Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ

Την Δευτέρα 7.3 χιλιάδες συμπολίτες μας διαπίστωσαν με απίστευτη ταλαιπωρία τα αγαθά της ιδιωτικής «πρωτοβουλίας», βλέπε παραχώρησης, στις εθνικές οδούς που δόθηκαν με τις γνωστές απίστευτες συμβάσεις παραχώρησης στους εθνικούς μας εργολάβους. Η αγανάκτηση για τα χαράτσια στους σταθμούς διοδίων έδωσε τη θέση της στην ταλαιπωρία και τον τρόμο, στην απίστευτη έκθεση σε κίνδυνο όλων όσων επέστρεφαν στα σπίτια τους. Η εγκατάλειψη χιλιάδων πολιτών στις εθνικές οδούς και η απίστευτη προχειρότητα στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ασφάλειας της κυκλοφορίας δίκαια μετατράπηκε σε οργή. Εκατοντάδες μηνύματα στα τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» μας ενημέρωναν για την απόφαση όλων όσων έζησαν αυτά τα περιστατικά να μην τα αφήσουν να περάσουν χωρίς απάντηση. Η θέση μας είναι γνωστή. Διεκδικούμε με κάθε πρόσφορο μέσο το δίκιο μας. Ωστόσο έχοντας από την αρχή του κινήματος την αίσθηση ευθύνης που μας αναλογεί προτείνουμε σε όσους έχουν αποφασίσει να κινηθούν και δικαστικά με αγωγές κατά των εταιριών διαχείρισης των εθνικών οδών και να απαιτήσουν αποζημιώσεις, να προτιμήσουν και για οικονομικούς λόγους, την κατάθεση ομαδικής αγωγής που προτίθεται να αναλάβει το νομικό τμήμα των Επιτροπών Αγώνα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Όσοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη δικαστική δίωξη των υπευθύνων με αγωγή και θέλουν να εκπροσωπηθούν από το νομικό μας τμήμα ομαδικά, μπορούν να στείλουν εντός; 15 ημερών τα πλήρη στοιχεία τους στο email, denplirono@hotmail.gr με την ένδειξη ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΓΩΓΗΣ. Το νομικό τμήμα του κινήματος θα επικοινωνήσει μαζί τους προκειμένου να υλοποιήσουμε τις σχετικές διαδικασίες με μια ομαδική αγωγή.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"

Οι αποκαλύψεις από τη συνέντευξη Στρος-Καν συνεχίζονται


Τι είπε ο γάλλος δημοσιογράφος του Canal+ στα «Επίκαιρα»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η συνέντευξη που δημοσιεύεται στο αυριανό τεύχος του περιοδικού «Επίκαιρα» και την οποία παραχωρεί ο δημοσιογράφος που μίλησε με τον Ντομινίκ Στρος Καν στον Canal+ για το θέμα της προσφυγής της Ελλάδος στο ΔΝΤ με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος Νικολά Εσκουλάν δηλώνει πρώτον ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Στρος Καν μιλώντας για βοήθεια του ΔΝΤ μόλις μερικές μέρες μετά την εκλογική του νίκη και δεύτερον ότι όταν ο επικεφαλής του ΔΝΤ του απάντησε ότι η ΕΕ δε θα αφήσει την Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, ο Παπανδρέου του απάντησε «Μην ανησυχείς για την Ευρώπη, εγώ μπορώ να τους πείσω!».

Το ακριβές κείμενο που δημοσιεύεται στα «Επίκαιρα» και αφορά αυτό το σημείο έχει ως εξής:

Κύριε Εσκουλάν, τι ακριβώς σας είπε ο κ. Στρος-Καν για τον Έλληνα πρωθυπουργό και την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ;
Κύριε Καριπίδη, αυτό που μου είπε –πρέπει να σας επισημάνω πως δεν το έχουμε βάλει στο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την Κυριακή– είναι πως μερικές μέρες μετά τη νίκη του κ. Παπανδρέου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ντομινίκ Στρος-Καν και του είπε επί λέξη: «Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και έχουνε πολύ σοβαρά προβλήματα. Νομίζεις πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα να μας βοηθήσει;».

