Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Το έγκλημα φουντώνει, η ΕΛΑΣ αποδυναμώνεται

Κόκκινο έχει χτυπήσει η εγκληματικότητα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι παραβατικές συμπεριφορές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα της αστυνομίας, που δίνει καθημερινή μάχη για την πάταξή της.
Του Βασίλη Παπαδημούλη
Από τον Έβρο που μαστίζεται από την παράνομη μετανάστευση, τις Σέρρες με τις συνεχείς μικροκλοπές, τη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφονται καθημερινά ληστείες και ληστρικές επιθέσεις, έως και τα Γρεβενά όπου παρουσιάζουν έξαρση τα κυκλώματα των απατεώνων, το λεγόμενο “καθημερινό έγκλημα” αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αστυνομικής ημερήσιας διάταξης.
Οι πολίτες νιώθουν περισσότερο ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους, και οι διωκτικές αρχές -που βρίσκονται βήματα πίσω από τους κακοποιούς- προσπαθούν να βάλουν φρένο στην καλπάζουσα άνοδο του εγκλήματος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Η αποκαλούμενη μικροεγκληματικότητα δείχνει τώρα το πιο βίαιο πρόσωπό της. Κακοποιοί οπλισμένοι με πιστόλια ή με μαχαίρια τα χρησιμοποιούν με την παραμικρή αντίσταση που συναντούν για να ληστέψουν ανυπεράσπιστους περαστικούς ή οδηγούς οχημάτων, ιδιοκτήτες ψιλικατζίδικων, φούρνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, και βέβαια σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις, τράπεζες.
Από τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σημειώθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα 7.417 κλοπές-διαρρήξεις, 2.115 κλοπές οχημάτων και 379 ληστείες, χωρίς να έχουν καταγγελθεί από τους παθόντες όλα τα περιστατικά.
Ελλείψεις προσωπικού

Το πρόβλημα με τη μικροεγκληματικότητα, λένε οι αστυνομικοί, είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία περιοχή. Πότε δεν ξέρεις πού θα γίνει η επόμενη ληστεία ή κλοπή. Ξηροκρήνη, Σταυρούπολη, Επτάλοφος, Ναυαρίνου, Πανεπιστήμια, Καλαμαριά, βρίσκονται στο “κόκκινο”, όπως δείχνουν οι καθημερινοί δείκτες εγκληματικότητας που αναλύουν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ.
Την ίδια ώρα, τα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αποδυναμωμένα εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στις ανάγκες της εποχής.
Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα με τη δημιουργία των ομάδων ΔΙΑΣ, αλλά δεν είναι αρκετά για να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
“Η μείωση που καταγράφηκε προσωρινά οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη φιλότιμη προσπάθεια των αστυνομικών, οι οποίοι παρά τις σημαντικές ελλείψεις παλεύουν με την εγκληματικότητα, που στις γειτονιές της πόλης βρίσκεται στο ‘κόκκινο’. Τα περιστατικά κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών είναι καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται έξαρση της βίας ακόμη και σε μικροκλοπές, όπου οι δράστες δεν διστάζουν να τραυματίζουν το θύμα για να του αποσπάσουν 10-20 ευρώ ή ένα ρολόι” λένε οι συνδικαλιστές.
Ίσως μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγκλήματος ξεκινήσει με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” στην ΕΛΑΣ, καθώς θα μειωθούν τα αστυνομικά τμήματα και θα εξοικονομηθεί ανθρώπινο δυναμικό, που σήμερα κατασπαταλάται. Παράλληλα ωστόσο οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως το ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται ενίσχυση και υλικοτεχνική υποστήριξη, η οποία σήμερα δεν είναι ικανοποιητική.
Δυτική Μακεδονία
Στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 καταγράφηκαν 216 κλοπές-διαρρήξεις, 49 κλοπές οχημάτων και μία ληστεία. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, η βαριά εγκληματικότητα απουσιάζει από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, αλλά οι κλοπές και οι διαρρήξεις στην περιοχή της Κοζάνης βρίσκονται σε έξαρση, ειδικά το τελευταίο διάστημα.
“Εποχική” εγκληματικότητα παρατηρείται και στα Γρεβενά, όπου τελευταία δρουν σπείρες διαρρηκτών που ρημάζουν σπίτια, ενώ έξαρση σημείωσαν και οι απάτες με θύματα ηλικιωμένους.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Στον Έβρο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους αστυνομικούς, οι οποίοι καθημερινά καλούνται να διεκπεραιώσουν τη γραφειοκρατία για περίπου 200 άτομα, που στη συνέχεια μεταφέρονται στα κέντρα κράτησης, για να αφεθούν ελεύθερα μετά από λίγες ημέρες.Ιδιαίτερη αύξηση της μικροεγκληματικότητας παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, όπου μειώθηκε σημαντικά το αστυνομικό προσωπικό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, στο πρώτο εξάμηνο του 2010 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφηκαν 503 κλοπές-διαρρήξεις, 289 κλοπές οχημάτων και 19 ληστείες.

