Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πέθανε με τη ρετσινιά της φόνισσας

Η νοσηλεύτρια Θεοδώρα Σουφχάρα που κατηγορήθηκε για τρεις θανάτους, φυλακίστηκε και τελικά αθωώθηκε
Του Κώστα Καντούρη

Πέθανε μόνη, όπως έζησε τα τελευταία χρόνια, κάτω από τη φρικτή πίεση κατηγοριών, που τελικά κατέπεσαν στα ακροατήρια, η νοσηλεύτρια Θεοδώρα Σουφχάρα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 παρουσιάστηκε σαν “μάνα φόνισσα”, αλλά και σαν “γυναίκα-δηλητήριο”, όταν κατηγορήθηκε για τον θάνατο του 8χρονου γιου της, αλλά και δύο ηλικιωμένων, των οποίων είχε αναλάβει τη νοσηλεία ως αποκλειστική νοσοκόμα. Από την αρχή αρνούταν την εμπλοκή της και χρειάστηκε να μείνει 17 μήνες προφυλακισμένη, μέχρι που αθωώθηκε απ’ όλα τα δικαστήρια.Η 57χρονη Σουφχάρα, ομογενής από την Τσεχοσλοβακία, βρέθηκε νεκρή από ένα φιλικό της ζευγάρι, επίσης ομογενών από την ίδια χώρα, στο ισόγειο διαμέρισμά της στη Σταυρούπολη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, χωρίς να έχει επαφή με οποιονδήποτε συγγενή της. Άλλωστε η μοναδική της κόρη, είχε μεγαλώσει και ενηλικιώθηκε στο ορφανοτροφείο “Μέλισσα”, αφού είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια από τη μητέρα της λόγω των κατηγοριών που αντιμετώπιζε. Οι επαφές με την 57χρονη ήταν ελάχιστες, αφού σχεδόν δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, παρά τις προσπάθειες της γυναίκας, με εντάσεις μέσα στο ορφανοτροφείο να την πάρει στο σπίτι τους. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι και χθες κανένας δεν είχε παραλάβει τη σορό της για να ταφεί και παρέμεινε στα ψυγεία του νεκροτομείου.
Η 57χρονη γίνεται “πρώτο θέμα” στα τηλεοπτικά δελτία της εποχής, ως κατηγορούμενη για τον θάνατο δύο ηλικιωμένων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί και με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη, τους είχε δηλητηριάσει με αντιδιαβητικά φάρμακα και ένα περίεργο “βότανο” και έχασαν τη ζωή τους από υπογλυκαιμικό σοκ. Η νοσηλεύτρια, που εργαζόταν ως αποκλειστική νοσοκόμα στους ηλικιωμένους, προφυλακίστηκε, για ν’ αποφυλακιστεί 17 μήνες αργότερα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που ζητεί ταυτόχρονα να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα για τους δύο θανάτους.
“Η οικονομική κατάσταση και εν γένει διαβίωση της κατηγορούμενης κυμαίνεται από πολύ άσχημη έως τραγική. Είναι άνεργη και φαίνεται στερούμενη των απολύτως αναγκαίων προς επιβίωση. Κατά τον χρόνο που φέρεται ότι τέλεσε τα αδικήματα ευρισκόταν υπό έξωση, υφιστάμενη τις πιέσεις του ιδιοκτήτη του σπιτιού όπου διέμενε”, ανέφερε χαρακτηριστικά το σκεπτικό του βουλεύματος, περιγράφοντας την οικτρή κατάσταση της νοσηλεύτριας.
Λίγο πριν οδηγηθεί στις φυλακές ήρθε και δεύτερο χτύπημα, που αφορούσε τον θάνατο του 8χρονου γιου της, Νικόλαου, που βρέθηκε νεκρός τον Σεπτέμβριο του 1994. Το παιδί βρήκε η ίδια σε κώμα στο σπίτι τους και κατηγορήθηκε για έκθεση που είχε συνέπεια τον θάνατο. Οι δικαστές “συμπληρώνουν” το βαρύ κατηγορητήριο με τις πράξεις της αποπλάνησης και της αιμομιξίας κατά των παιδιών της. Η γυναίκα εξακολουθεί να διακηρύσσει πως είναι αθώα, αλλά μένει στη φυλακή και παραπέμπεται σε δίκες.