Και τι του απάντησε ο διευθυντής του ΔΝΤ;

Του είπε πως «θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι η ΕΕ θα σας άφηνε να έρθετε σε μας». «Μην ανησυχείς για την Ευρώπη», του είπε ο Παπανδρέου. «Εγώ μπορώ να τους πείσω». Μερικές ημέρες αργότερα ο Παπανδρέου τηλεφώνησε ξανά στον Ντομινίκ Στρος-Καν και του είπε: «Είχες δίκιο, η ΕΕ δεν με αφήνει να ζητήσω τη βοήθειά σου». «Μετά μεσολάβησαν όλες αυτές οι δραματικές διαβουλεύσεις και τελικά η Ελλάδα κατέληξε στον μηχανισμό στήριξης πολύ καθυστερημένα», μου είπε ο κ. Στρος-Καν.

Αλήθεια, γιατί αυτό το σημείο το έχετε κόψει από το ντοκιμαντέρ της Κυριακής;

Για πρακτικούς λόγους. Το θέμα μας δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η ζωή και το έργο τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. Κρίναμε ότι είχαμε πιο ενδιαφέροντα πράγματα να πούμε για τη ζωή του.

Σας είπε κάτι άλλο που δεν θα δούμε την Κυριακή;

Ναι. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μας είπε πως αν η ΕΕ είχε δώσει το πράσινο φως στον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν αυτός το ζήτησε για πρώτη φορά, η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα.

Κύριε Εσκουλάν, κυκλοφορεί η φήμη πως σας ζητήθηκε να κόψετε μέρος της συνέντευξης του διευθυντή του ΔΝΤ γιατί με τα λεγόμενά του θίγει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αληθεύει αυτό ή όχι;

Κύριε Καριπίδη, με κάθε ειλικρίνεια σας λέω πως όχι. Οι συνεργάτες του Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν κύριοι. Δεν μου ζήτησαν να κόψω τίποτα από τη συνέντευξη, δεν επενέβησαν καθόλου στη διαδικασία.
Πηγή: zoomnews.gr





Νίκος Χουντής: "Δήθεν συναίνεση για ... δήθεν διαπραγμάτευση"



    Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»


 Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5» (Ν. Παπαδημητρίου) και ερωτώμενος για τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:
«Η κυβέρνηση που δήθεν μας κυβερνά ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς αναζητώντας μια δήθεν συναίνεση για να αντιμετωπίσει δήθεν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής.
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι έχει αποκλείσει ως πιθανή επιλογή το ενδεχόμενο της συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της Ελλάδας, έχει ακυρώσει ταυτόχρονα το όποιο διαπραγματευτικό χαρτί της έχει απομείνει».
Το Γραφείο Τύπου



Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές «σπάνιων γαιών»

Προφορική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Ταγιάνι

Συζητήθηκε χθες το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το θέμα της εξάρτησης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υψηλής και «πράσινης» τεχνολογίας από τις εισαγωγές σπάνιων γαιών. Την πρωτοβουλία ανάδειξης του θέματος ανέλαβε, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ.
Ο κ. Τσουκαλάς έθεσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, κ. Ταγιάνι, το θέμα του κινεζικού μονοπωλίου σπάνιων γαιών που αναγκάζει πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να μετεγκαθίστανται στην Κίνα για να παρακάμψουν τους ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση στην εξαγωγή σπάνιων γαιών.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξαρτάται ολοκληρωτικά από τις εισαγωγές των συγκεκριμένων στοιχείων από την Κίνα, η οποία μονοπωλεί το 97% της παγκόσμιας παραγωγής και διαθέτει το 36% των παγκόσμιων οικονομικών αποθεμάτων. Επιπλέον, η Κίνα διαθέτει ισχυρή επιστημονική έρευνα στο πεδίο και έχει επιτύχει αισθητό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή κραμάτων και τελικών προϊόντων, την ίδια ώρα που η βιομηχανία της ΕΕ στερείται τόσο την πρόσβαση σε πρώτες ύλες όσο και την τεχνογνωσία για την επεξεργασία τους.Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι «οι αυξημένες εγχώριες ανάγκες της Κίνας και οι προσπάθειές της να περιορίσει τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή σπάνιων γαιών, έχουν ήδη οδηγήσει σε ορισμό αυστηρότατων περιορισμών στις εξαγωγές, τη στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται συνεχώς. Η Κίνα έχει θεσπίσει για το πρώτο εξάμηνο του 2011 χαμηλότατα όρια εξαγωγών, μειωμένα κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο. Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, «ενδεχομένως να μην οδεύουμε προς μια «κρίση σπάνιων γαιών», αντίστοιχη με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ‘70, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο το ότι αναμένονται σημαντικές ελλείψεις ενός φυσικού πόρου, απαραίτητου για το μοντέλο της «πράσινης» βιομηχανικής ανάπτυξης που η Ευρώπη έχει επιλέξει να ακολουθήσει».
Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι η έλλειψη των εν λόγω στοιχείων αναμένεται να εμφανιστεί με ιδιαίτερη ένταση μέσα στους επόμενους 6 μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών τους, άρα και των τεχνολογικών προϊόντων που παράγονται με βάση αυτά, αλλά και σε διατάραξη των γραμμών παραγωγής. Στην απάντησή του, ο κ. Ταγιάνι επιβεβαίωσε την ανησυχία και το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα και ανέφερε τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στα πλαίσια του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου και στη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ για την εξασφάλιση ομαλής πρόσβασης της αγοράς στα παγκόσμια αποθέματα σπάνιων γαιών. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ανακύκλωσης σπάνιων γαιών από τα εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, αλλά και τον ρόλο της