Στην Κεντρική Μακεδονία προτιμούν τις διαρρήξεις οικιών
Στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, ιδιαίτερη άνθηση γνωρίζουν οι διαρρήξεις κατοικιών, καθώς μόνο τον Ιούνιο καταγράφηκαν 128 περιστατικά. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο σημειώθηκαν 642 κλοπές-διαρρήξεις, 400 κλοπές οχημάτων και 31 ληστείες.
Καθημερινά είναι και τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα του κέντρου της Κατερίνης, που αποδίδονται συνήθως σε χρήστες ναρκωτικών. Αξιωματικοί της περιοχής ελπίζουν ότι η πρόσφατη ενεργοποίηση της ομάδας ΔΙΑΣ θα μειώσει τη μικροεγκληματικότητα.
Στην περιφέρεια των Σερρών -και ειδικότερα στο Σιδηρόκαστρο, τη Νιγρίτα και την Ηράκλεια- δείχνει να έχει “μετακομίσει” η μικροεγκληματικότητα, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας. Η έντονη παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ έχει θετικά αποτελέσματα, ωστόσο οι κλοπές και οι διαρρήξεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς στα χωριά κοντά στα σύνορα. “Έχουμε να κάνουμε με το εισαγόμενο έγκλημα, το οποίο αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, ενώ αντίθετα ενισχύθηκε με την ένταξη γειτονικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, λένε οι αστυνομικοί.





Υπόθεση κυκλώματος εκβιαστών ξετυλίγει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης

Μια υπόθεση κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων «ξετυλίγει» η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Μετά τη σύλληψη του 33χρονου εγκεφάλου της συμμορίας στις 17 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη χτες επ΄ αυτοφώρω στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και ένας 40χρονος, ο οποίος συμμετείχε στο κύκλωμα και δρούσε με την καθοδήγηση του πρώτου. Ο 40χρονος απειλώντας δύο άτομα απαίτησε 24.300 ευρώ για την αποπληρωμή διαφόρων χρηματικών ποσών (συνολικού ύψους 623.000 ευρώ) τα οποία οι εκβιαζόμενοι είχαν δανειστεί με τοκογλυφικούς όρους μετά το 2006. Στην κατοχή του 40χρονου βρέθηκε μία μοτοσικλέτα , η οποία είχε κλαπεί τον περασμένο Μάιο καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις στις οποίες ήταν αναγραμμένα διάφορα χρηματικά ποσά. Σε βάρος του συλληφθέντος, ο οποίος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, σχηματίστηκε δικογραφία για «σύσταση συμμορίας», «απλή συνέργεια σε εκβίαση» και «απλή συνέργεια σε τοκογλυφία». Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι στην κατοχή του 33χρονου εγκεφάλου του κυκλώματος, ο οποίος είχε συλληφθεί για ληστεία σε βάρος 27χρονου στην περιοχή της Πυλαίας και οποίος τελεί υπό δικαστική επιτήρηση, βρέθηκαν πέντε υπερπολυτελή αυτοκίνητα, δύο μοτοσικλέτες και 57 κερδοφόρα δελτία κρατικού τυχερού παιχνιδιού συνολικού ποσού κερδών 109.000 ευρώ.-

Κίνδυνος να διατεθούν στη αγορά κατώτερης ποιότητας φάρμακα

Οι φαρμακοβιομήχανοι προτιμούν τις εξαγωγές μετά την μείωση των τιμών.