“Βροχή” οι αθωώσεις

Η πρώτη αθώωση έρχεται από το Συμβούλιο Εφετών και αφορά τον θάνατο του γιου της. Οι δικαστές με βούλευμα το 1997 δέχονται πως το παιδί πέθανε από ωτογενή λοίμωξη και ότι δεν ευσταθούσε η κατηγορία της έκθεσης από την πλευρά της μητέρας του. Ωστόσο την παραπέμπουν σε δίκη για αποπλάνηση και αιμομιξία και για τα δύο της παιδιά. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών εκδίδει αθωωτική απόφαση κατά πλειοψηφία, με αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.
Ακολουθεί η μεγάλη δίκη της Θεοδώρας Σουφχάρα για τον θάνατο των δύο ηλικιωμένων. Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης απαλλάσσεται των κατηγοριών της και κρίνεται ότι δεν χορήγησε οποιαδήποτε επικίνδυνη ουσία στους δύο ηλικιωμένους. Το 1999, η 47χρονη τότε νοσηλεύτρια, ράκος από την περιπέτειά της, περιμένει τη δικαίωση από την κοινωνία, την οποία δεν βρήκε ποτέ. Ούτε ακόμη από τους συγγενείς της, που την άφησαν μόνη της. “Μπορεί να αθωώθηκε, αλλά ποτέ δεν δικαιώθηκε”, επισήμανε μιλώντας στη “Μ” ο συνήγορος υπεράσπισής της Γιάννης Νισύριος. “Ο διασυρμός της ήταν μεγαλύτερος από τις αθωωτικές αποφάσεις. Έπεσε θύμα διαδοχικών λαθών των αρχών”, συμπλήρωσε.
Η νοσηλεύτρια ξεκινάει νέο δικαστικό αγώνα, προκειμένου αυτή τη φορά να δικαιωθεί για όσα της καταλογίστηκαν και άδικα φυλακίστηκε, όπως και διασύρθηκε. Τον Δεκέμβριο του 2002 καταθέτει αγωγή και διεκδικεί αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ από την ιατροδικαστική υπηρεσία του ΑΠΘ, θεωρώντας ότι η έκθεση του ιατροδικαστή ήταν αυτή που ενίσχυσε τα κατηγορητήρια. Η αγωγή της όμως απορρίπτεται από τα δικαστήρια.
Τα τελευταία χρόνια έμενε μόνη σε ένα ισόγειο διαμέρισμα στη Σταυρούπολη και συντηρούταν από την αναπηρική σύνταξη που έπαιρνε ως καρκινοπαθής. Της είχαν μείνει μόνον δύο φίλοι, οι οποίοι ανησύχησαν για την απουσία της και τη βρήκαν πεσμένη, δίπλα στο πιάνο, στο σαλόνι του διαμερίσματος..

Κυκλοφόρησε το 28ο τεύχος της εφημερίδας agreco με πλούσια θεματολόγια της αγροτικής οικονομίας

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Διευρυμένης ΝΟ.Δ.Ε. Κορινθίας.

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 2 Μαΐου 2011, στα κεντρικά γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Κορινθίας, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διευρυμένης ΝΟ.Δ.Ε. Κορινθίας.Η ανταπόκριση των στελεχών της παράταξης και των μελών της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής υπήρξε καθολική και μαζική, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κ. Κόλλιας, η πρώην Βουλευτής κα Αθ. Κόρκα – Κώνστα, οι πολιτευτές κκ Σ. Μάρκελλος και Π. Καλλίρης. Παρόντες επίσης ήταν η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μ. Σούκουλη, ο πρώην Αντινομάρχης Κορινθίας κ. Θ. Μαρίνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Χ. Κορδώσης, Γ. Βαφειάδης, Αν. Γκιολής και ο Τομεάρχης της Ν.Δ. για το Ν.Κορινθίας κ. Σ. Σπεντζούρης.Στόχος της συνεδρίασης ήταν να εξεταστούν τα πρώτα αποτελέσματα των κλιμακίων της ΝΟ.Δ.Ε. Κορινθίας στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις της παράταξης στο νομό και στους πρώην «καποδιστριακούς» δήμους. Συζητήθηκαν εκτενώς τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους και έχουν καταγραφεί από τα κλιμάκια, ενώ τα διάφορα εξειδικευμένα θέματα ανατέθηκαν τους αρμόδιους υπευθύνους τομέων δράσης της ΝΟ.Δ.Ε. Κορινθίας για περαιτέρω επεξεργασία. Σκοπός είναι από την επεξεργασία αυτή και την επανάληψη του κύκλου επισκέψεων των κλιμακίων, να προκύψουν εμπεριστατωμένες δέσμες προτάσεων για κάθε περιοχή της Κορινθίας που θα ενσωματωθούν στον προγραμματικό λόγο της παράταξης

