Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Στο Αυτόφωρο οι συλληφθέντες για τα επεισόδια μετά το ΠΑΟΚ - Άρης. Καταδίκη 18χρονου οπαδού

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν 17 άτομα που συνελήφθησαν χθες το βράδυ, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Όπως ανακοινώθηκε, οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 17 έως 33 ετών, ενώ ανάμεσά τους είναι τρεις αλλοδαποί. Από την Αστυνομία σχηματίστηκαν τρεις ξεχωριστές δικογραφίες, από τις οποίες οι δύο αφορούν επεισόδια που έγιναν έξω από το γήπεδο της Τούμπας με «πρωταγωνιστές» 15 οπαδούς του ΠΑΟΚ. Η τρίτη δικογραφία αφορά επεισόδιο που έγινε στη συμβολή της λεωφόρου Κ. Καραμανλή με την οδό Γρηγορίου Ε', όταν δύο οπαδοί του Άρη, μαζί με άλλα άτομα που αναζητούνται, προκάλεσαν υλικές ζημιές σε φορτηγό αυτοκίνητο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη -κατά περίπτωση - για τα αδικήματα της παράβασης του νόμου περί αθλητισμού, της κατοχής φωτοβολίδων, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού, της απόπειρας στην παραπάνω πράξη, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της οπλοφορίας. Από το σύνολο των κατηγορουμένων δικάστηκε μόνο ένας 18χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, ο οποίος συνελήφθη έξω από τα αποδυτήρια του γηπέδου επειδή πέταξε μία κροτίδα. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο μηνών, με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους (14 οπαδοί του ΠΑΟΚ και δύο του Άρη), το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Για την υπόθεση των 14 οπαδών του ΠΑΟΚ, που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημιές στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας κι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, εκτοξεύοντας, παράλληλα, διάφορα αντικείμενα σε αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις εξ αυτών, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκασή της, έπειτα από αίτημα των κατηγορουμένων, για την προσεχή Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου. Ωστόσο, αποφάσισε να μην άρει την κράτησή τους κι έτσι οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, οι δύο φίλοι του Άρη -εκ των οποίων ο ένας ανήλικος- θα δικαστούν στις 15 Οκτωβρίου, καθώς το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη τους για κρείσσονες λόγους, επειδή απουσίαζαν οι μάρτυρες αστυνομικοί. Έως τότε οι δύο κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι.
ΑΠΕ



Βράβευση του γνωστού φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη.

Έναν από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, τον ζωντανό θρύλο της Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κυριακίδη, βράβευσε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας για την πολυετή προσφορά του στο χώρο του Τύπου. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης και φωτορεπόρτερ από τη Θεσσαλονίκη που υπήρξαν μαθητές του κορυφαίου φωτοειδησιογράφου. Όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου Μάριος Λώλος, ο 86χρονος Γιάννης Κυριακίδης αποτελεί ζωντανό θρύλο για τον κλάδο των Ελλήνων φωτορεπόρτερ, ενώ αναφέρθηκε στην προσφορά του τα τελευταία 65 χρόνια στο χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας. Ο κ. Κυριακίδης από την πλευρά του ευχαρίστησε τη διοίκηση της ένωσης και αναφέρθηκε σε πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πολυετή του παρουσία στο φωτορεπορτάζ, που ξεκίνησε από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Είναι το πιο σημαντικό από τα βραβεία που μου έχουν απονεμηθεί γιατί προέρχεται από τους συναδέλφους μου, που τους θεωρώ οικογένειά μου», είπε ο κ. Κυριακίδης συγκινημένος, ενώ μετά την απονομή του βραβείου ζήτησε να φωτογραφηθεί περιστοιχιζόμενος από τους μαθητές του. Ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε το 1924 και με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφίζοντας, μεταξύ άλλων, πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας.



Υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια στη Θεσσαλονίκη

Καταλήψεις και αποχές σε 17 σχολεία της Θεσσαλονίκης σήμερα. Οι μαθητές αντιδρούν σε ενδεχόμενη μείωση του ορίου απουσιών, καθυστέρηση στη δρομολόγηση λεωφορείων για τις απομακρυσμένες περιοχές, υπεράριθμα τμήματα και ελλείψεις σε καθηγητές ειδικοτήτων.
Σε κατάληψη βρίσκονται 13 γυμνάσια και λύκεια του νομού, ενώ σε άλλα τέσσερα πραγματοποίησαν αποχή. Οι διαμαρτυρίες σημειώνονται σε σχολεία της Καλαμαριάς, της Νεάπολης, της Μυγδονίας, της Χαλκηδόνας και στο Μουσικό Σχολείο Πυλαίας, όπου παρατηρείται έλλειψη σε καθηγητές μουσικής. Πάντως, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει το ισχύον όριο απουσιών (50 δικαιολογημένες και 50 αδικαιολόγητες), αλλά και ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για την έκτακτη προσαύξηση (25%) που προβλεπόταν μόνο για την περσινή χρονιά, εξαιτίας των κρουσμάτων του ιού H1N1 (νέα γρίπη). Όσον αφορά στη δρομολόγηση λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών απομακρυσμένων περιοχών, η νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια θ' αρχίσουν από μεθαύριο, Τετάρτη.



Στην Πολίχνη. Μια του Κλέφτη δυο του κλέφτη..

Φόβος και τρόμος για τις γυναίκες είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα δύο 25χρονοι Έλληνες στην περιοχή της Πολίχνης. Η δράση των δύο ανδρών έληξε, όταν έκλεψαν την τσάντα μιας 26χρονης, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Θεσσαλονίκης. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι δύο συλληφθέντες μόνο μέσα στο Σεπτέμβριο είχαν αρπάξει πέντε τσάντες από ισάριθμες γυναίκες, με το ύψος της συνολικής λείας να φτάνει τα 527 ευρώ. Για το λόγο αυτό ακολούθησε έρευνα στο σπίτι όπου διέμεναν οι δύο 25χρονοι, στο οποίο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός κλοπιμαίων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Ο δηλώσεις του κ Σταύρου Καλαφάτη για το έργο της κυβέρνησης στον τομέα των Μεταφορών.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με τον ετήσιο απολογισμό του έργου της κυβέρνησης στον Τομέα των Μεταφορών , έκανε την ακόλουθη δήλωση:

1. Απελευθέρωση Αγοράς Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών

Το ΠΑΣΟΚ με τις παλινωδίες και την έλλειψη σχεδιασμού που το χαρακτηρίζει «κατάφερε» να μετατρέψει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, σε κεφαλαιώδες πρόβλημα, τόσο για τον κλάδο όσο και για την ελληνική κοινωνία. Παραπλανώντας τους μεταφορείς και τον ελληνικό λαό, άλλο νομοσχέδιο έθεσε σε διαβούλευση και άλλο κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη της τρόικας έφερε προς ψήφιση, με αποτέλεσμα την πυροδότηση κοινωνικών εντάσεων. Ο τραγικός χειρισμός του ζητήματος εγκλώβισε για πολλές εβδομάδες την Ελλάδα και επέφερε δυσμενείς επιπτώσεις πυροδοτώντας κοινωνικές εντάσεις στην επιχειρηματικότητα και στην ελληνική κοινωνία.

2.Σχέδιο Εξυγίανσης του ΟΣΕ

Επί εννέα μήνες η κυβέρνηση έμεινε απαθής και αδρανής απέναντι στο πρόβλημα διευρύνοντας τα ήδη τεράστια ελλείμματα του Οργανισμού, υιοθετώντας την τακτική των αποσπασματικών ανακοινώσεων και διαρροών στα ΜΜΕ. Τελικά κάτω υπό την πίεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έφερε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο, το οποίο στην ουσία αποτελεί, στους στρατηγικούς άξονες, επανάληψη του σχεδίου εξυγίανσης που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρχικά το 2008 και αναλυτικότερα το 2009. Σχέδιο το οποίο είχε καταγγείλει τότε το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέχρι σήμερα δεν έχει «συζητηθεί» στη Βουλή.