• Η διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνο ΙΙ θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ιδιαίτερης μεταναστευτικής πίεσης

Απάντηση της Κομισιόν στον Ν. Χουντή
Η διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνο ΙΙ θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ιδιαίτερης πίεσης με την προώθηση μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Αυτό απάντησε η Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων κα. Malmström στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής αναφέρονταν στο τραγικό περιστατικό της βύθισης του τουρκικού δουλεμπορικού στα ανοιχτά της Κέρκυρας τον Ιανουάριο του 2011 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 22 άτομα και την ιδιαίτερη μεταναστευτική πίεση που υπάρχει σήμερα. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής καλούσε την Επιτροπή να άρει το καθεστώς της Συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ που είναι υπεύθυνο για τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα χωρίς τη θέλησή τους. Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος, μεταξύ άλλων, τονίζει «Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι ένα σαφές, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα για τον καταμερισμό των ευθυνών κατά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου μεταξύ κρατών μελών αποτελεί βασική συνιστώσα του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου. Η Επιτροπή, στην πρόταση που εξέδωσε το 2008 για την αναδιατύπωση του κανονισμού του Δουβλίνου, πρότεινε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος του Δουβλίνου, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της προστασίας των αιτούντων. Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής συμπεριλαμβάνεται η εισαγωγή άρθρου για τη δημιουργία μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, με σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ιδιαίτερης πίεσης. Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και να χρησιμοποιείται ως μέτρο έσχατης ανάγκης, το οποίο να περιορίζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα κράτος μέλος αδυνατεί να αντιμετωπίσει με τον δέοντα τρόπο έκτακτη κατάσταση ιδιαίτερης πίεσης. Επίσης, το οικείο κράτος μέλος έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει ήδη καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες για να αποκαταστήσει την κατάσταση ασύλου, ότι δεν έχει την ικανότητα να χειριστεί σε εσωτερικό επίπεδο μια έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει και ότι δεσμεύεται να αποκαταστήσει την ομαλότητα, το συντομότερο δυνατό»
Η κ. Malmström ολοκλήρωσε την απάντησή της πληροφορόντας πως «Οι διαπραγματεύσεις …αναμένεται να επιταχυνθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Στοκχόλμης, η ΕΕ αποσκοπεί στη θέσπιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου έως το τέλος του 2012.»
Η πλήρης ερώτηση και απάντηση βρίσκεται στη ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή: http://www.chountis.gr/
Το Γραφείο Τύπου

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου προς τους κ.κ. Υπουργούς:-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Παράνομη υλοτομία καταστρέφει τα ελληνικά δάση