Δήλωση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

«Η κυβέρνηση των αντιφάσεων επιβεβαιώνει την αποτυχία της στην πάταξη της ασυδοσίας στην αγορά των καυσίμων. 45 ημέρες μετά τις ένθερμες δηλώσεις του κ. Ρόβλια που περιφερόμενος στα ΜΜΕ υποστήριζε ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια ούτε κερδοσκοπία στην ελληνική αγορά καυσίμων, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με μια ομολογία αποτυχίας διαψεύδει τον Υφυπουργό του, επιβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική συμπεριφορά που είχε επισημάνει και ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος σε σχετική μας ερώτηση.
18 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η Κυβέρνηση ανακάλυψε επιτέλους το πρόβλημα στη βενζίνη, καθώς μέχρι σήμερα στοχοποιούσε όποιον με υπευθυνότητα καταδίκαζε ως «εγκληματικές» τις πρακτικές αισχροκέρδειας, που εκτόξευσαν την τιμή της στα ύψη. Απαιτείται άμεσα εξορθολογισμός της αγοράς, πάταξη της κερδοσκοπίας και επιτέλους προστασία του συμφέροντος των καταναλωτών. Σε καμία περίπτωση το «πλαφόν» από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι μια ακόμη ένδειξη αδυναμίας, μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά έχει ξεμείνει από βενζίνη».

Κομισιόν: Υποβάθμιση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) η οποία αμφισβητεί το Δουβλίνο ΙΙ

Ν. Χουντής: Η κυβέρνηση να αγνοήσει την «πεθαμένη» Συμφωνία του Δουβλίνο ΙΙ και να προμηθεύσει όσους πρόσφυγες το επιθυμούν, με τα απαραίτητα εκείνα έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να φτάσουν στη χώρα μέλος της ΕΕ που δηλώνουν ότι έχουν ως τελικό προορισμό τους.
Να υποβαθμίσει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σε βάρος Ελλάδας και Βελγίου, η οποία ουσιαστικά αμφισβητούσε το Δουβλίνο ΙΙ, επιχειρεί η Επίτροπός Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Malmström σε απάντηση της στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 21/01/2011 «M.S.S. v. Belgium and Greece» με την οποία καταδικάζεται η Ελλάδα και το Βέλγιο, τονίζει ότι «τίθεται επί της ουσίας υπό αμφισβήτηση ο Κανονισμός του Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος και πρέπει ασφαλώς να αναθεωρηθεί», επιπλέον ζητούσε να προωθηθούν αλλαγές προς την κατεύθυνση, οι αιτούντες άσυλο να έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην χώρα μέλος της ΕΕ που επιθυμούν και όχι αναγκαστικά στην πρώτη χώρα εισόδου». Ξεκινώντας την απάντησή της η κ. Malmström, σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθη ότι υπήρξε: «Παραβίαση από την Ελλάδα: του άρθρου 3 (απαγόρευση της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω των συνθηκών κράτησης του αιτούντος καθώς και των συνθηκών διαβίωσής του στην Ελλάδα, και του άρθρου 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) σε συνδυασμό με το άρθρο 3, λόγω των ελλείψεων στη διαδικασία ασύλου που ακολουθήθηκε στην υπόθεση του αιτούντος. Παραβίαση από το Βέλγιο του άρθρου 3, λόγω έκθεσης του αιτούντος σε κινδύνους που συνδέονται με ελλείψεις στη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, καθώς επίσης και λόγω έκθεσής του σε συνθήκες κράτησης και διαβίωσης στην Ελλάδα κατά παράβαση του άρθρου 3 και του άρθρου 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 3, λόγω απουσίας του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής κατά της εντολής απομάκρυνσης του αιτούντος.»
Στη συνέχεια της απάντησής της τονίζει εμφαντικά ότι κατά την Κομισιόν «Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν θίγει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του συστήματος του Δουβλίνου οι οποίες παραμένουν ανέπαφες» διαφωνώντας έτσι με την ερμηνεία που δίδουν στη συγκεκριμένη απόφαση νομικοί και πολιτικοί κύκλοι, οι οποίοι χαρακτήριζαν την συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΔΑ, ως την αρχή του τέλους του Δουβλίνου ΙΙ. Απαντώντας εξάλλου στην πρόταση του Ν. Χουντή «να δοθεί δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο άπαξ και εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην χώρα μέλος που επιθυμούν και όχι αναγκαστικά στην πρώτη χώρα εισόδου» απάντησε ότι δεν τη θεωρεί ρεαλιστική πρόταση , τονίζοντας ότι «στον αναθεωρημένο κανονισμό του Δουβλίνου δεν προβλέπεται το δικαίωμα του αιτούντος άσυλο να υποβάλλει αίτηση για χορήγηση ασύλου στο κράτος μέλος της επιλογής του, γεγονός που δεν θεωρείται από την Επιτροπή ως ρεαλιστική δυνατότητα.»
Με αφορμή την παραπάνω απάντηση, ο Ν. Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «έχουμε να κάνουμε με άλλη μια περίπτωση κορυφαίας υποκρισίας τόσο εκ μέρους από της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και χωρών μελών που από τη μια κωφεύουν προκλητικά απέναντι στο δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών αλλά και από την άλλη στις εκκλήσεις αλληλεγγύης όσων χωρών όπως η Ελλάδα δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έδειξαν πλήρη ανεπάρκεια να διαχειριστούν το θέμα αλλά και να πιέσουν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε, για άλλη μια φορά, την ελληνική κυβέρνηση να αγνοήσει την «πεθαμένη» Συμφωνία του Δουβλίνο ΙΙ και να προμηθεύσει όσους πρόσφυγες το επιθυμούν με τα απαραίτητα εκείνα έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να φτάσουν στη χώρα μέλος της ΕΕ που δηλώνουν ότι έχουν ως τελικό προορισμό τους.

