Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας


 ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Σβήνει το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Έκκληση οικονομικής βοήθειας έκανε χθες το Χαμόγελο του Παιδιού, η οργάνωση που δίνει λύσεις 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, σε χιλιάδες ανυπεράσπιστα παιδιά.
“Χωρίς εσάς έχουμε μόνο ενάμιση μήνα ζωής” είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος (φωτ.) απευθυνόμενους στους ανθρώπους που την στηρίζουν..
“Βοηθήστε να κρατήσουμε το χαμόγελο ζωντανό”. Αυτήν την έκκληση οικονομικής βοήθειας έκανε το Χαμόγελο του Παιδιού, η οργάνωση που δίνει λύσεις 24 ώρες το 24ώρο 365 ημέρες τον χρόνο σε χιλιάδες ανυπεράσπιστα παιδιά. Απευθυνόμενοι στους ανθρώπους, οι οποίοι ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς, όπως οι σημερινοί, μπορούν να έχουν πλεόνασμα ψυχής και νιώθουν ότι μπορούν να βοηθήσουν παιδιά που βιώνουν τη φρίκη, ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος και μέλη της οργάνωσης έθεσαν στη διάθεσή τους δύο τηλεφωνικούς αριθμούς, το 14545 για κλήσεις από σταθερό και κινητό με χρέωση 2,27 και 2,46 ευρώ αντίστοιχα και το 54020 για SMS με τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ ή XAMOGELO με χρέωση 2,46 ευρώ, ζητώντας τη βοήθειά τους (ισχύουν σε μόνιμη βάση).
“Για τα παιδιά, όχι για την οργάνωση, γιατί το Χαμόγελο του Παιδιού είναι λύση και πρέπει να παραμείνει λύση”, τόνισε χθες ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος.
"Χωρίς εσάς έχουμε μόνο ενάμιση μήνα ζωής”, “Πείτε μας τι να του κόψουμε; Τη στήριξη στο νοσοκομείο; το σπίτι του; την εθνική γραμμή SOS; τις οκτώ κινητές ιατρικές μονάδες για παιδιά και νεογνά; το Amber Alert για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά;” τονίζει η οργάνωση που εδώ και 16 χρόνια βρίσκεται στο πλευρό των κακοποιημένων, παραμελημένων, πεινασμένων, άρρωστων παιδιών, δίνοντας λύσεις σε καταστάσεις απόγνωσης, μέσα από ένα σταθερό δίκτυο υποδομών σε όλη τη χώρα. Για να μην κοπεί τίποτε από όλο αυτό το έργο που επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών, η οργάνωση χρειάζεται “το ευρώ που δεν περισσεύει”.
Γιατί χωρίς αυτό το ευρώ τα 275 παιδιά-θύματα κακοποίησης που φιλοξενούνται στα 11 σπίτια της οργάνωσης θα βρεθούν χωρίς σπίτι. Γιατί μόνο πέρυσι η Εθνική Γραμμή για Παιδιά και Εφήβους SOS 1056 απάντησε σε 270.000 κλήσεις για βοήθεια, οι κινητές ιατρικές μονάδες μετέφεραν 2.360 νεογνά και παιδιά που κινδύνευαν, οι εθελοντές στάθηκαν στο πλευρό 9.344 παιδιών που νοσηλεύτηκαν. Γιατί κάθε μήνα στηρίζονται από το Χαμόγελο του Παιδιού 3.000 παιδιά και οι οικογένειές τους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
“Το Χαμόγελο του Παιδιού δεν είναι ευχολόγια και φιλανθρωπία. Παράγουμε έργο, είμαστε μπροστά. Όποια μέρα του χρόνου και αν είναι, εμείς θα ανταποκριθούμε”, είπε ο κ. Γιαννόπουλος περιγράφοντας τραγικές ιστορίες που σκιαγραφούν τη δεινή πραγματικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα για χιλιάδες τρυφερές ψυχές εξαιτίας της έλλειψης υποδομών. Παιδιά που παρκάρονται για λίγο στα νοσοκομεία, για να επιστρέψουν κάποια στιγμή στα σπίτια όπου βιάζονταν, παιδιά χωρίς ελπίδα, στοργή, φαγητό. Παιδιά που βρίσκουν στο Χαμόγελο του Παιδιού μια αγκαλιά να τα προστατεύσει.