Μέχρι και το 30% της έκτασής τους υπολογίζεται ότι χάνουν τα δάση της Ελλάδας εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας. Είναι ενδεικτικό ότι το Οροπέδιο της Φολόης στην Ηλεία, όπου και βρίσκεται ένα από τα δύο δάση ήμερης βελανιδιάς της χώρας, κάθε χρόνο χάνει δεκάδες δέντρα με αποτέλεσμα το δάσος, που ανήκει στο δίκτυο Natura, να έχει απολέσει τουλάχιστον το 10% της έκτασής του τα τελευταία χρόνια. Επίσης, από το δάσος του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με υπολογισμούς χάνονται το λιγότερο 100 δέντρα κάθε χρόνο, ενώ και το σημαντικό δάσος της Σαμοθράκης ακολουθεί την ίδια μοίρα.
Μολονότι η πρακτική αυτή ακολουθείται εδώ και χρόνια, φέτος, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης και του αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, φαίνεται ότι τα κρούσματα έχουν επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα πολύτιμα δένδρα να μετατρέπονται σε καυσόξυλα. Σύμφωνα με στοιχεία του Δασαρχείου Βόλου τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας στην περιοχή του Πηλίου έχουν τριπλασιαστεί. Μια ακόμα περίπτωση αποτελεί το πευκοδάσος στα Κανάκια της Σαλαμίνας, σχετικά με το οποίο ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας υλικό που απεικονίζει φορτηγά φορτωμένα με κορμούς δένδρων χωρίς το δασαρχείο να έχει παραχωρήσει καμία σχετική άδεια.
Σύμφωνα με μαρτυρίες μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολλοί κάτοικοι χωριών που βρίσκονται πέριξ των δασών στρέφονται για το βιοπορισμό τους σε αυτή την ιδιαίτερα επικερδή παράνομη δραστηριότητα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα παράνομα προϊόντα ξυλείας δημιουργούν μεγάλα κέρδη.
Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και τα περιστατικά βίας κατά των δασικών υπαλλήλων που καλούνται να ελέγξουν καταγγελίες. Στην Πιερία, δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Κατερίνης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, καθώς δέχθηκαν επίθεση από συμμορία λαθραίων υλοτόμων, οι οποίοι ήσαν εξοπλισμένοι με σιδηρολοστούς!
Τα κατά τόπους δασαρχεία επικαλούνται έλλειψη προσωπικού και εποπτικών μέσων, ενώ, επιπλέον, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν διενεργείται κανένας έλεγχος ούτε στα σημεία πώλησης για εντοπισμό προϊόντων παράνομης υλοτομίας, τα οποία δεν μπορούν να πουληθούν νόμιμα καθώς δεν διαθέτουν παραστατικά.
Επειδή, η παράνομη υλοτομία έχει δυσμενή αποτελέσματα όπως εδαφική διάβρωση, ελάττωση των ποικιλιών άγριας χλωρίδας και πανίδας, καθώς και επιπτώσεις στις κλιματικές αλλαγές λόγω της απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων CO2 στην ατμόσφαιρα,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αποτραπούν τα ποικίλα περιστατικά παράνομης υλοτομίας που παρατηρούνται ανά την Ελλάδα;
Προτίθενται να ενισχύσουν τα κατά τόπους δασαρχεία με το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης ώστε να αποτραπούν περιστατικά παράνομης υλοτόμησης;
Προτίθενται να λάβουν μέτρα ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να μην αγοράζουν ξυλεία που προέρχεται από παράνομη κοπή;
Θα ενσωματωθεί άμεσα στο εθνικό δίκαιο ο Κανονισμός 995/2010 της ΕΕ «για τη θέσπιση υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά»;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

Η Αργεντινή δεν ήταν τίποτε. Εσάς θα σας εξαφανίσουν!

"Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη..."