Η αύξηση της ανεργίας συνεπάγεται αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών, όπως προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη

"Σε κάθε ποσοστιαία αύξηση της εθνικής ανεργίας αναλογεί αύξηση κατά 0.8% των αυτοκτονιών από άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, ενώ η αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, συνδυάζεται με αύξηση των αυτοκτονιών κατά 4.5%, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του 2009", επεσήμανε στην απάντησή του ο Lazlo Andor, Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη αναφορικά με τις επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία του ανέργου και των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός του. Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί, σε κοινωνική κρίση και κρίση στην απασχόληση, με την ανεργία να ανέρχεται σε δυσθεώρητα ύψη τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε επίπεδο Κρατών Μελών. Στη χώρα μας, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η επίσημη ανεργία αναμένεται να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 20% μέχρι το τέλος του 2011. Όπως διαφαίνεται και από την «Επικαιροποιημένη Κοινή Αξιολόγηση για τις Κοινωνικές Επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης» της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει σαφής σχέση ανάμεσα στην εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία και στον κλονισμό της ψυχικής υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Κ. Πουπάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με:
· το αν έχουν ληφθεί δράσεις σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην υγεία των ευρωπαίων,
· το πώς επηρεάζεται η εκπαιδευτική πορεία των παιδιών οικογενειών που ο ένας εκ των δύο γονέων είναι θύμα μακροχρόνιας ανεργίας.
"Η Επιτροπή δε γνωρίζει αν λειτουργούν στα κράτη μέλη δομές ψυχικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που οφείλονται ειδικά στην ανεργία. Οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένη στήριξη, την οποία και ενθαρρύνει η Επιτροπή", απάντησε σχετικά ο αρμόδιος Επίτροπος, ενώ, ακολούθως επεσήμανε ότι από σχετικές έρευνες επιβεβαιώνεται ότι οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες στις οποίες ο ένας από τους δύο γονείς έχει χαμηλή ειδίκευση ή είναι μακροχρόνια άνεργος, καθώς και των παιδιών από φτωχές οικογένειες που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες και ή σε μειονεκτικές γειτονιές είναι χαμηλότερες από εκείνες των άλλων παιδιών.
"Το πρόβλημα της ανεργίας αποκτά, πλέον, τραγικές διαστάσεις για το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οδηγώντας πέρα από την οικονομική, στην ψυχική ή ακόμα και στη βιολογική εξόντωση του ανθρώπου που χάνει τη δουλειά του. Στην Ελλάδα του Μνημονίου, δυστυχώς, παρατηρείται μια επιφανειακή προσέγγιση του προβλήματος, με πρακτικές τελείως αποσυνδεμένες από την πραγματικότητα, τις απαιτήσεις και τις ειδικές συνθήκες, που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση όχι μόνο εθελοτυφλεί μπροστά στη διαπίστωση ότι η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών, αλλά αντιθέτως εντείνει αυτά τα φαινόμενα μέσα από την «προσπάθειά» της να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους. Με τη νομιμοποίηση ομαδικών και φθηνών απολύσεων, την άναρχη επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων που εγγυούνταν την εργασιακή ασφάλεια, θυσιάζουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών της", δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

Η Κυβέρνηση ανοίγει πόλεμο με την “Ελευθεροτυπία”

