Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

19η Μαϊου. Ήμερα μνήμης του ποντιακού ελληνισμού

Σύσσωμος ο ποντιακός Ελληνισμός τιμά της 353 χιλιάδες αθώων θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας και ταυτόχρονα διεκδικεί την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού. Δείτε βίντεο απο την περσινή εκδήλωση





Τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές σε 47 Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Η συμμετοχή κατέγραψε ανοδικές τάσεις ενώ αυτή την ώρα έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα. Αν και προέρχονται από μικρά τμήματα ωστόσο διαμορφώνονται οι πρώτες τάσεις.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ – παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ – καταγράφει σημαντική άνοδο ενώ αντίθετη είναι η πορεία για την ΠΑΣΠ που καταγράφει σημαντικές απώλειες ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Πτωτικά κινείται η Πανσπουδαστική Κ. Σ. ενώ αξιοσημείωτη είναι η άνοδος για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.



Τεράστια ΝΙΚΗ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου !

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ Η ΔΑΠ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΠΟΨΕ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΙΣΤΟΡΙΑ
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Κορίνθου
66,38 %
Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Κορίνθου
51,79 %
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Κορίνθου
Τελικά αποτελέσματα από το τμήμα :
Ψήφισαν 119 άτομα.
ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Κορίνθου : 77 Ποσοστό : 66,38 % Έδρες : 5
ΠΑΣΠ : 30 Ποσοστό : 25,86 % Έδρες : 2
ΕΑΑΚ : 5 Ποσοστό : 4,31 %
ΦΑΠ : 4 Ποσοστό 3,45 %
Λευκά : 1
Άκυρα : 2
Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Κορίνθου
ΤΕΛΙΚΑ αποτελέσματα :
Ψήφισαν 64 άτομα.
ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Κορίνθου : 29 Ποσοστό : 51,79 % Έδρες : 4
ΠΑΣΠ : 25 Έδρες : 3
ΠΚΣ : 2
ΛΕΥΚΑ : 1
ΑΚΥΡΑ : 7













Η “Ιφιγένεια” της κρίσης και των απολύσεων

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Έχουμε γράψει και στο παρελθόν ότι η πολιτική υστεροφημία του ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να αντέξει την επικοινωνιακή και ιδεολογική διαχείριση των απολύσεων εργαζομένων, στις οποίες εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι θα οδηγηθεί η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Ας μην γελιόμαστε όμως. Το ΠΑΣΟΚ, ως κατεξοχήν κρατικιστικό κόμμα, νομής και ελέγχου της εξουσίας, αναζητεί ήδη τους μηχανισμούς και τα φίλτρα που θα του επιτρέψουν να περιορίσει, όσο γίνεται τη ζημιά.
Γι’ αυτό και στη δημόσια συζήτηση περί των απολύσεων, διαμορφώθηκαν από χθες τρία επίπεδα απενοχοποίησης: Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Και τις αντικατέστησε με την εθελούσια έξοδο από το δημόσιο, όσων βρίσκονται στα πρόθυρα των ορίων συνταξιοδότησης. Είναι ο Πρωθυπουργός, έχει τις φιλοδοξίες του, καθώς και ευαισθησίες γύρω από τα κοινωνικά αντανακλαστικά τα οποία εγείρει το επώνυμό του.Ο Γιάννης Ραγκούσης πέταξε το μπαλάκι στο ΑΣΕΠ. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι κι αν ακόμη οδηγηθούμε σε απολύσεις, αυτές θα έχουν… δοκιμαστικό ορίζοντα ανοχής, τριών ετών. Έχει επίσης τις φιλοδοξίες του για το μέλλον, προσδοκώντας να κληρονομήσει τους «παπανδρεϊκούς» από τον Γιώργο.
Ο μόνος που μίλησε με… άγνοια κινδύνου για τις απολύσεις, είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Δεν έχει περαιτέρω πολιτικές φιλοδοξίες, στην Ελλάδα τουλάχιστον, γνωρίζει ότι έχει ήδη ταυτιστεί με την κρίση, δεν τον αναστατώνει λοιπόν η προοπτική της ταύτισης και με τις απολύσεις.
Ο σημερινός «τσάρος» της Οικονομίας άλλωστε, συμβιβάστηκε εγκαίρως με τη δραματουργία του ρόλου του ως «Ιφιγένεια». Για την κρίση, για το Μνημόνιο, για τις περικοπές στους μισθούς, για την άγρια και άδικη φορολόγηση, για την εκποίηση των «ασημικών», και τώρα και για τις απολύσεις.
Το ΠΑΣΟΚ έχει βρει το «πρόθυμο θύμα», και προσδοκά να ταυτίσει με το πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όλες τις υστερήσεις και τα δεινά της σημερινής διακυβέρνησης. Σε μια άλλη εποχή, μπορεί και να τα κατάφερνε. Σήμερα όμως, οι υποψιασμένοι και μελαγχολικοί Έλληνες, δεν είναι έτοιμοι… να σαλπάρουν, όσες Ιφιγένειες και αν θυσιαστούν.



19η Μαϊου. Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού


Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους είναι ένα απαράγραπτο συνεχές έγκλημα, που αφορά όλη την ανθρωπότητα. Οι 353.000 πρόγονοι μας που δολοφονήθηκαν στον Πόντο, συνεχίζουν να ζητούν δικαίωση από τους δολοφόνους τους, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται τη Γενοκτονία. Αν σιωπήσουμε για τους Πόντιους θα μένουμε για πάντα βουβοί χωρίς ζωή χωρίς αξιοπρέπεια. Ο Έλληνας αγαπά όλους τους λαούς. Σέβεται την εθνικότητα όλων. Όμως απαιτεί σεβασμό και στη δική του. όλοι μαζί να τιμήσουμε τους αδικοχαμένους προγόνους μας. Να διατρανώσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν ξεχνάμε και ζητούμε δικαίωση.
Δείτε βίντεο από την περσινή εκδήλωση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη και την συγκλονιστική αφήγηση -110 ετών σήμερα -Χαραλάμπου Μητσόγλου.