 Περισσότερα.    http://www.stopcartel.info/

Θεσμοθέτηση «ευρωπαϊκής εγγύησης» για τη συμμετοχή των νέων στην εργασία ή την εκπαίδευση ζήτησε ο ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, με ερώτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η υψηλή ανεργία και η ταυτόχρονη αδυναμία της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας να δημιουργήσει νέες θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης αποτελούν δύο από τα κυριότερα ζητήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα και από την νέα Στρατηγική ΕΕ 2020 για την ερχόμενη δεκαετία. Περισσότεροι από 23 εκατ. ευρωπαίοι αδυνατούν να βρουν δουλειά, με τα 15.8 εκατ. των ανέργων να βρίσκονται εντός της Ευρωζώνης. Η ανεργία των νέων κυριολεκτικά μαστίζει την Ευρώπη και αναδεικνύεται στο βασικότερο πρόβλημα, καθώς ξεπερνά το 20% σε επίπεδο Ένωσης. Στη χώρα μας η ανεργία αγγίζει το 14% (4η υψηλότερη στην Ευρώπη των 27), με το 28% των νέων μας να αδυνατεί να εξασφαλίσει μια θέση εργασίας, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας, το μεγάλο ποσοστό ετεροαπασχόλησης και την άναρχη επέκταση των «ευελιξιών» στο νεανικό εργατικό δυναμικό, δημιουργούν ολοένα και περισσότερο την αίσθηση της «χαμένης γενιάς».Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος της φτώχειας και της περιθωριοποίησης εντείνεται για τους νέους συμπολίτες μας, οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας λειτουργούν ανασταλτικά για τη ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή, ενώ η μακρά παραμονή εκτός αγοράς εργασίας αποκόπτει τους νέους από τις σύγχρονες-διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής δραστηριότητας, στερώντας τους βασικές επαγγελματικές δεξιότητες.Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της συνολικής υποστήριξης που χαίρει η ιδέα της θέσπισης μιας «ευρωπαϊκής εγγύησης για τους νέους», δηλαδή της εγγύησης ενός μεγίστου διαστήματος αποχής από την εκπαίδευση ή την αγορά εργασίας, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με γραπτή του ερώτηση να πάρει θέση αναφορικά με τη θεσμοθέτηση μιας τέτοιας ευρωπαϊκής εγγύησης και πιο συγκεκριμένα:
1. Ποιές δράσεις πρόκειται να υιοθετήσει προς την κατεύθυνση της προάσπισης των νέων από τη φτώχεια, δεδομένων των περικοπών που δρομολογούνται σε κοινωνικά επιδόματα που επηρεάζουν την εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα;
2. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των εθνικών πολιτικών οικονομίας και απασχόλησης, κατά το πρώτο ευρωπαϊκό εξάμηνο, με ποιό τρόπο πρόκειται να προωθηθεί η εν λόγω ιδέα της "εγγύησης για τους νέους" στα κράτη μέλη;
3. Ποιές αντίστοιχες κατευθύνσεις πρόκειται να δοθούν, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι υιοθετούνται πολιτικές έντονων περικοπών κοινωνικών δαπανών που στήριζαν τη συμμετοχή στην εκπαίδευση, ενώ η ανεργία των νέων ξεπερνά το 28%;
«Ο δρόμος της εξόδου από την κρίση είναι απόλυτα συνυφασμένος με την υιοθέτηση πολιτικών για την επίτευξη της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών σε βάθος χρόνου, καθώς επίσης και τη δημιουργία της βάσης για την κοινωνική, εργασιακή και οικονομική ανάπτυξη. Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν θα πρέπει να υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, ούτε να εμποδίζουν την επαγγελματική καταξίωση δυναμικών ομάδων, όπως οι νέοι μας. Οι αυριανοί επαγγελματίες της χώρας, οι αυριανοί επιστήμονες, οι αυριανοί ηγέτες βρίσκονται στο περιθώριο των εξελίξεων, γίνονται πειραματόζωα, "εκπαιδεύονται" στην ανεργία και αναγκάζονται στην μετανάστευση ή την εργασιακή περιπλάνηση. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν επιτυγχάνεται με άκριτες περικοπές σε μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, αλλά μέσα από την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, και πολύ περισσότερο στο νέο εργατικό δυναμικό, κάτι που αρνείται να αντιληφθεί η σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.

Νέα και ειδήσεις μέσα απο τις σελίδες της "Μακεδονιας"

Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τέλος της συνάντησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Στη συνάντησή μας, ο κ. Παπανδρέου με ενημέρωσε για την πρόθεσή του να θέσει στις επόμενες συναντήσεις Κορυφής της Ε.Ε., τα ζητήματα διαχείρισης του Χρέους.Του απάντησα ότι η Ν.Δ. στήριξε εξαρχής και στηρίζει αποφασιστικά, υπεύθυνα και σε κάθε ευκαιρία:
Πρώτον, το Ευρωομόλογο.
Δεύτερον, το Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Ομόλογο,
Τρίτον, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ.,
Τέταρτον, τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Και, πέμπτον, την επαναγορά των ελληνικών Ομολόγων.
Τις θέσεις αυτές, μάλιστα, τις προώθησα και συνεχίζω να τις προωθώ και προς τους αξιωματούχους της Ε.Ε. (Τρισέ, Ρομπάι, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Όλι Ρεν, Μαρτένς), που ήδη έχω συναντήσει, αλλά και προς τους Ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα, όπως είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.Όμως, έχω επανειλημμένα τονίσει, ότι η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την Ελληνική Οικονομία.Και είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές ααποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα.Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το Μνημόνιο. Και βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου».





Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης