Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κλείνει το blog Σιδηροδρομικά Νέα». Ο διαχειριστής του Χρήστος Γιαννακίδης μετατάσσεται υποχρεωτικά έκτος ΟΣΕ. Παρακαλούμε πάρτε θέση.

Κλείνει το blog Σιδηροδρομικά Νέα». Ο διαχειριστής του Χρήστος Γιαννακίδης μετατάσσεται υποχρεωτικά έκτος ΟΣΕ. Παρακαλούμε πάρτε θέση.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα : Καταγγελίες για «λογοκλοπή» σε Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι η «λογοκλοπή», η αντιγραφή δηλαδή επιστημονικών εργασιών μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητών και φοιτητών), αποτελεί μια πράξη συνολικά κατακριτέα, ανήθικη και αντιδεοντολογική.
Επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται και καταλύεται το αξιακό μας σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καλαφάτης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στην αρμόδια Υπουργό, με δεδομένο ότι το Υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί στην ουσιαστική διερεύνηση, ήδη κατατεθειμένων, επίσημων καταγγελιών που αφορούν περιπτώσεις «λογοκλοπής» σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Η ερώτηση του κ. Καλαφάτη καταλήγει με τη διερεύνηση των προθέσεων της Υπουργού, για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία εξέτασης καταγγελιών «λογοκλοπής» από τις ακαδημαϊκές αρχές, καθώς και των προθέσεών της για νομοθετική ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

ΘΕΜΑ : Καταγγελίες για «λογοκλοπή» σε Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Της Θεσσαλονίκης.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπουργείου για την πάταξη της «λογοκλοπής», της αντιγραφής δηλαδή επιστημονικών εργασιών, μιας πράξης συνολικά κατακριτέας, ανήθικης και αντιδεοντολογικής για τα δεδομένα της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.
Με πρόσφατο έγγραφο του αρμοδίου Υφυπουργού ζητείται από τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, να ενημερώσουν το Υπουργείο για όλες τις επίσημες καταγγελίες λογοκλοπής, για τις ενέργειες εξέτασής τους και τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών. Επίσης ζητείται η γνωστοποίηση της πρόβλεψης ποινών στους εσωτερικούς κανονισμούς των εν λόγω Ιδρυμάτων, στις περιπτώσεις παράβασης των κανόνων περί «λογοκλοπής».Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι στο Υπουργείο υπάρχουν ήδη επίσημες καταγγελίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, που αφορούν σε Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.
Για όλα τα παραπάνω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
Γιατί μέχρι σήμερα το Υπουργείο δεν έχει προβεί στην ουσιαστική διερεύνηση των ήδη κατατεθειμένων επίσημων καταγγελιών και δεν έχει κινήσει την όποια πειθαρχική διαδικασία ;
Με ποιόν τρόπο προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει τα στοιχεία που καλούνται να καταθέσουν, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα;
Προτίθεται το Υπουργείο να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα της λογοκλοπής ;
Αθήνα, Ιανουαρίου 2010
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης

Ελλιπής πληροφόρηση των καταναλωτών για τη διακίνηση των επιμολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών και τροφίμων από τη Γερμανία