Ο οργανισμός με τους 4.000 εθελοντές

Το Χαμόγελο του Παιδιού δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Ολόκληρος ο οργανισμός επιβιώνει αποκλειστικά χάρη στις χρηματικές δωρεές του απλού κόσμου και τις χορηγίες, χρηματικές ή σε είδος, φίλων και εταιρειών που συμμετέχουν με τον τρόπο αυτό στην ποιοτική κάλυψη των αναρίθμητων αναγκών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που το Χαμόγελο του Παιδιού έχει υπό την προστασία του. Τα οικονομικά του στοιχεία ελέγχονται κάθε χρόνο από ορκωτούς λογιστές και, όπως προκύπτει, μόλις το 10% των εσόδων του δαπανάται για τη διοικητική του λειτουργία. Στο πλευρό του το Χαμόγελο του Παιδιού έχει περίπου 4.000 εθελοντές.



Εξιχνιάστηκε το έγκλημα στου Ρέντη

Στην ταυτοποίηση στοιχείων που καταδεικνύουν τη συμμετοχή δύο από τους τέσσερις κακοποιούς στην αιματηρή συμπλοκή του Ρέντη προχωρεί η Ασφάλεια, διαθέτοντας δείγματα αίματος και δακτυλικών αποτυπωμάτων, τα οποία εντόπισαν στο κλεμμένο Volvo. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία φέρεται να αναζητά, ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση, έναν ιδιώτη γιατρό, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα περιέθαλψε έναν εκ των τεσσάρων ατόμων που συμμετείχαν στο φονικό, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επίθεση. Όσον αφορά στους δύο διαφυγόντες, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται ήδη να έχουν μεταβεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία.





Φωτορεπορτάζ από τη Διαμαρτυρία ενώπιον του υπουργού Εθν. Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλου κατά την παρουσίαση βιβλίου


 

Seleo.gr News

Διέκοψαν ομιλια του Βενιζελου στη ΔΕΘ


20 με 30 ατομα εχουν διακοψει την εκδηλωση παρουσιαση βιβλιου με κεντρικο ομιλητή τον Ε. Βενιζελο
Οι συγκεντρωμένοι είναι μέλη του σωματείου Βιβλίου - Χάρτου και διαμαρτύρονται επειδή ο συγγραφέας του βιβλίου είναι πρώην εκδότης που είχε βαρέσει "κανόνι" αφήνοντας απλήρωτους δεκάδες εργαζόμενους. Πριν από λίγο ο υπουργός αποχώρησε από την εκδήλωση
Seleo.gr News