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Την οδό της μετωπικής σύγκρουσης με την «Ελευθεροτυπία» φαίνεται να επιλέγει η Κυβέρνηση, στο περιθώριο της διάψευσης του σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας, περί ακύρωσης της επένδυσης του Κατάρ στο Ελληνικό, λόγω παρέμβασης της Γερμανίας, με σκιές και υπονοούμενα για τον ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο.Η «Ελευθεροτυπία» αποκάλυψε ότι οι Γερμανοί έχουν ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ακυρωθεί η επένδυση του Κατάρ στο Ελληνικό, επειδή ο σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Χοσέ Ασεμπίγιο, ο Ισπανός αρχιτέκτονας ο οποίος αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, εμφανίζεται ως ένας εκ των ιδιοκτητών εταιρείας με την οποία συνεργάζεται η Κυβέρνηση, συμβουλευτικά για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, δηλαδή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως κωδικοποιημένα περιγράφεται. Τόσο ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έσπευσαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους, να διαψεύσουν τη σχετική πληροφορία. Ο Χάρης Παμπούκης, καθ’ ύλην αρμόδιος για την προσέλκυση επενδύσεων, υποστήριξε ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς προ 15νθημέρου επιβεβαίωσε ο ίδιος, και εγγράφως, το ενδιαφέρον του Κατάρ για το Ελληνικό. Παράλληλα, διέψευσε και την πτυχή της είδησης περί ενόχλησης της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι μιλάει ο ίδιος με την Καγκελαρία, και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απ’ την άλλη, ήταν περισσότερο αιχμηρός. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, με τους Αρβανίτη-Κατσίμη, ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε εξαιρετικά ενοχλημένος. Χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς όπως «μύθευμα, από την αρχή ως το τέλος», και άφησε αιχμές για το που αποσκοπούσε το δημοσίευμα, και ως προς την «ελαφρότητα» με την οποία γράφονται τέτοιες ειδήσεις. Στον «πόλεμο» που ξεκίνησε, αναμένεται πλέον η απάντηση της Μάνιας Τεγοπούλου, η οποία και άλλες φορές στο παρελθόν δεν δίστασε να βρεθεί απέναντι από την Κυβέρνηση, με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και επιθετική ειδησεογραφία.



ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ GOING THROUGH www.veggos.gr

Ο Διώτης… φέρνει και τον Χρυσοχοϊδη ¨τσάρο”;


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το όνομα του Ιωάννη Διώτη, ξέφυγε από τα όρια της πεπερασμένης αναγνωρισιμότητας ενός δικαστικού λειτουργού, όταν ασχολήθηκε ενεργά με την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Ο τότε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ήταν το πρόσωπο κλειδί, ως εικόνα της θέμιδος, που μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Φώτη Νασιάκο, πέτυχαν να πέσει η αυλαία στην πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, στα χρόνια που ακολούθησαν τη Μεταπολίτευση.Η επιλογή του Ιωάννη Διώτη για τη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, εκ των πραγμάτων δίνει πρόσθετο κύρος στο συγκεκριμένο αξίωμα. Και παράλληλα, πολλαπλασιάζει τις προσδοκίες για την επιτυχή αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που για πολλούς συνιστά «ατομική τρομοκρατία» σε βάρος του κράτους, και έχει κεφαλαιώδεις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί σήμερα η ελληνική οικονομία.Μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησης του Ιωάννη Διώτη όμως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης, που… ταξίδεψαν πιο μακριά τη σκέψη τους. Και συνδύασαν την έλευση του Ιωάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ, με το ενδεχόμενο ανάληψης των ηνίων της ελληνικής οικονομίας από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ο σημερινός Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μιας και θεωρείται στέλεχος με κύρος σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η δημοφιλία του παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και η επιτυχία του στην υπόθεση της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, του προσθέτει πόντους και στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.Από χθες λοιπόν, το σενάριο του «ανταμώματος» Χρυσοχοϊδη-Διώτη, στον τομέα της Οικονομίας αυτή τη φορά, έχει αρχίσει να συζητείται ως ρεαλιστική «υπόθεση εργασίας», ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού.

Δεν φεύγει… μόνος του

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Την κρατική τηλεόραση, και την πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, με τον Κώστα Αρβανίτη και τη Μαριλένα Κατσίμη επέλεξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να απαντήσει και να δώσει διευκρινίσεις για το φιλόδοξο σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής, που ανακοίνωσε χθες.
Ο Υπουργός Οικονομικών «έβγαλε ειδήσεις», έστω και δια της επίμονης επανάληψης θέσεων τις οποίες έχει εκφράσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Αποκτούν ωστόσο ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που εκφέρονται δια στόματος «τσάρου», σε μια δύσκολη συγκυρία σαν τη σημερινή, με τις αγορές να πιέζουν για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και να ανατροφοδοτούν ανά διαστήματα τη σχετική συζήτηση.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους θα ήταν καταστροφική, από τη στιγμή που θα συνεπαγόταν «κούρεμα» ομολόγων, μιας και σε μια τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα αδυνατούσε να επιστρέψει με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές, για χρονική διάρκεια 10-15 ετών.
Ο Υπουργός Οικονομικών, ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, και ειδικότερα για την ιδιωτικοποίηση μετοχικού ποσοστού της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2012, το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στην επιχείρηση, θα έχει μειωθεί από το 51% που είναι σήμερα, στο 14%.
Η «ταμπακιέρα» της παρέμβασης Παπακωνσταντίνου ωστόσο, έγκειται στη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, περί του ενδεχομένου να υποβάλλει παραίτηση από τη θέση. «Είναι ζήτημα προσωπικής ηθικής και ευθύνης, να τελειώσω τη δουλειά που έχω αναλάβει», τόνισε με έμφαση.Και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πιθανότατα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης, ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.Τα σενάρια βέβαια, περιλαμβάνουν και μια άλλη παράμετρο, αυτή της… μετακίνησής του από τον Πρωθυπουργό, σε κάποια άλλη θέση.