Ορατός ο κίνδυνος να γεμίσει η ελληνική αγορά με φαρμακευτικά σκευάσματα κατώτερης ποιότητας, μετά την πτώση των τιμών και την επιλογή των φαρμακοβιομηχανιών να εξάγουν τα σκευάσματά τους αφήνοντας ακάλυπτα τα ελληνικά φαρμακεία. Ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε 15 κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν διάφορες παθήσεις. Η ενιαία τιμή πώλησης, έχει κλείσει τις «πόρτες» των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες επιλέγουν να εξάγουν τα σκευάσματά τους, καθώς το νέο τιμολόγιο μειώνει το ποσοστό κέρδους τους. Αυτή η τακτική ενθαρρύνεται από την έλλειψη ελέγχου στις εξαγωγές και από την ανεπαρκή λήψη μέτρων, για την επάρκεια φαρμάκων για τον ελληνικό λαό. «Καταγγέλεται και δεν διαψεύδεται ότι είναι τρομακτικές οι ελλείψεις στην αγορά της Πάτρας. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαϊας, είπε ότι: “πρόκειται για σκευάσματα που χορηγούνται σε διαβητικούς, σε υπερτασικούς, κ.ά. και ότι συνολικά έχουν καταγράψει ελλείψεις σε 10-15 κατηγορίες φαρμάκων που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και αφορούν διάφορες παθήσεις”. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου αποκάλυψε επίσης ότι σε άλλες περιοχές παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα για καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς ακόμα και έλλειψη της ασπιρίνης, ινσουλίνης κ.ά!», δήλωσε ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, ο οποίος καταθέτοντας την Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Ο Βουλευτής ερωτά τον Υπουργό αν θα παρέμβει, καθώς ο νόμος ορίζει συγκεκριμένο πλαφόν που πρέπει να χορηγείται από τις εταιρείες στην εγχώρια αγορά και αν ένα τέτοιο πλαφόν αρκεί να καλύψει τα 12.000 φαρμακεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όπως εκτιμούν οι φαρμακοποιοί η έλλειψη των φαρμάκων είναι αποτέλεσμα της απόφασης των φαρμακοβιομηχανιών να εξάγουν τα σκευάσματά τους. Όπως λέει μάλιστα, ο πρόεδρός τους, οι φαρμακοβιομηχανίες, μετά την πτώση των τιμών στη χώρα μας που μέχρι τώρα είχε από τα πιο υψηλά τιμολόγια πώλησης των φαρμάκων, εξάγουν τα σκευάσματά τους καθώς δεν τους συμφέρει το ποσοστό κέρδους που έχουν πλέον στην Ελλάδα!
Ο κ. Νικολόπουλος θέτει στον Υπουργό, το θέμα θέμα του κινδύνου για την ποιότητα των φαρμάκων, που θα καταναλώνουν οι Έλληνες τονίζοντας ότι εμμέσως εκείνος είναι υπεύθυνος -ο Υπουργός- για την εφαρμογή του Νόμου, καθώς τα αντίγραφα φαρμάκων που προωθούν στην αγορά οι φαρμακοβιομηχανίες, δεν τα αναγνωρίζουν οι γιατροί.
Ερωτά επίσης τον Υπουργό γιατί δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθούν άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και αν έχει φθάσει το θέμα στον Εισαγγελέα, προκειμένου να ζητήσει έλεγχο για την εφαρμογή ή όχι του νόμου σε σχέση με το πλαφόν διάθεσης φαρμάκων στην ελληνική αγορά από τις φαρμακοβιομηχανίες, με βάση τις καταγγελίες του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών.



Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΠΑΤΡΑΣ

Τα περίπτερα του 4ου Youth Festival της ΟΝΝΕΔ, επισκέφθηκε και περιηγήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους νεολαίους τηςΜΑΚΙ, της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ.«Είμαι όλος αυτιά» είπε στα κορίτσια και τα αγόρια της γαλάζιας ελπίδας, προκαλώντας με πολλές «επιθετικές» ερωτήσεις την θέση και την αντίθεση τους σε καυτά ζητήματα της εποχής και της χώρας.Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Νικολόπουλος είναι από τα πρώτα ιδρυτικά στελέχη της ΜΑΚΙ (Μαθητική Ανεξάρτητη Κίνηση) αφού από τον Σεπτέμβριο του 1974 με την πρόδρομη Δημοκρατική Κίνηση Μαθητών (ΔΚΜ) Πάτρας είναι στην πρώτη γραμμή.«Είμαι» είπε «ένας άνθρωπος που διάλεξα να αγωνιστώ σε όλη μου την ζωή τόσο στο νεολαιίστικο κίνημα όσο και στο αυτοδιοικητικό κίνημα. Ένας άνθρωπος καθημερινός, που εύκολα χνωτιάζω με τον νέο και την νέα απλό συμπολίτη μου. Είμαστε και είμαι εδώ να δώσουμε δικαίωμα στην ελπίδα σε όσους μπορούν και πρέπει να μας ακούσουν αλλά και σε όσους έχουν υποχρέωση να ακούσουν ένα διαφορετικό μήνυμα από εκείνο που δίνει η Κυβέρνηση της κατάθλιψης με αυτή την απαράδεκτη οικονομική πολιτική, η οποία δημιουργεί λουκέτα και ανεργία.Είναι αδιανόητο, ο καθένας από εμάς που υπήρξε έστω και για μία φορά ΟΝΝΕΔίτης να μην δώσει το παρόν.Εδώ από το λιμάνι της ελπίδας εδώ από το φεστιβάλ της πολιτικομάνας Πάτρας που χτυπά σήμερα η καρδιά της νεολαίας, θέλω να φωνάξω και να φτάσει η φωνή σε όλη την Δυτική Ελλάδα, ψηφίζουμε ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ στους Δήμους και στην Περιφέρεια.Ψηφίζουμε τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Γ. Δρακούλη στο ψηφοδέλτιο του Γ. Παπαναστασίου «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» για περιφερειακό σύμβουλο και τον Γιώργο Κουτσαντώνη για δημοτικό σύμβουλο Πάτρας φυσικά με τον συνδυασμό του Κ. Χριστόπουλου «ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΝΕΑ ΠΟΛΗ»!Ο καθένας από μας θα πρέπει να βοηθήσει και να πάρει πόρτα-πόρτα, σπίτι- σπίτι, μαγαζί-μαγαζί, πλατεία-πλατεία όλους τους υποψηφίους της ΟΝΝΕΔ. Κανείς δεν μπορεί να απουσιάσει από αυτό το μεγάλο ραντεβού της μάχης. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, τα νέα παιδιά της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, τους εργαζομένους πετυχημένους στους χώρους που διάλεξαν να αγωνιστούν στην ζωή τους, όλων των συνδυασμών της Αχαΐας .Η απόφαση αυτή με στοχοπροσήλωση φέρνει την ανανέωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην τοπική πολιτική σκηνή. Αποτελεί κίνηση ελπίδας και πρωτοπορίας. Με αισιοδοξία για το μέλλον της Πάτρας, της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδος και με όπλο την φαντασία και την φρεσκάδα της νεολαίας πρέπει να ενσωματώσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας σε ένα ευρύ πλέγμα προτάσεων. Η ΟΝΝΕΔ προτείνει λύσεις καινοτόμες και εφαρμόσιμες, στοχεύοντας σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο και εκσυγχρονισμένο δημόσιο διάλογο εντός και εκτός του νεολαιίστικου κινήματος. Αρνούμενη τις ξεπερασμένες πρακτικές και λογικές παλεύει για ένα κίνημα που θα αποτελεί φορέα παροχής γνώσεων, αξιών και προτύπων, προς όφελος των νέων, της κοινωνίας και της χώρας».