Τον προτρέπουν να… γκρεμίσει τη τζαμαρία!


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Τις τελευταίες ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει λίγο. Και ακούει πολύ. Πολλούς και αρκετά. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη φάση της δημιουργικής αναζήτησης, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Και πάντα, στη φάση αυτή, δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του, πιθανότατα επειδή αρέσκεται να διαμορφώνει τις αποφάσεις του, λίγο πριν την εκπνοή της… προθεσμίας που ο ίδιος έχει θέσει στον εαυτό του.
Οι προτάσεις που του έχουν γίνει πολλές. Οι εισηγήσεις, ακόμη περισσότερες. Φαίνεται ωστόσο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «ιντριγκάρεται» από έναν οδικό χάρτη, ο οποίος έχει στοιχεία «δημιουργικής καταστροφής»: Να γκρεμίσει τη τζαμαρία που έχει μπροστά του. Να γίνει δηλαδή… αντιεξουσιαστής.
Πρόκειται άλλωστε για μια από τις αγαπημένες φράσεις του Πρωθυπουργού. Την έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, προτρέποντας το πολιτικό δυναμικό που κληρονόμησε από τον Κώστα Σημίτη, και εκείνο που ανέδειξε ο ίδιος, να βγει από τα συνηθισμένα πλαίσια πολιτικής προσέγγισης, σκέψης και δράσης. Με το επιχείρημα ότι οι συνθήκες που βιώνουμε είναι και εκείνες με τη σειρά τους «εκτός πλαισίου».
Το σχέδιο δράσης λοιπόν προβλέπει ένα μωσαϊκό πολλών, σύνθετων, και αλληλοσυμπληρούμενων κινήσεων.
Σε θεσμικό επίπεδο, επικαλούμενος την εθνική συνεννόηση, να εγείρει θέμα Αναθεωρητικής Βουλής… από τώρα. Να ακολουθήσει η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως και η ρύθμιση του πολιτικού χρήματος.
Σε εσωκομματικό επίπεδο, να απευθυνθεί στο «όλον ΠΑΣΟΚ», με μια σημειολογικού χαρακτήρα ομιλία, περιλαμβάνοντας στο γενικό προσκλητήριο τους πάντες: Από τον Κώστα Σημίτη και τον Αλέκο Παπαδόπουλο, μέχρι τον Κώστα Λαλιώτη.
Σε διεθνές επίπεδο, να αξιοποιήσει την ευχέρεια των επαφών του με ξένους ηγέτες, και να επιδιώξει συναντήσεις στην Ελλάδα, που θα ενδυναμώσουν το προφίλ του, και θα του δώσουν πλεονέκτημα σε σχέση με την αντιπολίτευση.
Η παραπάνω στρατηγική έχει και ένα «κερασάκι στην τούρτα»: Μια συνάντηση μπροστά στις κάμερες με τον Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να στείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος το μήνυμα της στήριξης της υπερδύναμης στην Ελλάδα. Άρα και… στον Γιώργο Παπανδρέου.
Το «όχημα» για να αρχίσει να ξετυλίγεται η στρατηγική αυτή, είναι η φράση περί «νέας εθνικής συνεννόησης». Ακούστηκε ήδη, και μάλλον… θα κουραστούμε να την ακούμε και στο μέλλον.



Εκδηλώσεις μνήμης αύριο 19 Μαΐου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων προγραμματίζουν για την Πέμπτη 19 Μαΐου, ποντιακές οργανώσεις και σωματεία.
Με συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα θα τιμήσει το απόγευμα της Πέμπτης 19 Μαΐου, τη μνήμη των θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ), ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) θα παραστεί στο τρισάγιο που θα τελέσει ο μητροπολίτης Άνθιμος, την ίδια μέρα, στις έντεκα το πρωί, στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, παρουσία και του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Στο μνημόσυνο δήλωσε ότι θα παραστεί και ο πρόεδρος της ΠΟΕ. Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε στα γραφεία της, το προεδρείο της ΠΟΕ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται η κεντρική συγκέντρωσή της, στις επτά και μισή το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της πλατείας Αγίας Σοφίας και πορεία προς το τουρκικό προξενείο. Μια ώρα νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αθήνα στο Σύνταγμα, από τα τοπικά ποντιακά σωματεία.
Φώτο από την περσινή εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη



Ποια συγκυβέρνηση;


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Ο Γιάννης Μιχελάκης διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής σε έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Γνωρίζει λοιπόν καλά τη δύναμη των λέξεων, και ξέρει πως πολλά νοήματα μπορούν να διαστρεβλωθούν, ή άλλα να παρερμηνευτούν, αν δεν δοθούν εκ των προτέρων οι δέουσες διευκρινίσεις.
«Οι χθεσινές δηλώσεις που έγιναν από τις Βρυξέλλες, καταργούσαν και την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σήμερα σε μια δήλωση εθνικού ηγέτη, και όχι αρχηγού κόμματος. Τονίζει πως στη χώρα υπάρχει Κυβέρνηση, μπορεί να διαφωνούμε αλλά υπάρχει. Υπάρχει η Αντιπολίτευση, κάνει κριτική, υπάρχει το Σύνταγμα, υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει αξιοπρέπεια. Δεν μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις με τις οποίες καταργείται ο ρόλος της Αντιπολίτευσης», δήλωσε με έμφαση ο Γιάννης Μιχελάκης στο σημερινό briefing των πολιτικών συντακτών, στη Συγγρού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σενάρια περί συγκυβέρνησης, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Δεν έχει τεθεί θέμα συγκυβέρνησης, δεν υπάρχει τίποτα ανοιχτό, δεν υπάρχει κανένα θέμα συγκυβέρνησης», ήταν τα λόγια του Γιάννη Μιχελάκη. Και το θέμα έκλεισε εκεί.