Η “εθνική αφήγηση” από τον Επίτιμο

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Κάθε δημόσια παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έχει τη σημασία και την ιδιαιτερότητά της. Ο πρώην πρωθυπουργός και Επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συνήθιζε τις δικές του «εθνικές αφηγήσεις», ακόμη και όταν γινόταν δυσάρεστος στο ίδιο το κόμμα του. Είναι άλλωστε ο τελευταίος μιας γενιάς μεγάλων πολιτικών, και επικαλείται την κιβωτό εμπειριών του, για να λέει… κάτι παραπάνω. Αυτή τη φορά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε στο «Έθνος», εν μέσω της διεθνούς συζήτησης για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και εν αναμονή των ανακοινώσεων του Αντώνη Σαμαρά στο «Ζάππειο 2». Και, ως συνήθως, ήταν χειμαρρώδης. Ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν την Κυβέρνηση, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση, παρά τα λάθη και τις ανεπάρκειες που έχουν χαρακτηρίσει τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο. Σημείωσε με νόημα ότι στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, δεν υπάρχουν περιθώρια για να ασκηθεί ουσιαστική αντιπολίτευση. Και για να μην παρεξηγηθεί, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή συνεργασίας, αλλά να επιτευχθεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η ελάχιστη δυνατή συναίνεση.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έδειξε να μην πιστεύει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούν οι καιροί, να προσπεράσει το προφανές πολιτικό κόστος, και να τα βάλει με τους «πράσινες» συνδικαλιστές, εκείνους που εκπροσωπούν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» .Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, για τις οποίες επεσήμανε ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση για το πρόβλημα. Έδειξε ωστόσο στην κατεύθυνση ενός δομικού ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, με αλλαγή φρουράς στο οικονομικό επιτελείο. Και πρότεινε ξανά, την ανάθεση του τομέα της οικονομίας στον Αλέκο Παπαδόπουλο, η εκτίμηση που τρέφει στον οποίο είναι γνωστή, και πολλάκις διατυπωθείσα στο παρελθόν. Αυτή τη φορά πάντως, προσέθεσε στους υποψηφίους και τον Γιώργο Φλωρίδη, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες «εκσυγχρονιστές», στο σημερινό ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΨΗ Η έξαρση της βίας ως κοινωνικό φαινόμενο


Του Παναγιώτη Χαραλαμπίδη

To γενικό μπάχαλο που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά μέσω του ποδοσφαίρου στον τελικό του κυπέλλου. To ποδόσφαιρο δεν είναι αποκομμένο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά μέρος αυτής, και όσοι προσπαθούν να το αποσυνδέσουν εξυπηρετούν σκοπιμότητες. .
Το τι συνέβη στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας στον τελικό ΑΕΚ - Ατρομήτου δεν είναι κάτι διαφορετικό απ’ όσα είχαν συμβεί πριν από μερικές εβδομάδες στο ίδιο γήπεδο στο ντέρμπι πρωταθλήματος Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Ίδιου μεγέθους αθλιότητες, διέφεραν τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτές. Και για να μη χαρακτηριστούμε επιεικείς έναντι των δικών μας παιδιών στην πόλη όπου ζούμε, μία μερίδα ανεγκέφαλων οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν που έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα των παικτών της ΑΕΚ και την ίδια την ομάδα που κλήθηκε να πληρώσει το μεγάλο πρόστιμο των 100.000 ευρώ, δίνοντας κι ένα παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών. Το θέμα της βίας στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο δεν είναι σημερινό. Χρονολογείται δεκαετίες πριν και είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής που ασκείται τόσο από την κεντρική εξουσία όσο και από τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα) που θέλουν να τα έχουν καλά με τις ομάδες και τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτώνται. Γι’ αυτό και σφυρίζουν αδιάφορα σε κάθε μορφή βιαιότητας μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Γιατί, αν κατά καιρούς διακρίνουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις από οπαδούς-χούλιγκαν που θέλουν να τα σπάσουν, έτσι, για να εκτονωθούν, όπως στον τελικό του κυπέλλου, αύριο θα εμφανιστούν φαινόμενα ατόμων μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων και όχι απαραίτητα οπαδών-χούλιγκαν που θα επιχειρήσουν να τους μιμηθούν. Όχι επειδή ηττήθηκε ή δεν ηττήθηκε η ομάδα τους (βλ. ΑΕΚ), αλλά γιατί θα έχουν (πλέον) συνειδητοποιήσει τη μεγάλη κοινωνική αδικία και την οικονομική εξόντωση που υφίστανται σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Και τότε θα έχουν ουσιαστικούς λόγους να το κάνουν..