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Κώστα Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με αφορμή τις διαστάσεις που έχει πάρει στην Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες που ξέσπασε στην Γερμανία και την έντονη ανησυχία του ελληνικού καταναλωτικού κοινού για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνει -εξαιτίας κυρίως της ελλιπούς πληροφόρησής από της αρμόδιες Αρχές- ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κώστας Πουπάκης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι γεγονός ότι, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για περιορισμένη έκταση του φαινομένου, αποκαλύπτεται η παρουσία διοξινών σε αρκετές χιλιάδες τόνους ζωοτροφών, κρέατος και αυγών, που έχουν εξαχθεί από τη Γερμανία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Με δεδομένο ότι το εν λόγω σκάνδαλο για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι οι αυτοέλεγχοι της βιομηχανίας αλλά και οι εθνικές αρχές ασφάλειας τροφίμων δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας των ευρωπαίων πολιτών, ο Ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών, έθεσε τα εξής ερωτήματα προς την Κομισιόν :
• Πότε, σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής, πραγματικά ξέσπασε το σκάνδαλο με τις διοξίνες στην Γερμανία, καθώς δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι υπήρχαν υπόνοιες για διοξίνες ήδη από το Μάρτιο του 2010;
• Σε ποιές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήχθησαν τόσο μολυσμένα κρέατα και αυγά όσο και μολυσμένες ποσότητες ζωοτροφών; Ερευνάται το ενδεχόμενο να έγιναν εξαγωγή από τη Γερμανία πρώτες ύλες μολυσμένες με διοξίνη, για την παρασκευή ζωοτροφών, από επιχειρήσεις σε άλλα κράτη μέλη; Θα μπορούσε να μας ενημερώσει τι έχει συμβεί με τις εισαγωγές στην περίπτωση της Ελλάδας;
• Με ποιόν τρόπο προτίθεται η Επιτροπή να ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς στα κράτη μέλη;
Σε σχετική του δήλωση ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε: "Απαιτείται η δέουσα σοβαρότητα επί του θέματος τόσο από τις Ελληνικές Αρχές ασφάλειας και ελέγχου των τροφίμων, όσο και από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας. Θα πρέπει να υπάρξει ένας σωστός συντονισμός, εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά και μια διαρκή, διαφανή και ολοκληρωμένη ενημέρωση στους Έλληνες καταναλωτές που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει".
Για περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Πουπάκης Γραφείο Τύπου Κ.Ο. ΕΛΚ

Ο Καραμανλής στη θέση του

Ενωτικά μηνύματα κατά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και οι φορείς της πόλης στην εκδήλωση, καθώς και πλήθος κόσμου.

Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com
Ενωτικά μηνύματα για την πολιτική ζωή, την κοινωνία και την πόλη προέκυψαν από τα χθεσινά αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Μπροστά στο άγαλμα του πολιτικού που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αποτέλεσε το θεσμικό σύμβολο της ενότητας των Ελλήνων, επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη συναίνεσης και συνεργασίας, ειδικά στην κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αξιοποιώντας και παραδείγματα από την πολιτική πορεία και προσφορά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.
 Στην εκδήλωση βρέθηκε πλήθος κόσμου που από νωρίς συγκεντρώθηκε στον χώρο της Νέας Παραλίας απέναντι από το νέο δημαρχείο, όπου τελικά τοποθετήθηκε ο ανδριάντας πριν από περίπου έναν μήνα. Οι παρευρισκόμενοι προέρχονταν κυρίως -αλλά όχι μόνο- από την κεντροδεξιά, και μεταξύ τους υπήρχαν από νεολαίοι και φοιτητές ως και παλιοί συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι οποίοι δεν έκρυβαν τη συγκίνησή τους για την τοποθέτηση του ανδριάντα σε μια πόλη με την οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνδέθηκε ιδιαίτερα. Τη μνήμη και την προσφορά του τίμησαν διά της παρουσίας τους και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα τέλεσαν από κοινού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, στέλνοντας ακόμη ένα συμβολικό μήνυμα ενότητας. Μέσα σε θερμά χειροκροτήματα και με το άγημα του Γ’ Σώματος Στρατού να αποδίδει τιμές, τράβηξαν την ελληνική σημαία που σκέπαζε τον ανδριάντα, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Το ύψος του μαρμάρινου αγάλματος φθάνει μαζί με τη βάση τα επτά μέτρα. Η πρώτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την τοποθέτησή του ελήφθη το 1998, λίγο μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης εκατέρωθεν του ανδριάντα στέκονταν οι κύριοι Σαμαράς, Μπουτάρης, Παπαγεωργόπουλος, Αχ. Καραμανλής και Μέρτζος, καθώς και νεαρές κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές μακεδονίτικες φορεσιές.