ΠΑΟΚ: Μόνο νίκη με αντίπαλο την ΑΕΚ στην Τούμπα

Απόψε στην Τούμπα παίζει το τελευταίο του δυνατό χαρτί για να κατακτήσει την πρώτη θέση στα πλέι οφ
.του Γιώργου Κουβεντίδη

Η μέρα της κρίσης έφτασε... Όπως τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ, μετά την ήττα την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, σήμερα το βράδυ στην Τούμπα, παίζει ουσιαστικά το τελευταίο του δυνατό χαρτί για να κατακτήσει την 1η θέση στα πλέι οφ και να διεκδικήσει την ευκαιρία του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Κάθε άλλο αποτέλεσμα, πλην της νίκης, ουσιαστικά απομακρύνει τον ΠΑΟΚ από τον στόχο του...
Στο κρίσιμο σημερινό παιχνίδι με την ΑΕΚ, ο Χάβος θα έχει στη διάθεσή του τον Βιεϊρίνια και τον Λίνο, αλλά όχι και τους Μουσλίμοβιτς και Τσιρίλο. Ο Βιεϊρίνια ήταν καλύτερα χθες, έβγαλε την προπόνηση κι έστω κι αν δεν είναι 100% έτοιμος, είναι αποφασισμένος να παίξει σήμερα, έχοντας κατανοήσει τη σημασία του αγώνα. Ο δε Λίνο, έκανε χθες μαγνητική, η οποία ήταν καθαρή κι έτσι κι αυτός θα είναι σήμερα το βράδυ διαθέσιμος.



Ρεβάνς από τους Κινέζους ετοιμάζεται να πάρει το ελληνικό παιδικό παιχνίδι

Στην αντεπίθεση περνούν οι έλληνες κατασκευαστές παιδικών παιχνιδιών φιλοδοξώντας να κερδίσουν έδαφος έναντι των κινέζων ανταγωνιστών τους (που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά), επενδύοντας στην εξωστρέφεια, στην ποιότητα και στην ασφάλεια των προϊόντων τους.

.Της Μπέττυς Κυριακίδου

Οι νέοι κανονισμοί ασφάλειας που επιβάλλει η ΕΕ, η αύξηση κατά περίπου 25% του κόστους των κινέζικων προϊόντων, σε συνδυασμό με την κακή φήμη που τα συνοδεύει αναφορικά με την ποιότητα, δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για τα ελληνικά παιχνίδια, που φιλοδοξούν να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των περίπου 300 εκατ. ευρώ της ελληνικής αγοράς.
Σήμερα τη μερίδα του λέοντος (περίπου το 50%) από τον συνολικό τζίρο του κλάδου καρπώνονται τα κινέζικα προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.
Όπως αναφέρει στη “Μ” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμάξων Ιωάννης Παπαδόπουλος, από τον προσεχή Ιούλιο θα ισχύσουν τα νέα δεδομένα ασφάλειας που δημιουργεί η ευρωπαϊκή οδηγία 2009/48/EC, επιβάλλοντας ακόμη αυστηρότερους κανόνες στον τρόπο παραγωγής των παιχνιδιών και καθιστώντας δυσκολότερη την εισαγωγή των κινέζικων προϊόντων. Στον αντίποδα, οι έλληνες επιχειρηματίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν διάθεση να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο ασφάλειας των προϊόντων τους, ώστε να διαφοροποιηθούν σημαντικά από τον ανταγωνισμό.
Η αύξηση, εξάλλου, του εργατικού κόστους στην Κίνα μεταφράστηκε σε αύξηση των τιμών των κινέζικων προϊόντων κατά περίπου 25%, βελτιώνοντας τις συνθήκες του ανταγωνισμού.

Στροφή στις διεθνείς αγορές

Κύριο μέλημα του νέου διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου είναι το ελληνικό παιχνίδι να βγει με ευθύνη και σοβαρότητα σε νέες αγορές, παίρνοντας το μερίδιο που του αξίζει, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα ότι πραγματοποιείται προσπάθεια ενεργοποίησης των ελλήνων κατασκευαστών και ενημέρωσής τους για τη δυνατότητα επιδοτήσεων.
Ήδη η διοίκηση του συνδέσμου έχει πραγματοποιήσει επαφές με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, προκειμένου να στηρίξει τις εν λόγω προσπάθειες. “Το ελληνικό προϊόν προσδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα και στην ασφάλεια μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, αξιοποιώντας παράλληλα τη σύγχρονη καταναλωτική τάση για ποιοτικά προϊόντα”, διευκρινίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
•Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Icap, οι πωλήσεις παιχνιδιών (παραδοσιακών και ηλεκτρονικών) που πωλούνται μέσω αλυσίδων καταστημάτων ανέρχονται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ.

Σταύρος Καλαφάτης: «Οι φοιτητές θα πατήσουν το κουμπί της "επανεκκίνησης"»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με τις φετινές φοιτητικές εκλογές, έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Οι νέοι της χώρας, η γενιά που της οφείλουμε και δεν μας οφείλει, καλείται για ακόμη μια φορά και ειδικά σ' αυτή τη δυσχερή συγκυρία, να εμπνεύσει την κοινωνία μας.
Καλείται να δείξει το νέο όραμα. Να δώσει τη νέα πνοή. Να προσφέρει τις φρέσκιες ιδέες και τις αγνές αξίες της, στη μάχη για την ανάταξη της πατρίδας.
Οι φοιτητικές εκλογές, θα αποτελέσουν φέτος ορόσημο.
Το μήνυμα που θα εξαχθεί από αυτές θα είναι πολυδιάστατο. Και είναι σίγουρο ότι θα είναι μήνυμα ελπίδας, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας.
Οι φοιτητές και οι νέοι μας, καλούνται να πατήσουν το κουμπί για την "επανεκκίνηση" της χώρας».