«Έφυγε» ο Θανάσης Βέγγος



Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε το 1926 στο Νέο Φάληρο. Δεν έχει κάνει σπουδές υποκριτικής. Στα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου μαζί με χιλιάδες άλλους φαντάρους και πολίτες με αριστερές ιδέες. Όταν απολύεται από το στρατό κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να ζήσει. Ανάμεσα σε αυτές και διάφορες βοηθητικές δουλείες σε γυρίσματα ταινιών. Το 1953 ο Κούνδουρος που τον γνώριζε από τη Μακρόνησο, του δίνει ένα ρόλο στη Μαγική πόλη. Αυτό ήταν το ξεκίνημα του, κατευθείαν στα βαθιά. Χωρίς προϋπηρεσία στο θέατρο, χωρίς σπουδές, δουλεύοντας ταυτόχρονα σαν φροντιστής (ή παιδί για όλες τις δουλειές), στις ταινίες που παίζει. Παίρνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, και το ξεκίνημα του σημαδεύεται από την συμμετοχή του σε μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου (Μαγική πόλη, Ο Δράκος, Ποτέ την Κυριακή ,Το κορίτσι με τα μαύρα).



Φορολογικές δηλώσεις από σήμερα


Έως τις 31 Μαΐου διαρκεί η διαδικασία υποβολής

Ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καλούνται από σήμερα να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωση στη ΔΟΥ ή τη στείλουν ταχυδρομικά θα πρέπει να στείλουν μαζί και τις αποδείξεις δαπανών. Όσοι κάνουν ηλεκτρονική δήλωση θα πρέπει να κρατήσουν τις αποδείξεις στο σπίτι τους για την περίπτωση που ελεγχθούν. Σύμφωνα με νόμο, για ατομικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών, ενώ όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες - και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια -, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Ακόμη, όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Κολλημένος με τη ΔΑΠ . Φοιτητικές Εκλογές - 18 Μαΐου

Παραλία Οφρυνίου: Πολυιατρείο για χιλιάδες παραθεριστές


Προχωρά η διαδικασία για τη δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου στην παραλία Οφρυνίου του νομού Καβάλας. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η δημοπράτηση του έργου που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.
. Η περιοχή υποδέχεται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Σερρών. Η απόσταση από τα μεγάλα νοσοκομεία των τριών νομών καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη μιας υποδομής πρωτοβάθμιας παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Την εποπτεία θα αναλάβει ο δήμος Παγγαίου, που υπέγραψε σχετική προγραμματική σύμβαση με το νοσοκομείο Καβάλας, και υπολογίζεται ότι σε 40 ημέρες θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και το καλοκαίρι οι ανάδοχοι θα αρχίσουν την εκτέλεση του έργου.“Αυτή η λύση για τη μεταφορά δραστηριοτήτων στους συνενωμένους δήμους μπορεί να είναι πιλότος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται να ανατεθούν σημαντικά έργα και σε άλλους δήμους, εφόσον έχουν διαχειριστική επάρκεια” ανέφερε ο υφυπιυργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης, προσθέτοντας ότι “είναι μια καλή ευκαιρία να αποδείξουν οι δήμοι τη δυνατότητα που μπορεί να δημιουργηθεί για να τελειώσουν έργα τα οποία ίσως να τραβούσαν σε βάθος χρόνου”. .
"Μακεδονία"

Άρχισε η αντιπυρική περίοδος με τις διαπιστώσεις των βλαβών

Τέσσερα Καναντέρ είναι καθηλωμένα λόγω βλάβης. Δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα έχουν να συντηρηθούν από τον Νοέμβριο. Προβλήματα καταγράφονται και στα οχήματα της πυροσβεστικής.
Σύσκεψη σήμερα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη λήψη μέτρων..

Του Φώτη Κουτσαμπάρη στην "Μακεδονία"

Καθηλωμένα λόγω βλάβης είναι τέσσερα αεροσκάφη Καναντέρ της πολεμικής αεροπορίας που συμμετέχουν στον σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας, ενώ πέντε ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος είναι “εκτός δράσης” λόγω μη συντήρησης.Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε επίσημα την 1η Μαΐου, ωστόσο οι ελλείψεις που εμφανίζουν τα σώματα αντιμετώπισης πυρκαγιών είναι ανησυχητικές. Από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ τα τέσσερα θα είναι “ετοιμοπόλεμα” τον Ιούλιο, ενώ τα δεκατρία, τύπου CL-215, που πετούν από τη δεκαετία του ’70, πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου. Τα δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της πυροσβεστικής που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού και την κατάσβεση με κάδο έχουν να συντηρηθούν από τον περασμένο Νοέμβριο, όπως άλλα τρία ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται για επιτήρηση.Την ίδια ώρα, το 30% από τα 1.680 υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής θεωρούνται παλιά, καθώς το 20% από αυτά ξεπέρασαν τα δέκα χρόνια και το 10% είναι άνω της εικοσαετίας. Σε επίπεδο προσωπικού, από τις 12.790 οργανικές θέσεις του σώματος οι 8.490 είναι καλυμμένες και οι υπόλοιπες 4.300 παραμένουν κενές. Οι θέσεις αυτές αναμένεται να πληρωθούν όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, που θα προκηρυχθεί πιθανόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Οι πενταετής πυροσβέστες, όμως, θα αναλάβουν κανονικά υπηρεσία από το νέο έτος.Τα κονδύλια που θα δοθούν για την αντιπυρική προστασία θα γίνουν γνωστά από τα συναρμόδια υπουργεία τις επόμενες μέρες. Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 9 το πρωί θα γίνει στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ΣΟΠΠ) για την αντιπυρική περίοδο υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα. Στη σύσκεψη θα γίνει απολογισμός των πυρκαγιών του 2010 και θα ληφθούν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση κινδύνων πυρκαγιάς την τρέχουσα περίοδο. Θα συμμετάσχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός για την αντιπυρική προστασία του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο με συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων που παίρνουν μέρος στα σχετικά μέτρα. .

Πετάει το γάντι στο “βαθύ ΠΑΣΟΚ”


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, δεν είχαν αμφιβολία ότι απέναντί τους βρέθηκε ένας Πρωθυπουργός αποφασισμένος να βαδίσει, έστω και μόνος του, στον οδικό χάρτη που επέλεξε για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.Παρά τις επισημάνσεις στα όρια της… αποτροπής, από αρκετούς υπουργούς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Την οποία θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να πετάξει το γάντι στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ», επιλέγοντας τη μετωπική σύγκρουση με τους σκληρούς «πράσινους» συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν απειλήσει με μπλακ-άουτ, ενώ έχουν προτείνει ακόμη να… αγοράσουν οι ίδιοι ποσοστό της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, η Κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, θα πάνε αυτή την υπόθεση ως το τέλος. Προσδοκώντας να επιβραβευτούν από την κοινή γνώμη, καθώς θα έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Αντιθέτως, ο Γιώργος Παπανδρέου θα εμφανιστεί ως εκείνος ο πολιτικός ηγέτης που τα έβαλε… με τα σπλάχνα του κόμματός του.

Βρέθηκαν εκατομμύρια των Καντάφι, Μουμπάρακ και Μπεν Άλι σε ελβετικές τράπεζες

Η Ελβετία ανακοίνωσε πως εντόπισε 360 εκατ. ελβετικά φράγκα (415,8 εκατ. δολάρια) από δυνητικά παράνομα περιουσιακά στοιχεία, που σχετίζονται με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και τον κύκλο του, τοποθετημένα σε τράπεζες της χώρας.Επίσης εντοπίσθηκαν περίπου 410 εκατ. ελβετικά φράγκα που ανήκουν στον τέως πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και άλλα 60 εκατ. ελβετικά φράγκα στον όνομα του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζίνε Αλ Αμπεντίν Μπεν Άλι, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας, Λαρς Κνούχελ.«Στην περίπτωση της Λιβύης ήσαν 360 εκατ. ελβετικά φράγκα. Αυτά τα ποσά δεσμεύθηκαν στην Ελβετία, έπειτα από τις διαταγές που εξέδωσε η ελβετική κυβέρνηση σε σχέση με πιθανή κατοχή παράνομων περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία».Υπνεθυμίζεται πως ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ είχε αρνηθεί πεισματικά ότι συσσώρευε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αρχές της Αιγύπτου και της Τυνησίας βρίσκονται σε επαφή με την Ελβετία αναφορικά με τα επίσημα αιτήματά τους για νομική βοήθεια για την επιστροφή των χρηματικών αυτών ποσών. Δεν υπάρχει κάποια επαφή με τη Λιβύη, διευκρίνισε ο Ελβετός αξιωματούχος, όπου ο συνταγματάρχης Καντάφι επιμένει να παραμένει στην εξουσία της χώρας.