Μηνύματα ενότητας

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς τόνισε πως “ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεοτεριστής πολιτικός, στη συνέχεια ως εθνάρχης και σήμερα είναι σύμβολο”. Όπως πρόσθεσε, εκσυγχρόνισε τη χώρα μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο, την ένωσε στις δύσκολες στιγμές της μεταπολίτευσης, θεμελίωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και την έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Ως σύμβολο σήμερα εμπνέει όλο τον ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα όμως εμείς, η παράταξη που εκείνος ίδρυσε, τιμούμε τις παρακαταθήκες του και διδασκόμαστε από έργο του”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στην προσωπικότητά του ο κ. Σαμαράς επισήμανε: “Δωρικός στο ύφος και το ήθος του. Αλλά αριστοτελικός στη σκέψη του. Με την έννοια της σύνθεσης, της οικουμενικότητας και της ελληνικότητας ταυτόχρονα. Του ρεαλισμού, αλλά και της διορατικότητας”. Και κατέληξε: “Έβλεπε μπροστά. Τόσο μπροστά, που αρκετές φορές ένιωσε πολύ μόνος. Παροιμιώδης στον αυτοέλεγχό του. Αλλά και άνθρωπος, δεν κατόρθωσε πάντοτε να κρύψει τα συναισθήματά του. Όπως το 1992, όταν τότε δάκρυσε για τη Μακεδονία μας. Όμως εκείνο το δάκρυ έγινε για όλους μας σύμβολο αγώνα για τη Μακεδονία μας. Η Θεσσαλονίκη τιμάει τον Μακεδόνα Καραμανλή. Όμως και όλη η Ελλάδα αποδίδει βαθύτατο σεβασμό στη μνήμη του”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος εξήρε την προσφορά και την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά πως διετέλεσε σύμβολο της ενότητας των Ελλήνων και έκανε αναφορά στην ανάγκη ενότητας, υπευθυνότητας, γενναιοδωρίας και συναίνεσης. “Οφείλουμε να είμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους γενναιόδωροι. Οφείλουμε να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ενωμένοι και συναινετικοί. Αυτό το έπραξε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γνωρίζοντας ότι όταν δεν τιμάς και δεν οικοδομείς αυτό που ονομάζεται δημοκρατικός πολιτικός πολιτισμός, τις συνέπειες τις πληρώνει τελικά όλη η χώρα, τις πληρώνει η πατρίδα”. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα χαρακτήρισε δύο φορές στην ομιλία του “μόνιμη” τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ο ανδριάντας, κάτι που προκάλεσε σχολιασμούς, καθώς ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε πρόσφατα πει πως θα επανεξεταστεί, με σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, το σημείο που τοποθετήθηκε. “Υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη μόνιμη μαρμάρινη θέση του”, είπε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε πως “ένας μεγάλος Έλληνας από τη Μακεδονία θα είναι παρών καθημερινά στη ζωή μας. Τα άψυχα αγάλματα παίρνουν ζωή απ’ το έργο και την προσωπικότητα του ονόματος που φέρουν”. Στην ομιλία του τόνισε πως θέλει να αντιπαρέλθει την ένταση γύρω από τον χώρο τοποθέτησης του ανδριάντα αλλά και τη σπουδή, όπως είπε, για τα αποκαλυπτήρια, μια αναφορά που ερμηνεύθηκε ως αιχμή στον προκάτοχό του. Σημειώνοντας πως δεν του ταιριάζει η γκρίνια και η μιζέρια, καταδίκασε επίσης κάθε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης ή αντιπαράθεσης, σημειώνοντας πως “ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν πρόεδρος όλων των Ελλήνων”.
Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στην ομιλία του τόνισε πως “εμείς δεν είμαστε αγνώμονες. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εμείς είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε στους νεότερους ποιοι φάνηκαν αντάξιοι της πατρίδας μας”.
Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος “Κ. Καραμανλής” Αχιλλέας Καραμανλής αναφέρθηκε στο έργο και τους δεσμούς που συνέδεαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη Θεσσαλονίκη. “Αισθανόταν οικεία και προσπαθούσε να μένει όσο περισσότερο μπορούσε” είπε, ενώ σχολίασε πως τον ενοχλούσε η κριτική που δεχόταν για μια σειρά έργων. “Ο Καραμανλής ανήκει στο πάνθεον των μεγάλων ευρωπαίων ηγετών”, κατέληξε.

