού ανοίγουν πυρ κατά μελών του πληρώματος τουρκικού πλοιαρίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2 νεκρούς και 30 τραυματίες. Σε λίγη ώρα ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως οι ναύτες τους αμύνθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκαν.
06.43: Επίσημη λογοκρισία του Τύπου από τις ισραηλινές αρχές. Το Ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγορεύει τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στο Ισραήλ
07.16: Ανακοινώνεται ο αριθμός των νεκρών, που αγγίζει τους 16 άμαχους και άοπλους πολίτες.
07.32: Το Ισραήλ «εκφράζει τη λύπη του». Με ανακοίνωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της χώρας Μπεν Ελιέζερ δηλώνει «πως νιώθει λύπη για αυτές τις εικόνες» δικαιολογώντας όμως του Ισραηλινούς ναύτες, που «αμύνθηκαν» όπως είπε «σε μια επίθεση με τσεκούρια και μαχαίρια» και ευχήθηκε «να αντιδράσει λογικά ο αραβικός κόσμος»
07.38: Η αστυνομία του Ισραήλ αυξάνει το επίπεδο επιφυλακής στη χώρα
07.47: Η Τουρκία εξαγριώνεται. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί "απαράδεκτη" την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση. "Το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς," ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του. Το υπουργείο κλήτευσε επίσημα τον πρέσβη του Ισραήλ για εξηγήσεις.
07:51 - Η Χαμάς ζητά εξεγέρσεις μπροστά από τις πρεσβείες του Ισραήλ
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζαχρί κάλεσε τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους σε «εξέγερση» κατά των πρεσβειών του Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, κατήγγειλε τη «βάρβαρη επίθεση»
08:54 – Ο Αμπάς καταδίκασε τη «σφαγή»
O πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς τη "σφαγή" και αποφάσισε να εφαρμόσει πένθος τριών ημερών σε όλη την παλαιστινιακά εδάφη. "Θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις απόψε», δήλωσε.
09:17 - Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά επίσημη έρευνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά μια «πλήρη έρευνα» σχετικά με την επίθεση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού. Η Ύπατη Εκπρόσωπος Βαρόνη Κάθριν Άστον εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις απώλειες και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των νεκρών και τραυματιών. «Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτεί την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό."
09:21 – «Έγκλημα» χαρακτήρισε το επεισόδιο ο Αραβικός Σύνδεσμος
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση «έγκλημα κατά της μια ανθρωπιστικής αποστολής."



Φωτιά σε αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη

Παρανάλωμα του πυρός έγινε ένα αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, μετά από φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 04:30 στο αμάξι που ήταν παρκαρισμένο επί της οδού Γαμβέτα 31, με αποτέλεσμα το όχημα να υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται.



Μαϊκλ Δουκάκης. «Πατάξτε τη φοροδιαφυγή»

«Εχουμε ξεχάσει την έννοια της μετριοφροσύνης, του «μέτρον άριστον». Ο οποιοσδήποτε εκτός Ελλάδας πρέπει να προσεγγίζει με μετριοφροσύνη την ελληνική κρίση», σχολίασε για τα όσα συμβαίνουν στο οικονομικό πεδίο της χώρας μας ο Μάικλ Δουκάκης. Ο Ελληνοαμερικανός, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Μάικλ Δουκάκης, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση του αμερικανικού κολεγίου «Ανατόλια» και πρότεινε να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Θα πρέπει η Ελλάδα να μαζέψει τους φόρους, να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Πρέπει να ξεχάσουμε ότι βγαίνουμε στη σύνταξη πριν από τα 50, να αλλάξει η νοοτροπία, να παταχθεί η γραφειοκρατία. Οταν ανέλαβα κυβερνήτης, το πρώτο που έκανα ήταν να προσπαθήσω να μαζέψω τους φόρους, παίρνοντας μέτρα, μεταξύ αυτών και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που φοροδιαφεύγουν, ώστε να υπάρξει και κάποιο μεγαλύτερο κίνητρο», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Δουκάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κοινωνική δικαιοσύνη, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική πραγματικότητα, όπου επίσης πολιτείες καταγράφουν σημαντικά οικονομικά ελλείμματα (Καλιφόρνια, Ιλινόις κ.ά.). «Το πρόβλημα της Καλιφόρνιας, όπως και το πρόβλημα κάθε πολιτείας, είναι πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα τους πόρους της. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια έχει ένα εξαιρετικό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης, πολλές πηγές πλούτου, όπως π.χ. η Νέα Υόρκη έχει το Χρηματιστήριο, είναι μία πλούσια πόλη. Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτείες δεν ζητούν από τους πολίτες να πληρώσουν τις υπηρεσίες τους.
Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός δήλωσε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα αυτά, υπενθυμίζοντας τη μικρασιατική καταγωγή του. Τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης των δύο χωρών, εξαίροντας τις πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην πρόσφατη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ενώ σημείωσε ότι υποστήριξε αυτήν την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.



Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

ΝΕΑ ΕΝ ΤΑΧΕΙ

Συλλαλητήρια για εργασιακά -ασφαλιστικό στη Θεσσαλονίκη
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα διαδηλώσουν αύριο το απόγευμα εργαζόμενοι και νεολαίοι την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διοργανώνει συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Την ίδια ώρα, συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους διοργανώνει η Πρωτοβουλία Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Μεταφορά μεταναστών σε πορτ παγκάζ
Ένας 43χρονος Έλληνας συνελήφθη από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης για διευκόλυνση μεταφοράς λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικότερα, στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Αθηνών (διασταύρωση Σίνδου) ο 43χρονος παρέλαβε πέντε λαθρομετανάστες και, αφού επιβίβασε τρεις εξ αυτών στην καμπίνα και δύο στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του, επιχείρησε να τους μεταφέρει στην Αθήνα. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι λαθρομετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας στις 23 Μαΐου από σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου, ενώ σε βάρος του 43χρονου λαθροδιακινητή υφίσταται ειδικό μέτρο απαγόρευσης από τη χώρα λόγω δικαστικής απόφασης. Εν τω μεταξύ, αστυνομικοί των τμημάτων συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Μεταξάδων συνέλαβαν έναν αλλοδαπό, υπήκοο Τουρκίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος.
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Πιο χαμηλά ο πήχης για τις γυναίκες
Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μείωση του ύψους των γυναικών για την είσοδό τους στις ένοπλες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, τμήμα του ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης με το οποίο μειώθηκε από 1,65 σε 1,60 το απαιτούμενο ελάχιστο ύψος των γυναικών για την εισαγωγή τους στις στρατιωτικές σχολές.
Παράλληλα, με το ίδιο σχέδιο προεδρικό διάταγμα ανακαθορίστηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των υποψηφίων για μεν τους άνδρες μεταξύ των ορίων 19-27, για δε τις γυναίκες εντός των ορίων 18-25. Συγκεκριμένα, ΔΜΣ είναι το πηλίκο του σωματικού βάρους του υποψηφίου ή της υποψηφίας σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα. Τέλος, το ΣτΕ αναφέρει ότι πρέπει να αποφεύγεται η συχνή τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
«Μακεδονία»