Ένα μεγάλο πολιτικό και ηθικό παράπτωμα


ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Η αποκάλυψη από την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, για τη συνάντηση Παπανδρέου-Στρος Καν, παίρνει διαστάσεις και εκτός Ελλάδος.
Ήδη, η γαλλική κεντροδεξιά εφημερίδα «Figaro» ανεβάζει το θέμα, προφανώς ενόψει προεδρικών εκλογών, ασκώντας κριτική στον Στρος-Καν αλλά και στον Γιώργο Παπανδρέου για τη μυστική διαπραγμάτευση, που οδήγησε την Ελλάδα στον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι μόνιμες. Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, διαχρονικά, κλιμάκια του ΔΝΤ επισκέπτονται την Ελλάδα και ενημερώνονται από τα Υπουργεία και τους Δημόσιους Οργανισμούς για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους.
Ακούνε, σημειώνουν, συζητούν, υποβάλλουν προτάσεις και υποδείξεις. Δεν επιβάλλουν όμως τη γνώμη τους, με το έτσι θέλω. Οι απόψεις τους είναι πάντα χρήσιμες και προς την ορθή κατεύθυνση μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της αποστολής τους, ακόμα και αν δεν συμπίπτουν, πάντοτε, με αυτή των πολιτικών και διοικητικών υπευθύνων. Διότι, όλη η ιεραρχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης συμμετέχει στις συζητήσεις αυτές, μαζί με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και όλοι γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του κάθε Υπουργείου, όχι βέβαια τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του κράτους.
Συνεπώς, οι οποιεσδήποτε επαφές της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ακόμη και αυτές του Πρωθυπουργού με το Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, είναι απόλυτα φυσικές και αναγκαίες για την ενημέρωσή τους.
Τι δεν είναι φυσικό;
Δεν είναι φυσικό να συζητείται η έκτακτη βοήθεια – δανειοδότηση της Ελλάδος από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο μάλιστα μιας ειδικής συμφωνίας, που δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, ακόμη και εάν ήταν αναγκαία. Και την ίδια στιγμή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός να παραπλανεί με το δικό του τρόπο, ως προς το ειδικό αντικείμενο των συναντήσεων και των συζητήσεων αυτών.
Την ίδια δε στιγμή, να διαλαλεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ότι η χώρα δεν χρειάζεται βοήθεια. Διότι, «λεφτά υπάρχουν». Ή να δηλώνει την ίδια περίπου περίοδο ότι η βοήθεια του ΔΝΤ, έχει αποδειχθεί ιστορικά καταστρεπτική για τα κράτη και την κοινωνική συνοχή τους!
Θυμηθείτε τον Απρίλιο του 2010, έξι μήνες μετά τις εκλογές, τι δήλωναν, Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών, αρνούμενοι, μετά πομπωδών εκφράσεων, το δανεισμό της Ελλάδος από τις αγορές με 25 δισεκατομμύρια ευρώ, με κανονικό επιτόκιο!!
Αυτό είναι το σημείο που εκθέτει τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Οι Έλληνες έδωσαν απλόχερα την απόλυτη πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, για να μην «παγώσουν» οι μισθοί τους, όπως είχε ανακοινώσει ο απερχόμενος, τότε, Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Προσβλέποντας σε αυξήσεις, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός.
Η διάσταση αυτή ανάμεσα σε προεκλογικές δεσμεύσεις και την άσκηση πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ, είναι που συνιστά μεγάλο πολιτικό και ηθικό παράπτωμα. Και γι΄ αυτό –και μόνο γι΄ αυτό- είναι βέβαιο, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές.
Όποτε και εάν γίνουν, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμη και εάν τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο.
Πέραν όμως από αυτά, τίθεται και ένα γενικότερο θέμα πολιτειακού και συνταγματικού χαρακτήρα. Θέμα, που απαιτεί την ταχύτερη δυνατή συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.
Η συνέπεια μεταξύ προγραμματικών δεσμεύσεων και άσκησης πολιτικής από τα κόμματα που εκλέγονται να κυβερνήσουν, πρέπει να αποτελεί αυστηρή συνταγματική δέσμευση. Διότι, διαφορετικά, αλλοιώνεται η ψήφος των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή και βούλησή τους, αλλοιώνεται η πραγματική έννοια της δημοκρατίας. Στρέφεται εναντίον της λαϊκής κυριαρχίας, που είναι ο πρώτος και ο πλέον θεμελιώδης κανόνας του δυτικού πολιτισμού.

Σταύρος Καλαφάτης: "Η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας, παραμένει ανενεργή"

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την ολιγωρία της κυβέρνησης σε στρατηγικά ζητήματα που αφορούν στο χώρο της ενέργειας, για τα οποία κατέθεσε την υπ' αριθ.: 808/06-05-2011 επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
"Ο χώρος της ενέργειας είναι ίσως η μόνη ελπίδα για βιώσιμη ανάπτυξη στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, ωστόσο βρίσκεται σε διαρκή ρευστότητα και αβεβαιότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία :
• Καθυστερεί να μεταφέρει και να ενσωματώσει τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν το Τρίτο Πακέτο Απελευθέρωσης ενέργειας στην εσωτερική έννομη τάξη.
• Ολιγωρεί να άρει τις στρεβλώσεις που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, προς όφελος της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.
• Αφήνει αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες.
• Παλινωδεί όσον αφορά τις ρυθμίσεις ζητημάτων που αφορούν τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Η αρμόδια υπουργός πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα σοβαρά αυτά ζητήματα και αυτό καλείται να πράξει μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου".

Ο Μεϊμαράκης και οι “σαλονάτοι”


ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι, όλοι οι «καθωσπρέπει» πολιτικοί και δημοσιογράφοι, έβγαλαν από το ντουλάπι τη σκονισμένη αστική τους «ευγένεια», και μετά άρχισαν να την επιδεικνύουν προκειμένου να την αντιδιαστείλουν απέναντι στην «αγένεια» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Με συγχωρείτε, αλλά προσωπικά γνωρίζω δεκάδες από αυτούς τους «ευγενείς» ώστε να θεωρώ όσα λένε υποκρισία και την «ευαισθησία» τους θέατρο. Προσωπικά δεν με εκφράζει ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε ο Β. Μεϊμαράκης, όχι τόσο γιατί οι εκφράσεις του προσέβαλλαν τα χρηστά μου ήθη, όσο γιατί το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην κριτική που του άσκησαν γιατί μίλησε έτσι και όχι στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι όταν θίγεται η τιμή ενός ανθρώπου που δεν είναι δήθεν, αντιδρά όπως θα αντιδρούσε οποιοσδήποτε από μας τον κατηγορούσαν ως απατεώνα.
Επαναλαμβάνω ότι τα «μπινελίκια» δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τους συκοφάντες, αφού είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει απολογούμενος και στο τέλος θα χάσει και το δίκιο του. Ωστόσο δεν είναι ο πρώτος ούτε θα είναι ο τελευταίος πολιτικός που θα μιλήσει έτσι. Άπειρα τα παραδείγματα σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και μεγάλων ηγετών, που κάποια στιγμή λησμονώντας το «πρωτόκολλο» εκφράστηκαν αυθεντικά. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Τζον Κέννεντι και από τον Νικολά Σαρκοζί μέχρι τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.Άκουσα να λένε ότι τέτοιου είδους εκφράσεις ακούγονται στα γήπεδα, και σ’ έναν «ιερό» χώρο όπως είναι η Βουλή τέτοιου είδους εκφράσεις είναι ανεπίτρεπτες. Άλλη μια υποκρισία, αφού λίγη ιστορία να έχει διαβάσει κανείς θα διαπιστώσει ότι στον «ιερό» αυτό χώρο έχουν ειπωθεί χειρότερα λόγια(έχει πέσει και πολύ ξύλο), ενώ και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διαγραφεί από τα πρακτικά πολλά «γαλλικά».Ειλικρινά δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του κυρίου Κοραντή-ούτε την παρούσα αλλά ούτε και την προηγούμενη στην ΕΥΠ- αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι προτιμώ την γνήσια έκφραση του συναισθήματος παρά τις σαλονάτες υποκρισίες και τις τεχνητές ευγένειες. Πάντα, όμως, με μέτρο το οποίο στην προκειμένη περίπτωση, και με τη δική μας «συνδρομή»- χάθηκε.