Εκτενείς αναφορές στα έργα που υλοποίησε ο Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη είτε ως υπουργός είτε ως πρωθυπουργός έκανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος χαρακτηρίζοντάς τον “στέρεο Μακεδόνα, αφιερωμένο Έλληνα και πρωτοπόρο Ευρωπαίο”. Όπως τόνισε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που διετέλεσε 14 χρόνια πρωθυπουργός και 10 πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν και ρεαλιστής και οραματιστής.
Τα έργα του. Ανάμεσα στα έργα στα οποία αναφέρθηκαν κυρίως οι ομιλητές και που τον συνδέουν με την πόλη είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, το ΚΘΒΕ, το Αλεξάνδρειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Νέα Παραλία, η επέκταση του ΑΠΘ κ.ά. Επίσης όλοι θυμήθηκαν το δάκρυ του, το 1992, όταν αναφέρθηκε στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά και την πάνδημη υποδοχή, στον ίδιο σχεδόν χώρο της εκδήλωσης, λίγο μετά τη μεταπολίτευση και την επιστροφή του στη χώρα. “Θεσσαλονικείς, ήλθα...”, ήταν τότε, 31 Αυγούστου του 1974, τα πρώτα του λόγια.
Ποιοι παρέστησαν
Μεταξύ πολλών άλλων παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιάννης Γρίβας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος “Καραμανλής” Πέτρος Μολυβιάτης, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Μιχάλης Λιάπης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευριπίδης Στυλανίδης, Λευτέρης Ζαγορίτης, Παναγιώτης Χηνοφώτης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιάννης Τραγάκης κ.ά. Επίσης οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Μαργαρίτης Τζίμας, Θόδωρος Καράογλου, Έλενα Ράπτη, Ευάγγελος Αντώναρος, Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης και Γιάννης Ιωαννίδης, του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, της ΔΗΣΥ Γιώργος Κοντογιάννης, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχοι (Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Ευόσμου-Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης, Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης κ.ά.), ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Σωτήρης Κούβελας και Ντίνος Κοσμόπουλος. Τον ΛΑΟΣ εκπροσώπησε ο βουλευτής Άγγελος Κολοκοτρώνης, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος ο πρόεδρός του Γιώργος Καρατζαφέρης, αν και είχε προγραμματίσει την παρουσία του, δεν μπόρεσε να γυρίσει εγκαίρως από την Κύπρο. Τη Δημοκρατική Συμμαχία εκπροσώπησε ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης.
 Στιγμιότυπα
Με επευφημίες και θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο Κώστας Καραμανλής, που μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα κατέφθασαν στον χώρο της εκδήλωσης ακριβώς στη 1 το μεσημέρι. Έκαναν αρκετά λεπτά για να διασχίσουν λίγα μέτρα στο πλακόστρωτο της παραλίας, ενώ ανάλογα θερμές ήταν οι εκδηλώσεις και όταν ο τέως πρωθυπουργός περπάτησε από την παραλία στο Βυζαντινό Μουσείο για τη δεξίωση. Ένθερμη υποδοχή επεφύλαξαν οι παρευρισκόμενοι και στον Αντώνη Σαμαρά και τη σύζυγό του Γεωργία κατά την άφιξή και αποχώρησή τους. “Πιο ψηλά, πιο ψηλά, με Αντώνη Σαμαρά”, ένα από τα συνθήματα των ΟΝΝΕΔιτών που είχαν συγκεντρωθεί.Στον χώρο της δεξίωσης που ακολούθησε στο “Β” ο Κώστας Καραμανλής κατευθύνθηκε προς τον Αντώνη Σαμαρά. “Αντώνη, χρόνια πολλά” του είπε και είχαν θερμό χαιρετισμό και εναγκαλισμό σε φιλικό κλίμα και σύντομη συζήτηση, όπως και οι σύζυγοί τους. Το πρώτο τετ-α-τετ είχαν επίσης ο Κώστας Καραμανλής με τον Μιχάλη Λιάπη.
Στο επίσημο τραπέζι στη δεξίωση κάθονταν οι κύριοι Στεφανόπουλος, Βενιζέλος, Σαμαράς, Καραμανλής, Μολυβιάτης, Παπαγεωργόπουλος, Μπουτάρης και Ψυχάρης. Ο Κώστας Καραμανλής δεν κάθισε περισσότερο από πέντε λεπτά και στη συνέχεια προτίμησε ένα από τα σταντ του εξωτερικού χώρου, όπου έστησε πηγαδάκι με τους Μεϊμαράκη, Τζαμτζή, Τζιτζικώστα, Γκιουλέκα, Χηνοφώτη, Αντώναρο, Φώλια, Ζαγορίτη, Ιωαννίδη, Καλαφάτη κ.ά.
Από την Κυριακή ήταν στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα και αναχώρησε χθες το απόγευμα. Ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε χθες νωρίς το πρωί και στη συνέχεια προήδρευσε σε συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης για... εκλογικές οδηγίες. Το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” ναύλωσε αεροσκάφος από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια τους επιβάτες τους περίμενε λεωφορείο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο στη Νέα Παραλία. Μεταξύ άλλων επέβαιναν οι κ. Αχ. Καραμανλής, Παυλόπουλος, Σιούφας, Λιάπης, Ζαγορίτης κ.ά.
Τυροπιτάκια και γλυκά κέρασε ο Αντώνης Σαμαράς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση που είχαν στις 11 το πρωί, πριν την εκδήλωση. Ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος του προσέφερε ως δώρο για τη γιορτή του το βιβλίο του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου “Η ιστορία της Θεσσαλονίκης”.
Στην ανάγκη ενότητας της κεντροδεξιάς αναφέρθηκε εκ νέου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε δηλώσεις του σημείωσε επίσης πως “ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ένωσε τους Έλληνες σε κρίσιμες στιγμές, ένωσε και τους Θεσσαλονικείς σήμερα με τον ανδριάντα του”.


Ερώτηση του Ν. Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βύθιση του τουρκικού δουλεμπορικού με 22 νεκρούς

Να σπάσει το «τείχος» του «Δουβλίνο ΙΙ»

Ερώτηση για τη βύθιση του τουρκικού δουλεμπορικού σκάφους Hasan Reis έξω από την Κέρκυρα τα ξημερώματα της Κυριακής 16/01/2011, κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, καλώντας την να προβεί στην άμεση αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες χιλιάδες υπηκόους τρίτων χωρών παρά τη θέλησή τους στην Ελλάδα.

Η ερώτηση του Ν. Χουντή έχει ως εξής:

Τα ξημερώματα της Κυριακής 16/01/2011, βυθίστηκε έξω από την Κέρκυρα το τουρκικό δουλεμπορικό σκάφος «Hasan Reis» στο οποίο είχαν επιβιβαστεί από σημείο της Δυτικής Ελλάδας συνολικά 263 άτομα, υπήκοοι Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρίας, Ιράκ και Ιράν με προορισμό την Ιταλία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες το σκάφος 30 ν.μ. έξω από την Κέρκυρα εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το παραπλέον πλοίο «Momentum Scan» Ολλανδικής σημαίας παρέλαβε κατά δήλωση του Πλοιάρχου 241 άτομα, άλλα 22 άτομα αγνοούνται.
Με δεδομένο επίσης πως τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση των υπηκόων τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας αλλά και σε άλλες πύλες εξόδου της Ελλάδας, προσπαθώντας με κίνδυνο της ζωής τους είτε με σαπιοκάραβα, είτε κρυμμένοι σε φορτηγά να σπάσουν το «τείχος» που έχει σηκώσει η Συμφωνία του Δουβλίνο ΙΙ και τους εμποδίζει να μεταβούν και να ζητήσουν άσυλο στη χώρα που επιθυμούν, Ερωτάται η Επιτροπή: Κατανοεί πως οι ανθρώπινες τραγωδίες που εκτυλίσσονται στα σύνορα της Ελλάδας είναι και αποτέλεσμα της εφαρμογής του Δουβλίνο ΙΙ που έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες χιλιάδες υπηκόους τρίτων χωρών στην Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που εν μέσω της οικονομικής κρίσης οι όποιες δυνατότητες για εργασία στη χώρα αυτή έχουν μειωθεί δραματικά; Σύμφωνα με δηλώσεις της Επιτροπής από το 2008 η Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τροποποίησης του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία;
Το Γραφείο Τύπου

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητάει για τις διοξίνες

Νίκος Χουντής : « Σε εφησυχασμό και πρακτικές συγκάλυψης η Κομισιόν για το σκάνδαλο με τις διοξίνες»
Δήλωση-παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για το σκάνδαλο των διοξινών στη Γερμανία

Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το θέμα των διοξινών με την παρουσία του Επιτρόπου για την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία., κ. Ντάλι. Στην οξεία κριτική που άσκησαν οι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων χαρακτηρίζοντας την παρουσία διοξινών σε ζωοτροφές ως "εγκληματική πράξη", προστέθηκε και η ακόλουθη παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή:
"Είναι η πέμπτη φορά που μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι αντιμέτωπη με μια σοβαρή διατροφική κρίση. Ολοένα και πιο συχνά ανιχνεύονται διοξίνες στις ζωοτροφές μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εν συνεχεία διοχετεύονται και σε άλλες αγορές είτε ως ζωοτροφές είτε ως τρόφιμα μέχρις ότου καταλήξουν στο πιάτο μας.Το πρόβλημα δεν είναι τυχαίο, αλλά συνδέεται σε μεγάλο βαθμό αφενός με την εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας, αφετέρου με την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στη διαχείριση της οικονομίας, ότι δηλαδή οι αγορές και ο ανταγωνισμός θα μας εξασφαλίσουν ποιοτικά τρόφιμα.Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν εκπλήσσει μιας και είναι σταθερά η ίδια σε όλα τα διατροφικά σκάνδαλα. Σύγχυση στην αρχή, ικανοποίηση για τη λειτουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και δηλώσεις εφησυχασμού στη συνέχεια, πρακτικές συγκάλυψης της έκτασης του προβλήματος στην πορεία.
Θα ήθελα όμως να της θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα.
στη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής για τη διατροφή των ζώων, ο Γερμανός αντιπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να πει αν η μόλυνση ήταν απόρροια εγκληματικής δραστηριότητας και αν συνέβη τον Μάρτιο του 2010 ή πριν. Γιατί αφού η γερμανική εταιρεία γνώριζε το πρόβλημα από τον Μάρτιο ή πριν, δεν ελήφθησαν μέτρα για την αποσόβηση του προβλήματος;το διατροφικό σκάνδαλο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου και παρακολούθησης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο τηρούνταν απαρέγκλιτα;θεωρεί ότι το οπλοστάσιο της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων είναι ικανοποιητικό και η ορθή εφαρμογή του πλήρης και αποτελεσματική;κρίνει ότι απαιτείται μια ευρωπαϊκή πολιτική πλήρους εξάλειψης των διοξινών που να εστιάζει στην απάλειψη της παραγωγής διοξινών και η λήψη μέτρων σε τομείς όπως η παραγωγή και χρήση χλωριωμένων προϊόντων;

σκοπεύει να προβεί στην πριμοδότηση της ήπιας βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας;

οι καταναλωτές πρέπει να διαθέτουν σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα όσα διακυβεύονται όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Τι θα κάνει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών;
πώς θα διασφαλιστεί ότι τα επιμολυσμένα προϊόντα όντως θα καταστραφούν και δεν θα διοχετευθούν υπό άλλες μορφές στις αγορές;
στην προχθεσινή συνάντησή της με εκπροσώπους της βιομηχανίας για το επίμαχο θέμα, η Επιτροπή πρότεινε στη βιομηχανία είτε να βελτιωθεί η εποπτεία της αλυσίδας παραγωγής είτε να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός των βιομηχανικών λιπών και των λιπών φυτικής προέλευσης κατά τη διαδικασία παραγωγής, κάτι που η βιομηχανία απέρριψε. Προτίθεται η Κομισιόν να προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους νομοθετική ρύθμιση παρά τις αντιρρήσεις της βιομηχανίας ζωοτροφών και τροφίμων;"
 Το Γραφείο Τύπου