4 νέα διόδια στην Εγνατία. Στην Νυμφόπετρα το 2ο στο νομό Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Τέσσερις νέοι σταθμοί διοδίων (εκτός του Πολύμυλου) αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη και μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο κατά μήκος της Εγνατίας οδού. Πρόκειται για τους σταθμούς στα Τύρια (Θεσπρωτία), στο Μαλακάσι (Ιωάννινα), στη Νυμφόπετρα (Θεσσαλονίκη) και στον Ιασμο (Ροδόπη). Ακόμη ένας σταθμός ήδη κατασκευάζεται στην περιοχή της Καβάλας.
Πρόκειται για προσωρινούς σταθμούς, οι οποίοι όμως θα λειτουργούν μέχρι τις αρχές του 2013, όταν υπολογίζεται πως στον αυτοκινητόδρομο θα λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά διόδια με χρέωση ανάλογα με τη χρήση του.
Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε πως τα διόδια στην Εγνατία είναι σχεδόν έτοιμα, κάτι που επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Τάσος Μουρατίδης. Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους, ειδικά σε Μαλακάσι, Νυμφόπετρα και Ιασμο. «Για να λειτουργήσουν όμως τα διόδια, θα πρέπει να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση από τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών. Είμαστε σε αναμονή αυτής της απόφασης», είπε ο κ. Μουρατίδης.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια του υπουργείου να μειωθεί το κόστος των διοδίων στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους, που κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης. Τη Μεγάλη Εβδομάδα το υπουργείο έστειλε εγγράφως τις προτάσεις του στους παραχωρησιούχους και την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε τις απαντήσεις. Η διαδικασία, όπως σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης, και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του τρέχοντος μήνα και ακολούθως είναι ανοιχτό το ζήτημα της μείωσης των τιμών σε σημαντικά μάλιστα ποσοστά.

Μειώσεις

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, εκεί όπου κατασκευάζεται αυτοκινητόδρομος (π.χ. Τέμπη), τα διόδια αναμένεται να μειωθούν στη μισή τιμή. Σε ήδη κατασκευασμένους αυτοκινητόδρομους η μείωση υπολογίζεται μεταξύ 25% και 30%, ενώ εξετάζεται να ισχύσει και μια σειρά από εκπτώσεις ειδικά για τους συχνούς χρήστες (για παράδειγμα πάνω από δέκα διελεύσεις το μήνα από ένα σταθμό) και διευκολύνσεις στις τοπικές μετακινήσεις. Σε περίπου δύο χρόνια υπολογίζεται πως θα λειτουργούν ηλεκτρονικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, όπου η χρέωση θα γίνεται πλέον με βάση τη χρήση του δρόμου, με αναλογικό και δίκαιο τρόπο.

Οι μειώσεις αναμένονται επίσης μέσα στο καλοκαίρι και συναρτώνται και με την απεμπλοκή των χρηματοδοτήσεων και τη συνέχιση της υλοποίησης των έργων με συμβάσεις παραχώρησης.
Ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε ότι «ήδη έχουμε επιτύχει σημαντική συγκράτηση των τιμών των διοδίων. Υπενθυμίζω ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 σε όλο τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου τα διόδια βάσει σύμβασης έπρεπε να αυξηθούν κατά 33%. Δηλαδή στο τμήμα από τις Ράχες Μαλιακού μέχρι το Κλειδί Ημαθίας. Καταφέραμε να μην προχωρήσει η αύξηση. Στο τμήμα από Σκάρφια Φθιώτιδας μέχρι την Αθήνα τα διόδια έπρεπε να αυξηθούν κατά 20% τον προηγούμενο Μάρτιο και επιπλέον κατά 30% τον ερχόμενο Ιούνιο. Κι αυτό το σταματήσαμε. Η κυβέρνηση απορρόφησε τις αυξήσεις αυτές. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κοινωνική παροχή προς πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού».
Ο υφυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι τα διόδια στην Εγνατία οδό θα είναι φτηνότερα συγκριτικά με τους άλλους αυτοκινητόδρομους.

Ιδιωτικοποίηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ»

Αναφορικά με την πρόθεση για ιδιωτικοποίηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ», ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της ΝΔ είναι ανεδαφικοί. «Υποστηρίζουν ότι θα φέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ και θα μειωθεί το έλλειμμα. Ομως έχουν φορτώσει την εταιρία με 1,1 δισ. ευρώ δάνεια, αφού από το 2006 και μετά δε χρηματοδοτούσαν την κατασκευή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μην εμφανίζεται στο έλλειμμα και το χρέος. Επέβαλαν να πάρει δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες, βάζοντας ως υποθήκη τα διόδια και την επιστροφή του ΦΠΑ. Ούτε τα διόδια έβαλαν (από το 2006), για να μην έχουν πολιτικό κόστος, ούτε τα 700 εκατ. ευρώ που όφειλε το Δημόσιο στην εταιρία από το ΦΠΑ επέστρεψαν. Ας υποθέσουμε ότι θα βρεθεί ιδιώτης, ο οποίος μέσα σε δυο χρόνια θα πληρώσει 1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και θα αναλάβει 1 δισ. ευρώ χρέη, θα πληρώνει 60 - 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για συντήρηση και λειτουργία της και φυσικά θα έχει και το εύλογο κέρδος. Φανταστείτε πόσο ακριβά και πυκνά διόδια θα επιβάλει...», είπε χαρακτηριστικά.
Ανάλογη εικόνα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, υπάρχει και στις πέντε συμβάσεις παραχώρησης για ισάριθμους αυτοκινητόδρομους (το 2007), με αποτέλεσμα να γίνουν τα διόδια πανάκριβα και να σταματήσουν οι τράπεζες τη χρηματοδότηση... «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση προτείναμε μείωση των διοδίων και λύση όλων των νομικών και τεχνικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των λαθών των συμβάσεων, αλλά και της κακής διαχείρισης των έργων τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από την ιδιωτική πλευρά. Μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο δε δέχονταν καμιά συζήτηση, γι' αυτό και δεν έχουμε μέχρι τώρα μείωση των διοδίων, αφού για κάθε αλλαγή των συμβάσεων, όπως ορίζεται και από τις ίδιες τις συμβάσεις, χρειάζεται η συμφωνία και των δύο πλευρών. Είναι θετικό ότι μετά το Δεκέμβρη δέχτηκαν τη συνεργασία στα θέματα αυτά. Πιστεύω πως μέχρι το τέλος Μαΐου μπορεί να υπάρξει οριστική συμφωνία και μέσα στον Ιούνιο να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα εκεί που έχουν σταματήσει, γεγονός πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη στήριξη των περιφερειακών αγορών», σημείωσε.