3. Προκήρυξη διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση με σύμβαση παραχώρησης της ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άφησε αδικαιολόγητα να παρέλθουν άπρακτοι 8 μήνες, δεδομένου ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2009 είχε ληφθεί απόφαση άμεσης επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού σε μία φάση με μόνο κριτήριο την οικονομική προσφορά. Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά καθυστερεί δραματικά μέχρι να ακολουθήσει τελικά μια πολιτική που αναιτιολόγητα είχε παγώσει από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών της Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για ένα γενικόλογο σχέδιο προθέσεων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο με τον τίτλο «Πλούσια τα λόγια φτωχά τα έργα» καθώς απουσιάζουν:

Α. Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα

Β. Σαφείς δεσμεύσεις για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν περιέλθει σε αδράνεια (Μετρό, Ζώνη Καινοτομίας, Προαστιακός, αεροδρόμιο, εμπορευματικό κέντρο)

Γ. Η συμμετοχή στο διάλογο και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών (Δήμοι).

4. Νομοσχέδιο για την Οδική Ασφάλεια

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει φέρει ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση λειτουργίας των ΚΤΕΟ ενώ καθυστερεί την υλοποίηση των μέτρων για την οδική ασφάλεια που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων το Δεκέμβριο του 2009 στο Υπουργικό Συμβούλιο.



Προφανώς για το ΠΑΣΟΚ οι προθέσεις θεωρούνται ολοκληρωμένα έργα, οι γενικολογίες στρατηγική στόχευση, τα αυτονόητα επιτεύγματα, ο αυτοθαυμασμός και η αυταρέσκεια ως αποδοχή από την κοινωνία, και ο επικοινωνισμός κυβερνητικό έργο.

Όσο για αυτά που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ως αντιπολίτευση , κουβέντα.

Δυστυχώς για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι άριστος συγγραφέας μνημονίων γενικολογίας, αοριστολογίας και αναποτελεσματικότητας. Μιας πολιτικής δηλαδή της οποίας τις δραματικές συνέπειές τους τις υφίσταται ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα.


Ανάκληση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων

Η ανάκληση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων, ήταν το αποτέλεσμα της άμεσης και δυναμικής κινητοποίησης του Δημάρχου Μενεμένης, Γιώργου Ακτσελή.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να συζητήσει το παραπάνω θέμα, παρουσία των Δημάρχων Μενεμένης, Γιώργου Ακτσελή, Εχεδώρου, Σπύρου Σταματάκη, Ελευθερίου- Κορδελιού, Στάθη Λαφαζανίδη, και Αμπελοκήπων, Λάζαρου Κυρίζογλου. Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ανακαλέσει την αρχική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το εργοστάσιο, που επρόκειτο να εγκατασταθεί στην περιοχή της Μενεμένης.
«Αισθάνομαι δικαιωμένος προσωπικά γιατί προλάβαμε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας, τη στιγμή που δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι για την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμισή της», τονίζει ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής.
Υπενθυμίζουμε ότι αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την αρχική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, περί έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων στην περιοχή Μενεμένης, ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής, αντέδρασε άμεσα συγκαλώντας σύσκεψη με τους Δημάρχους των όμορων Δήμων, και αποστέλλοντας έγγραφη διαμαρτυρία των τεσσάρων Δημάρχων στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η διαμαρτυρία των Δημάρχων είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκλιση του έκτακτου Νομαρχιακού Συμβουλίου και την τελική ανάκληση της απόφασης.





Χειμωνιάτικο σκηνικό έστησε ο καιρός

Βγήκαν για τα καλά τα...χειμωνιάτικα από τις ναφθαλίνες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο καιρός για το επόμενο τριήμερο προβλέπεται ψυχρός, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο. Αύριο, η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ προβλέπεται αυξημένη συννεφιά από ολόκληρη την ημέρα. Παρόμοιο το σκηνικό και την Τετάρτη, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου, συννεφιά και κατά τόπους βροχές στα ορεινά του νομού από το απόγευμα. Την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-16 βαθμούς Κελσίου, ενώ προβλέπεται βροχή σε ορεινά και πεδινά. Παρόμοια θα είναι τα φαινόμενα και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, με κατά τόπους συννεφιά και καταιγίδες στα ορεινά. Η θερμοκρασία στην Πιερία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στην Χαλκιδική από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στην Καβάλα από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.