Ο Ομπάμα υπέστη “εικονικό πνιγμό”…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Είχε υποσχεθεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Δεν το έκανε. Είχε δεσμευτεί να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο. Δεν το έκανε ούτε αυτό. Είχε δεσμευτεί να συνεχίσει την καταδίωξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το έκανε. Και, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους των νεώτερο, ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε να βρει και να… εξουδετερώσει μόνιμα, τον πιο αναγνωρίσιμο τρομοκράτη του πλανήτη.
Η συζήτηση περί της βέβαιης επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές του 2012, εξαντλήθηκε ήδη, και φαντάζει παρωχημένη. Ο άλλοτε Γερουσιαστής του Ιλινόις έχει ήδη κερδίσει την κούρσα. Η συζήτηση λοιπόν, πηγαίνει αλλού. Στο ποιο θα είναι το σενάριο της δεύτερης προεδρικής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, με βάση όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Και δυστυχώς, είναι πολλά και γκρίζα.
Όπως, σκοτεινή και εξόχως μελαγχολική είναι η μετάλλαξη ενός πολιτικού ο οποίος επαγγέλθηκε την αλλαγή, προτάσσοντας ως κεντρικό επιχείρημα το γεγονός ότι ο ίδιος, ένας Αφροαμερικανός που βρήκε αρκετές κλειστές πόρτες στη ζωή του, εν τέλει τα κατάφερε, σε δημόσιο απολογητή πρακτικών βασανιστηρίων, όπως υπήρξε ο «εικονικός πνιγμός».
Τόσο ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, όσο και τα Δημοκρατικά «γεράκια» που βρίσκονται γύρω του, έσπευσαν να παραδεχτούν ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία βασανιστηρίων, ακραία και ξένη προς τον σεβασμό της προσωπικότητας κάποιου, πόσο μάλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνέβαλε τα μέγιστα, στο να ανοίξουν στόματα κρατουμένων του Γκουαντάναμο, και να οδηγηθεί η CIA στον περίβολο του καταλύματος στο οποίο διέμενε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα που κατατρόπωσε τη Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος το 2008, και στη συνέχεια έκανε περίπατο με τον γηραιό Τζον Μακ Κέιν, θα έδινε έμφαση όχι στο γεγονός ότι… άνοιξαν τα στόματα, αλλά στο τι… προηγήθηκε για να ανοίξουν. Δυστυχώς όμως, εκείνος ο Ομπάμα μοιάζει επίσης να έχει υποστεί… πολιτικό εικονικό πνιγμό. Μαζί με τα όνειρα που τον συνόδευαν.



“Ρουκέτα” Αλέκου κατά Σημίτη

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Η σχέση του Αλέκου Παπαδόπουλου με τον Κώστα Σημίτη δεν υπήρξε ποτέ… μονότονη. Ο πάλαι ποτέ «τσάρος» της Οικονομίας, που μαζί με τον Γιώργο Γεννηματά ήταν οι μόνοι τους οποίους η κοινωνία δεν έβαλε απέναντί της, υπήρξε σύμμαχος και συμπαραστάτης του Κώστα Σημίτη, στο τέλος της κοινής διαδρομής τους όμως πέρασε στην αντίπερα όχθη. Και κράτησε αποστάσεις ασφαλείας, μέχρι παρεξηγήσεως, από τον πρώην πρωθυπουργό.Τα όσα κατά καιρούς λέει ο Αλέκος Παπαδόπουλος για την οικονομία, για το κράτος, για τη συνολική πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον, ώστε να καταφέρει η χώρα να βγει από το σημερινό αδιέξοδο, ακούγονται με ενδιαφέρον από τους πολίτες. Η πλειοψηφία της κοινωνίας άλλωστε, τον θεωρεί μάλλον υπερκομμματικό, και λιγότερο εκπρόσωπο μιας άλλης γενιάς πολιτικών, και μάλιστα προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ… όπως θα έπρεπε να είναι το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.Σήμερα, ο Αλέκος Παπαδόπουλος δημοσιεύει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο στο περιοδικό «Crash» του Γιώργου Τράγκα. Μιλάει υπερβατικά. Στρέφει το βλέμμα του στο όχι και τόσο μακρινό πλέον, 2020, και ουσιαστικά ζητάει να χαραχθεί από τώρα η πορεία της Ελλάδας προς το ορόσημο της αλλαγής δεκαετίας, κατά τρόπο που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε συντεταγμένα, και όχι με απώλειες.
Μιλάει όμως και ως οικονομολόγος. Αναφέρεται στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και η αποστροφή την οποία χρησιμοποιεί, μάλλον δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις.
«Μια και είναι της μόδας διεθνώς και εγχωρίως, να γίνεται συζήτηση περί πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχω να προσθέσω το εξής: Η μονομερής διαγραφή χρέους είναι μια επιβλαβής λύση για τη χώρα, με πολλαπλές συνέπειες.
Φοβάμαι ότι όσοι το προτείνουν, το κάνουν από λόγους αδυναμίας, και επιλογής του εύκολου δρόμου. Η χώρα πρέπει να επιλέξει τον δύσκολο δρόμο», σημειώνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Και, αν στο εξωτερικό, δυσκολευόμαστε πλέον να συγκρατήσουμε το μέτρημα, με όλους εκείνους που δημοσίως προτρέπουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, στο εσωτερικό της χώρας, οι μόνες φωνές που έχουν ακουστεί, είναι από το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ.
Μίλησε, για παράδειγμα, με έντονο τρόπο και έκδηλη αγωνία, η Βάσω Παπανδρέου. Πάνω απ’ όλα όμως, ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους, με πρωτοβουλία δηλαδή της ελληνικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, μάλλον θα πρέπει να κατατάξουμε τον πρώην πρωθυπουργό σε όσους το κάνουν «για λόγους αδυναμίας, και επιλογής του εύκολου δρόμου»…



Ο Μιχαλολιάκος κηρύσσει “ανένδοτο”

REPORTER
Εντονότατα αναμένεται να αντιδράσει ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος σχετικά με τις αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, οι οποίες αφορούν στους χρεωμένους Δήμους στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Πειραιάς. Έτσι ανακοινώθηκε ότι τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι ο Β. Μιχαλολιάκος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα κηρύξει «Ανένδοτο» κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης οι οποίες επιβάλλουν σκληρό Μνημόνιο στο Δήμο.
Η ένταξη του Πειραιά στο σχέδιο εξυγίανσης, αφού επί σειρά ετών οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν τεράστια ελλείμματα, θα σημάνει ουσιαστικά την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να ασκήσει διοίκηση και να εφαρμόσει το πρόγραμμα βάσει του οποίου εξελέγη. Η αναδιάρθρωση των οικονομικών του Δήμου, πέραν της αυστηρής επιτήρησης, προβλέπει πάγωμα προσλήψεων και αναστολή όλων των έργων τα οποία έχουν προγραμματισθεί για τη βελτίωση των κατοίκων της πόλης.
Ο Δήμαρχος Πειραιά δεν είναι διατεθειμένος, όπως αναφέρουν οι συνομιλητές του, να γίνει «υπάλληλος» της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση να είναι αυτός που θα επιβάλλει «τιμωρία» στον Πειραϊκό λαό για λάθη και αδιαφανείς πολιτικές που άσκησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Γι αυτό και τη Δευτέρα θα στείλει το μήνυμα ότι ο Πειραιάς θα αντισταθεί μέχρις εσχάτων.



Ο Νικήτας “ροκανίζει” Ραγκούση-Καμίνη


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οι Αγγλοσάξονες θα τον χαρακτήριζαν «old school», θέλοντας να δείξουν ότι η εμπειρία που κουβαλάει από τους στίβους των πολιτικών μαχών, του επιτρέπει να οσφραίνεται τον ιδρώτα της αγωνίας ενός αντιπάλου ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία. Και να… επιτείνει την αδυναμία αυτή, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης πέρασε πολλά τους τελευταίους μήνες. Έχασε, χωρίς να το περιμένει, στην Αθήνα από τον Γιώργο Καμίνη, όχι επειδή ο αντίπαλός του κατάφερε να… συγκινήσει τους πολίτες της πρωτεύουσας, αλλά επειδή οι περισσότεροι επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες.
Από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων πλέον, άκουγε τον Γιώργο Καμίνη να του επιτίθεται σχεδόν… για τα πάντα, τη στιγμή που η νέα δημοτική αρχή δεν έχει να παρουσιάσει έργο, πέραν της… απαγόρευσης της ευχής «Χριστός Ανέστη», στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του «Αθήνα 9.84».
Ταυτόχρονα, έβλεπε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, να δίνουν ρέστα, κατηγορώντας τους ΟΤΑ για κακοδιαχείριση, και αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τον Δήμο Αθηναίων, κατά τη διάρκεια της θητείας Κακλαμάνη.
Από χθες, ο πρώην Δήμαρχος της Αθήνας, πέρασε σε πολιτική αντεπίθεση. Τα στοιχεία που έδωσε ο Γιάννης Ραγκούσης για τα οικονομικά των δήμων, δείχνουν την πρωτεύουσα να βρίσκεται σε θετικό πρόσημο. Κάτι που σημαίνει ότι οι πολιτικές προφάσεις οι οποίες αναδεικνύονταν σε καθημερινή ατζέντα από την πλευρά της νέας διοίκησης Καμίνη, δεν έχουν πλέον αντίκρισμα.
«Άλλος ένας μύθος της κυβέρνησης του κ. Ραγκούση και της τρόικας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, αποδεικνύοντας ότι τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Σε ό, τι αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Καμίνη ότι παρέλαβε ένα δήμο με αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση, και υπερχρεωμένο, το μόνο που έχω να του πω είναι: Ντροπή. Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ραγκούσης, αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση.
Θα πρέπει τώρα να ζητήσει συγνώμη ο κ. Καμίνης, τόσο από το δημοτικό συμβούλιο, όσο και από τον λαό της Αθήνας. Δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία, για να μην πραγματοποιήσει έργο, πλην της ανικανότητάς του», σχολίασε με έμφαση ο Νικήτας Κακλαμάνης. Η αντεπίθεση ξεκίνησε.



Όταν τα πράγματα αλλάζουν…


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Το mail που έφτασε στον προσωπικό υπολογιστή του Πρωθυπουργού, είχε αποστολέα γνωστό δημοσκόπο. Τη δυνατότητα πολιτικής ανάλυσης του οποίου εκτιμά ο Πρωθυπουργός, μιας και την έχει… τεστάρει στην πράξη.
Το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος λοιπόν, ήχησε σαν… αφύπνιση για πολιτικό εγερτήριο, στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου. Τι έλεγε το μήνυμα; «Όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα». Μια φράση που ιστορικά αποδίδεται στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, και λειτουργεί διαχρονικά ως «μαξιλάρι» αιτιολόγησης της αλλαγής πορείας που καλείται να χαράξει ένας ηγέτης. Όταν τα πράγματα αλλάζουν.
Το μήνυμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρο: Τα πράγματα άλλαξαν. Επομένως, η εκφορά της πολιτικής αφήγησης για το μέλλον της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Πρωθυπουργού, θα πρέπει να διακρίνεται από καινούρια έμπνευση. Να συνιστά σκαρίφημα πάνω σε νέες παραστάσεις και αφετηρίες.
Τα δυο δεδομένα που σύμφωνα με τον συγκεκριμένο πολιτικό αναλυτή «άλλαξαν τα πράγματα» για το ΠΑΣΟΚ, έχουν στο επίκεντρό τους τον Γιώργο Παπανδρέου, με χροιά αποδόμησης της εικόνας του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Το πρώτο είναι η εικόνα του Ντομινίκ Στρος-Καν να διηγείται συζητήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου «πίσω από την κουρτίνα», για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε χρόνο πολιτικά άκαιρα και ιστορικά επιλήψιμο για το ΠΑΣΟΚ. Αν εμπεδωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας η εκτίμηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έλεγε όλη την αλήθεια, τότε το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη τελειώσει.Το δεύτερο, ήταν οι διαδοχικές, προσωπικού περιεχομένου αποδοκιμασίες του Γιώργου Παπανδρέου, στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μουσικής, και στην κηδεία του Λάκη Σάντα. Και τις δυο φορές, απέναντι στον Πρωθυπουργό βρέθηκαν «αγανακτισμένοι» πολίτες, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε στην κηδεία του Μιλτιάδη Έβερτ, δεν ακούστηκε ούτε… υποψία κιχ. Στάθηκε αγέρωχος, απέναντι στην Κεντροδεξιά.
Σύμφωνα με την ανάλυση… ανησυχίας, εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κινηθεί άμεσα για να αλλάξει τη διαγραφόμενη ανατροπή συσχετισμών, η πραγματικότητα θα τον προλάβει, και θα τον προσπεράσει. Όπου «αλλαγή», βάλτε εσείς… ακραία σενάρια.
ΥΓ: Το παραπάνω περιστατικό δεν συνδέεται με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις. Μέχρι… αποδείξεως του εναντίου, φυσικά.



“Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Καραμανλή”

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Ο Γιώργος Τράγκας σημείωσε ακόμη μια δημοσιογραφική επιτυχία. Μετά τον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη, το περιοδικό «Crash» που κυκλοφορεί σήμερα, φιλοξενεί μια εκ βαθέων πολιτική εξομολόγηση του Αντώνη Σαμαρά, με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τοποθετείται επί του συνόλου της ατζέντας της επικαιρότητας.«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Κώστα Καραμανλή. Όσο για τα υπόλοιπα, σιγά τις ρωγμές», σχολιάζει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τη σχέση του με τον προκάτοχό του, καθώς και για τη φημολογία που διακινείται στα δημοσιογραφικά γραφεία, περί «ρωγμών» στην πολιτική ισορροπία ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και το καραμανλικό στρατόπεδο.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση με πολιτικές δυνάμεις που αποδείχτηκαν «εξαπτέρυγα» της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, υπονοώντας ευθέως τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Σημειώνει με νόημα ότι εδώ και πολύ καιρό, έχει τραβήξει διαχωριστική γραμμή η οποία χωρίζει το χθες από το σήμερα. «Δεν ασχολούμαι με το χθες. Βλέπω μόνο μπροστά», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Με τη συνέντευξή του στον Γιώργο Τράγκα, ο Αντώνης Σαμαράς επιτίθεται στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του Μνημονίου και τις επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες, αποκαλύπτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, ως αυριανή κυβέρνηση του τόπου, θα αποκαταστήσει αμέσως την αδικία που έχει συντελεστεί με τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.



Ο Γιώργος είπε “όχι” σε εκλογές

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το κλίμα στη χθεσινή επιτελική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ήταν καλό. Η συζήτηση περί «αξιοπιστίας» του Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία επικεντρώνει τη στρατηγική της η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή όσα είπε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, προκαλεί πολιτική δυσφορία στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, μιας και όλοι κατανοούν ότι στην εποχή σύγχυσης που διανύουμε, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μείνουν οι εντυπώσεις στους πολίτες. Και να μην μπορεί στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, να «γυρίσει το παιχνίδι».
Η συζήτηση βάρυνε ακόμη περισσότερο, όταν έγιναν γνωστά τα νέα περί… τζιτζιφιόγκου, του ξεσπάσματος δηλαδή του Δημήτρη Ρέππα κατά του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ, και στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Δεν ήθελε λοιπόν και πολύ, για να πέσουν στο τραπέζι ιδέες… απεμπλοκής της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ από το προφανές και διαγραφόμενο αδιέξοδο. Ο οδικός χάρτης που διαφαινόταν στον ορίζοντα, ήταν φυσικά η ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να κληθεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση: Ορμώμενος από τη σχετική πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, να ζητήσει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όχι με την αυτονόητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, αλλά με την αυξημένη των 180 «ναι». Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα έθετε προ των ευθυνών τους, όχι μόνο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τα κόμματα της Αριστεράς και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Φυσικά, το στρατηγικό αυτό σχέδιο είχε ένα πολύ συγκεκριμένο, ορατό και μεγάλο ρίσκο: Να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, και να οδηγηθεί εκ των πραγμάτων η Κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές, μέσα στον Ιούνιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσκόποι θεωρούν ότι, ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να συσπειρώσει σε ανεκτό βαθμό την κομματική του βάση, και σταματήσει τις διαρροές προς την… αγανάκτηση, η αυτοδυναμία κάθε άλλο παρά πρόσφορο σενάριο είναι.
Μια αυτοδυναμία που, κι αν ακόμη επιτευχθεί, θα είναι κουτσουρεμένη σε σχέση με τη σημερινή κοινοβουλευτική υπεροπλία του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, το έργο της επόμενης Κυβέρνησης θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από εκείνο της σημερινής, και ως ένα σημείο θα θυμίζει την ισχνή αυτοδυναμία που εξασφάλισε ο Κώστας Καραμανλής στις εκλογές του 2007, για να οδηγηθεί μετά από δυο χρόνια στην απόλυτη πολιτική κατάρρευση.
Αυτή η πραγματικότητα, φαίνεται ότι επηρέασε καθοριστικά τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραμερίσει το ΠΑΣΟΚ και το κομματικό συμφέρον, και να σκεφτεί ως ηγέτης μιας χώρας που διέρχεται βαθιά κρίση. Ξέκοψε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, και ξεκαθάρισε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφιστεί με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι αποφασισμένος, και το δείχνει, να προχωρήσει… με τους πρόθυμους. Και εκείνους που μπορούν.