Η Google κατασκεύασε ένα νέο είδος λαμπτήρα LED που μπορεί να ελεγχθεί από συσκευές Android

 Η Google δημιούργησε ένα καινούργιο είδος λαμπτήρα LED το οποίο μπορεί να ελέγχεται από οποιαδήποτε φορητή συσκευή με λειτουργικό σύστημα Android χρησιμοποιώντας το νέο ανοιχτό πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης. Η Google συνεργάστηκε με την Επιστημονική Ομάδα για τον Φωτισμό για τη κατασκευή του συγκεκριμένου λαμπτήρα ισχύος 60 watt, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί από μία φορητή συσκευή. Ο έξυπνος λαμπτήρας είναι το ιδανικό μοντέλο δοκιμής για το νέο πρωτόκολλο της Google, το οποίο ανοίγει τη πόρτα σε ένα νέο «κύμα» ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για το σπίτι.
Ο τεχνητός φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 11% της χρήσης ενέργειας του σπιτιού, έτσι τα έξυπνα συστήματα φωτισμού είναι ένας αλάνθαστος τρόπος για τη μείωση του άνθρακα στο περιβάλλον – ο οποίος αντιπροσωπεύει το 38% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στις ΗΠΑ

ΟΧΙ Σαμαρά στον εκβιασμό των Βρυξελλών

"Εγώ δεν αλλάζω θέσεις, δεν δίνω στήριξη σε λανθασμένες πολιτικές που απέτυχαν στην πράξη και οδήγησαν τη χώρα, στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών"
Αν εμείς υπογράψουμε για την 5η δόση, ο κύριος Όλι Ρεν μπορεί να μας υπογράψει ότι με την πολιτική Παπανδρέου, θα πάρουμε την 6η και 7η δόση;"
Η πλέον επίσημη επιβεβαίωση ότι η πολιτική του Μνημονίου έχει αποτύχει παταγωδώς, προέρχεται από την αποστροφή των χθεσινών δηλώσεων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα. Δημοσιονομικά, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις από τους στόχους του 2011...
διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας. Και, στη συνέχεια, να προχωρήσουμε και σε ήπια αναδιάρθρωση. Πράγματα, για τα οποία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εάν τα έλεγε κανείς πριν από ένα χρόνο, θα κινδύνευε να κατηγορηθεί ως «βαποράκι» των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
Ο πρόεδρος του Εurogroup επιδιώκει, όμως, και κάτι ακόμη. Ζητά έγγραφη στήριξη του Μνημονίου από τη Ν.Δ. προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας μας με την 5η δόση του δανείου που εκκρεμεί.
Τι μας λένε, ουσιαστικά, οι εταίροι της Tρόικας, αλλά και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που επαναφέρουν επίμονα τις τελευταίες ημέρες, φθάνοντας να θέτουν πλέον και ως εκβιαστικό δίλημμα, το αίτημα για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στην πολιτική του Μνημονίου, που κατά κοινή ομολογία έχει αποτύχει; Oτι η προσυπογραφή που ζητούν στο Μνημόνιο σημαίνει πως αύριο δεν θα έχει κανείς το δικαίωμα να τους κατηγορήσει ότι οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
Κυβέρνηση και Τρόικα αναζητούν απεγνωσμένα όχι απλώς άλλοθι, αλλά «συγχωροχάρτι» για τις πράξεις και τις ενέργειες που έχουν παγιώσει έναν φαύλο κύκλο ύφεσης στην ελληνική οικονομία και έχουν φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ακούγεται πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι δυστυχώς αληθινό. Γραφειοκράτες ολκής και μια κυβέρνηση, που συναποφάσισαν πριν από ένα χρόνο μια πολιτική που έστειλε την ελληνική οικονομία σε ναυάγιο, ζητούν τώρα αυστηρότερα μέτρα για να καλύψουν τα δικά τους λάθη, αλλά και έγγραφη πολιτική στήριξη στις καταστροφικές επιλογές τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Το μνημείο που έλεγε ο Γιώργος… ότι μας ζητούν

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε το Σάββατο στην «Corriere della Serra» ότι είναι προσβολή για τους Έλληνες να μας ζητούν ως εγγύηση νησιά ή μνημεία, το μυαλό ταξίδεψε… χωρίς να το καταλάβει, στη Μύκονο και την Ακρόπολη. Το νησί του ανέμου, είναι το brand name των ελληνικών προορισμών για τους ξένους τουρίστες, ιδιαίτερα δε για τους Αμερικανούς. Όσο για την Ακρόπολη, η θέα του Παρθενώνα προκαλεί διαχρονική ζήλια σε όλους εκείνους που επιχειρούν να πιστωθούν ότι είναι οι σύγχρονοι εκφραστές της ανθρώπινης προόδου.
Λίγες μέρες μετά, η «Bild», κατεξοχήν mediakο όργανο της σύγχρονης γερμανικής κουλτούρας, έρχεται με τη δικτυακή της έκδοση να πάει το θέμα πιο μακριά από όσο φοβόταν ο Πρωθυπουργός. Με τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει την Ακρόπολη;», αναφέρεται στην αναγκαιότητα να προωθηθεί άμεσα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας.
Και επειδή μια εικόνα εμπεριέχει πολύ περισσότερα νοήματα από αναρίθμητες λέξεις, το υπονοούμενο είναι ξεκάθαρο: Πουλήστε την επιτέλους! Δυο Παγκοσμίους Πολέμους άλλωστε προκάλεσαν οι άνθρωποι, για να κατακτήσουν όσα διεκδικούν σήμερα μέσω της οικονομικής ισχύος. Και ακόμη να χωνέψουν πως όταν σήκωσαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τη σημαία του ναζισμού, τους την κατέβασαν δυο… παιδάκια, ο Γλέζος και ο Σάντας.



Νέα Δημοκρατία: Ισχυρή, η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και Κυβέρνηση υπάρχει και Αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα».

Ν. Χουντής: «Ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, αποτελούν οι δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν για διακομματική συναίνεση.»


 «Τώρα μας επιβάλλουν όχι μόνο την οικονομική πολιτική αλλά καθορίζουν και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας»
• Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής κατέθεσε σήμερα την ακόλουθη ερώτηση:
«Ο Επίτροπος κ. Ολι Ρέν, έθεσε ως προϋπόθεση την πολιτική συναίνεση μεταξύ πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να δοθεί το «νέο πακέτο βοήθειας» προς την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ρέν σε δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η διακομματική συμφωνία και η υιοθέτηση του προγράμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επόμενα βήματα που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα… Μόλίς ληφθούν αυτά τα μέτρα η Ευρωζώνη θα εξετάσει τα περαιτέρω πιθανά βήματα. Απαιτείται διακομματική υιοθέτηση όλων των δημοσιονομικών στόχων και στόχων του Μνημονίου. Αν είναι δυνατόν για Πορτογαλία και Ιρλανδία γιατί όχι για την Ελλάδα; Δεν είναι θέμα πολιτικού παιχνιδιού αλλά θέμα πολιτικής ευθύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων». Είναι γνωστό σε όλους ότι μετά την υπογραφή του Μνημονίου, την οικονομική πολιτική της Ελλάδας την καθορίζει κατά τρόπο απόλυτο η Τρόικα ( ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Δεν γνωρίζαμε όμως ότι είχαν δοθεί και δικαιώματα στους εκπροσώπους της Τρόικας να επιβάλλουν όχι μόνο την οικονομική πολιτική αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό χρηματοοικονομικής στήριξης. Ερωτάται η Επιτροπή: Με βάση ποιες διατάξεις των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δικαίωμα Επίτροπος να κάνει υποδείξεις και να παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική κατάσταση των χωρών μελών της ΕΕ;»

Την ενοχλούν… ακόμη και οι διακοπές μας

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη διέρχεται μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οποία έχει άμεσες και επιζήμιες επιπτώσεις στην κοινωνική καθημερινότητα αλλά και την οπτική του μέλλοντος λαών, που επεδίωκαν να ενοποιήσουν τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους.Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι η Ελλάδα κατά κύριο λόγο, και η Ιρλανδία με την Πορτογαλία αμέσως μετά, είναι οι τρεις χώρες που προσωποποιούν μια απρόσμενη αλλά βαθιά και επικίνδυνη κρίση χρέους, με πολλαπλασιαστική ανησυχία για την επιβίωση της ευρωζώνης.Αν διαβάσει όμως κανείς τις δηλώσεις που έκανε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου του CDU, δηλαδή ενώπιον των… ψήφων που της δίνουν τη δυνατότητα να έχει μια από τις πιο καλοπληρωμένες «δουλειές» στον κόσμο, ως Καγκελάριος της Γερμανίας, θα διαπιστώσει ακόμη κάτι: Ότι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Βερολίνο, δηλαδή η Γερμανία, αποτελεί σήμερα το θεμελιώδες πολιτικό πρόβλημα για το μέλλον της Ευρώπης.
«Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς αλληλέγγυοι, και να πούμε, ας συνεχίσουν αυτές οι χώρες να κάνουν ό, τι έκαναν μέχρι τώρα. Η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά θα το κάνει μόνον όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Δεν μπορεί σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι πιο νωρίς από εκείνους στη Γερμανία. Θα πρέπει όλοι να καταβάλλουν λίγη προσπάθεια. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα, και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές».
Η παραπάνω… κατάθεση ψυχής της άλλοτε Ανατολικογερμανίδας, η οποία δεν δίστασε να προχωρήσει σε πολιτική πατροκτονία του μέντορά της (Χέλμουτ Κολ) για να αναδειχθεί στην κορυφή, αποδεικνύει, σχεδόν σε πλήρη έκταση, τις συναισθηματικές, ιδεολογικές και μεθοδολογικές στρεβλώσεις της νοοτροπίας της.Χωρίζει και δεν ενώνει την Ευρώπη. Για εκείνη, υπάρχουν οι Βόρειοι (μάλλον Κεντρωευρωπαίοι) και οι Νότιοι, περίπου όπως… στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Υπάρχουν εκείνοι που δουλεύουν, δηλαδή οι Γερμανοί, και εκείνοι που κάνουν διακοπές, δηλαδή οι κάτοικοι της Μεσογείου. Όσο για την έννοια της αλληλεγγύης, σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τίθεται στη βάση των… ανταλλαγμάτων. Καινοφανής θεωρία. Ακόμη και η αναφορά στο «ένα νόμισμα», δείχνει ότι οι Γερμανοί δεν έχουν ξεπεράσει την απώλεια του αγαπημένου τους μάρκου.
Ο ΜακΛούαν είχε διατυπώσει την κυρίαρχη θεωρία στην επιστήμη της επικοινωνίας, ότι «το μέσο είναι το μήνυμα». Επειδή λοιπόν στο συγκεκριμένο παράδειγμα «μέσο» είναι οι Γερμανοί, με όλους τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλούν οι ιστορικές μνήμες, το «μήνυμα» που εκπέμπεται είναι λανθασμένο. Και στερείται αξιοπιστίας.Απ’ την άλλη βέβαια, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι… ακόμη και οι διακοπές μας, ενοχλούν τους Γερμανούς. Που, για να μην ξεχνιόμαστε για να κάνουν εκείνοι διακοπές, έρχονται στην Ελλάδα.



Σταύρος Καλαφάτης: «Το Υπουργείο Παιδείας αιφνιδιάζει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, μειώνοντας κατά 10.000 τον αριθμό εισακτέων σε 25 ΑΕΙ-ΤΕΙ».

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατάθεσε στη Βουλή, μαζί με άλλους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την με αριθ. 16214/12-05-2011 ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα «Μη εισαγωγή εισακτέων σε 25 ΑΕΙ-ΤΕΙ».
Στη συγκεκριμένη ερώτηση, στηλιτεύεται ο αψυχολόγητος αιφνιδιασμός από πλευράς Υπουργείου Παιδείας προς τους υποψηφίους μαθητές, αφού λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων ανακοίνωσε δραστική και επιλεκτική μείωση κατά 10.000 θέσεις, του αριθμού των εισακτέων κυρίως σε περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Η εν λόγω απόφαση είναι φυσικό ότι επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των υποψηφίων μαθητών που θα επιθυμούσαν τη φοίτηση σε κάποιο από τα καταργούμενα πλέον τμήματα, αδιαφορώντας για τον προγραμματισμό που έχουν θέσει τόσο αυτοί και οι οικογένειές τους, όσο και το εκπαιδευτικό δυναμικό των εν λόγω ιδρυμάτων.
Παράλληλα όμως η κυβέρνηση, μ' αυτή την επιλογή, αντί να προωθεί την αποκέντρωση και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, ενισχύει την αστυφιλία και κατ' επέκταση την απομόνωση και ερήμωση της ελληνικής περιφέρειας. Προβαίνει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής, εν μέσω πανικού και χωρίς κανέναν διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, τους αρμόδιους φορείς και κυρίως χωρίς τη συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων της ανώτατης πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Μέσω της ερώτησης τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναμένουν απαντήσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα από την αρμόδια υπουργό, ζητώντας παράλληλα από την ίδια να τους γνωστοποιήσει, τα κριτήρια αντικειμενικών αρχών βάσει των οποίων προέβη στην απόφαση επιλεκτικής κατάργησης τμημάτων και μείωσης εισακτέων.





ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και Τάσος Κουράκης, χαιρετίζοντας την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ δήλωσαν: «Μετά από ένα χρόνο καθολικής αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου, η κυβέρνηση επανέρχεται ετοιμάζοντας ένα νέο ακόμα σκληρότερο πακέτο μέτρων, που αποτελεί και την ομολογία της χρεοκοπίας των πολιτικών της. Επιβάλλονται μέτρα που έχουν δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία καθώς ανατρέπονται κατακτήσεις δεκαετιών, διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις και εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο η δημόσια περιουσία.
Με το πρόσχημα του «αναποτελεσματικού» και «αντιπαραγωγικού» δημόσιου τομέα, που ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δημιούργησαν, αντί να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωσή του σε συνεργασία με τους ίδιους τους εργαζόμενους, καταργούν οργανικές θέσεις, συγχωνεύουν υπηρεσίες, εκχωρούν σε ιδιώτες αποκλειστικές αρμοδιότητες του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης επιτίθενται στο εισόδημα των εργαζομένων και τέλος οδηγούν στην επαγγελματική εξουθένωση αυξάνοντας το ωράριο εργασίας σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και ιδιαίτερα στο παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, με τη συναίνεση της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ, θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για παραπέρα συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω απολύσεων και να τον καταστήσει πιο «ελκυστικό» στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου και της τρόικας.
Για αυτό, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στο προσκήνιο, να γυρίσουν τις πλάτες στις πολιτικές και τα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση συμμετέχοντας σε ένα μαζικό κίνημα ικανό να ανατρέψει τους σχεδιασμούς αυτούς και τους εμπνευστές του.»

Ο Σαμαράς απάντησε στις Βρυξέλλες

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Οι πιέσεις που ασκούνται από το εξωτερικό, και κυρίως τις Βρυξέλλες, προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά, για να συνυπογράψουν έναν κοινό «οδικό χάρτη» με την Κυβέρνηση, είναι εμφανείς, και καταγράφονται από το σύνολο του έντυπου Τύπου καθώς και των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λοιπόν επέλεξε τον «Ελεύθερο Τύπο», την εφημερίδα που παραμένει η «ναυαρχίδα» της Κεντροδεξιάς, για να στείλει… γράμμα στις Βρυξέλλες. Και να ξεκαθαρίσει για ακόμη μια φορά τη θέση του.
«Ακόμη και στην υπόθεση εργασίας ότι εμείς θα υπογράφαμε ό, τι θέλουν, για να πάρουμε την 5η δόση , μπορεί ο κ. Όλι Ρεν να μας υπογράψει ότι με την ίδια λαθεμένη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η Ελλάδα θα πάρει την 6η και την 7η δόση;», ήταν η πολιτική απορία την οποία διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς, για να προσθέσει: «Δεν αλλάζω θέση. Δεν δίνω στήριξη σε λανθασμένες πολιτικές που απέτυχαν στην πράξη, και οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών».
Σήμερα το πρωί μάλιστα, με νεώτερη ανακοίνωσή του, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε εκ νέου στο κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί.
«Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και Κυβέρνηση υπάρχει, και Αντιπολίτευση υπάρχει, και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα», ήταν η εύγλωττη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά.



Αναστολή λειτουργίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βασιλικών Δήμου Θέρμης

Ερώτηση στη βουλή της κ. Ε. Αμμανατίδου -Πασχαλίδου προς την κα Υπουργό: Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Σύμφωνα με την Υ20/547/15-04-2011 απόφαση του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναστέλλεται η λειτουργία του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βασιλικών του Δήμου Θέρμης από 01 Ιουνίου 2011, προκειμένου όπως αναφέρεται να εξασφαλιστεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των Μονάδων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.Το παράρτημα ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 1966 και όλο αυτό το διάστημα εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους των Βασιλικών αλλά και συνολικά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που είναι και η κατ’ εξοχήν οικιστικά αναπτυσσόμενη περιοχή του Νομού.
Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση, προκάλεσε ήδη τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων, των φορέων και της δημοτικής αρχής.
Επειδή η αναστολή της λειτουργίας του παραρτήματος Βασιλικών θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι για τις συναλλαγές τους με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να μετακινούνται στα υποκαταστήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκη (25ης Μαρτίου, Τούμπας και Καλαμαριάς),
επειδή η εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να εξασφαλιστεί μέσω σύγχρονων αποκεντρωμένων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
επειδή έτσι υποβαθμίζεται η περιφερειακή ανάπτυξη,
ερωτάται η κα Υπουργός:• Θα ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του Παραρτήματος Βασιλικών;
• Θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους με στόχο την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης όλων των κατοίκων της περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με νέες υπηρεσίες του συγκεκριμένου Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βασιλικών;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου



Οι Βρυξέλλες ξέρουν ότι ΔΕΝ αντέχουμε εκλογές

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Στην Ελλάδα ζούμε… Και γνωριζόμαστε πολύ καλά. Ίσως μονάχα οι Ευρωπαίοι μας γνωρίζουν καλύτερα, μιας και από το 1981 και μετά, έχουν εξελιχθεί στους πλέον συνεπείς και γενναιόδωρους χρηματοδότες της εθνικής ευδαιμονίας μας. Μια δανεική ευδαιμονία, που έφτασε στο τέλος της διαδρομής, και πλέον καλούμαστε να καταβάλλουμε το τίμημα της υπερβολής, ξεκινώντας μάλιστα από τους… τόκους.Με αφορμή τις δημόσιες παροτρύνσεις του Όλι Ρεν για συναίνεση, και τις διαπιστώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί μη βιώσιμου χρέους, που μας οδηγεί αναπόφευκτα σε αναδιάρθρωση, έστω και ήπιας μορφής, είναι λογικό και επόμενο να εκφράζονται απορίες για το αν οι Βρυξέλλες μας σπρώχνουν σε εκλογές. Με την απάντηση να είναι εξίσου εύγλωττη και αυθόρμητη:
 Οι Βρυξέλλες ΔΕΝ επιθυμούν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Επειδή γνωρίζουν καλά ότι στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμένες μέρες. Πόσο μάλλον για περίπου… τρεις χαμένους μήνες.
Τόσο θα είναι το χρονικό κόστος που θα πληρώσουμε, αν στηθούν κάλπες: Ένας «παγωμένος» μήνας από τη στιγμή που η αγορά θα πειστεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πράγματι το σκέφτεται να προχωρήσει σε εκλογές. Ένας «παγωμένος» μήνας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπου τα έσοδα θα καταρρεύσουν, και η «τρύπα» του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Και ένας ακόμη «παγωμένος» μήνας, μετά τις εκλογές, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα οδηγήσουν στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μέχρι να μάθουν οι καινούριοι υπουργοί τα κατατόπια… καληνύχτα μας.
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που από τις Βρυξέλλες εκπέμπονται δημόσιες παροτρύνσεις για «συμπράξεις» της Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση, σε μέτρα που θα είχαν κοινή αποδοχή και διαπιστωμένη χρησιμότητα. Επειδή γνωρίζουν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημοσιονομικά μας μεγέθη, με ταμειακή δυσκολία καταβολής μισθών και συντάξεων ακόμη και σε μηνιαία βάση, δεν επιτρέπει εκλογικές… ανέσεις.



Ο Όλι Ρεν έδειξε εκλογές

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Μπορεί η αλήθεια να μας ενοχλεί, να μας ξεβολεύει από την εικονική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι αυταπάτες μας, και να χαλάει τις εθνικές ψευδαισθήσεις μας, αλλά ό,τι και να κάνουμε δεν θα αποφύγουμε τη στιγμή που θα πρέπει να την κοιτάξουμε στα μάτια και να την αποδεχθούμε.
Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από μας ενοχλούνται από την άκομψη συμπεριφορά του Όλι Ρεν και τις «παραινέσεις» του. Είναι, όμως, επίσης βέβαιο ότι αυτός κάνει τη δουλειά του ενώ εμείς δεν την κάνουμε. Και μόνο το γεγονός ότι ζητά εγγυήσεις προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση δείχνει ότι αποτύχαμε. Δική μας είναι η ευθύνη και όχι φυσικά της τρόικα. Εμείς πήγαμε σ’ αυτούς και όχι αυτοί σε μας.
Ασφαλώς η παρέμβαση του Επιτρόπου, και όχι μόνο, είναι μειωτική για τη χώρα μας. Θα ήταν όμως υποκρισία να θεωρήσουμε ότι αυτή η μεταστροφή του κλίματος οφείλεται στη κακή διάθεση των δανειστών μας. Εδώ κι ένα χρόνο τους παραμυθιάζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, σε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σε αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, σε μείωση των κρατικών δαπανών, και το μόνο που κάναμε ήταν να βάλουμε φόρους και να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις.
Μετά από ένα χρόνο η αποτυχία είναι πανθομολογούμενη και αυτοί που μας δάνεισαν, δηλαδή το ΔΝΤ και τα Ευρωπαϊκά κράτη, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στα εθνικά τους κοινοβούλια και να πουν ότι τα μέτρα αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Και σ’ αυτό η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη, αφού και οι δανειστές μας έχουν αντιληφθεί ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η παρέμβαση έχει στόχο την κυβέρνηση, στην οποία λέει ξεκάθαρα ότι δεν μπορείς μόνη σου.
Αν διαβάσουμε προσεκτικά και νηφάλια τις δηλώσεις του κυρίου Ρεν, αλλά και του κυρίου Γιούνκερ, λένε «δεν σας εμπιστευόμαστε» και ζητούν από την αντιπολίτευση να «εγγυηθεί» ότι όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα με ή χωρίς μνημόνιο. Από χθες οι χώρες που μετέχουν στο μηχανισμό στήριξης έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για τις εκλογές. Η είδηση λοιπόν δεν είναι ότι δεν «βγαίνει» το μνημόνιο. Αυτό οι περισσότεροι το γνωρίζαμε και ορισμένοι το υποψιαζόντουσαν. Η είδηση είναι ότι αυτοί που δεν ήθελαν να ακούσουν για εκλογές, έχουν αρχίσει να συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο της προκήρυξής τους. Αυτός είναι και ο λόγος που κοιτούν προς τη μεριά του Αντώνη Σαμαρά.