Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Νίκη Ερντογάν με 50,3% και 326 έδρες

Τελευταία Ενημέρωση : 12/06/2011 21:57 ΕκτύπωσηΑποστολήΦυλάξτε τοΜέγεθοςΑκούστε τοΠοσοστό 50,3% συγκεντρώνει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν με καταμετρημένο το 97% των ψήφων των τουρικών βουλευτικών εκλογών, και κερδίσει 326 έδρες, λιγότερες δηλαδή από τις απαιτούμενες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.
Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% που εκλέγει 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,1% που εκλέγει 54 βουλευτές και τέλος οι ανεξάρτητοι που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,6% το οποίο ωστόσο εκλέγει 35 βουλευτές, ενώ το 2007 είχε εκλέξει 20.
Στις εκλογές του 2007 το κόμμα του Τ. Ερντογάν είχε κερδίσει με ποσοστό 46,5%, ενώ τώρα με βάση τις σφυγμομετρήσεις αναμένεται να λάβει μεταξύ 45-50% των ψήφων.Εξάλλου, σε επεισόδια που έγιναν κυρίως στην Αγκυρα και στη νοτιοανατολική Τουρκία πολλά άτομα τραυματίστηκαν και η αστυνομία προχώρησε σε 40 συλλήψεις.



Αυτόνομη Παρέμβαση Ρεθύμνου

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
ΝΑ «ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ
ΣΤΙΣ 15-16 ΙΟΥΝΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Νέες - Νέοι, Εργαζόμενες - Εργαζόμενοι, Άνεργοι

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας που κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμο-ποίηση, αποτελεί συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τα συμφέροντα του Κεφαλαίου των τραπεζών και των Δανειστών. Μέσα από αυτό επιχειρούνται να υλοποιηθούν πρωτοφανείς σε αγριότητά τους νεοφιλελεύθερες συνταγές της Τρόικας και των δανειστών, οδηγώντας τη χώρα μας, τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, σε μόνιμη φτωχοποίηση, καταστρέφοντας κάθε δυνατότητα για οικονομική ανάκαμψη.
Αυτή η Κυβέρνηση, αφού εγκατέλειψε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα και τελευταία φύλα συκής για την προστασία του εισοδήματος και των κοινωνικά αδυνάτων, και αναδεικνύεται πρωταθλητής του πιο άγριου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Έχει σπάσει κάθε δεσμό με τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με τα ευρύτερα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, τους συντα-ξιούχους, τους νέους και τις νέες, τους άνεργους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ένα χρόνο το Μνημόνιο, αφού έριξε την οικονομία σε βαθιά ύφεση, εκτόξευσε την ανεργία και τον πληθωρισμό σε δυσβάσταχτα ποσοστά, ικανοποίησε όλα τα εργοδοτικά αιτήματα του ΣΕΒ και των τραπεζιτών τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις και συλλογικές συμβάσεις, χρησιμοποιεί σήμερα ακριβώς το ίδιο ψευδεπίγραφο ωμά εκβιαστικό δίλλημα: Νέο Μνημόνιο ή χρεοκοπία.
Σήμερα ένα χρόνο μετά, μας λένε, ότι οι θυσίες που μας επέβαλλαν έχουν πάει χαμένες. Μας λένε ξανά ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ότι απαιτούνται νέα τοκογλυφικά δάνεια από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., με αντάλλαγμα την εφαρμογή νέων ακόμα πιο σκληρών μέτρων λιτότητας αλλά και το συνοπτικό ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού και την ιδιωτικοποίηση του συνόλου των δημοσίων επιχειρήσεων της χώρας.
Για να πετύχει το στόχο της, που δεν είναι άλλος από την – χωρίς αντιστάσεις και αγωνιστικές διαμαρτυρίες- εφαρμογή του κατάπτυστου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων, δε διστάζει να κινδυνολογήσει με τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από το Ευρώ, να απειλήσει και να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό. Δεν διστάζει να επενδύσει στο φόβο και στον αυταρχισμό για να συνεχίσει, χωρίς κλυδωνισμούς, την ολοκλήρωση της στυγνής νεοφιλελεύθερης συνταγής, που φτωχοποιεί το λαό και τους εργαζόμενους και ισχυροποιεί το Κεφάλαιο και τους δανειστές.
Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό πρόγραμμα κατεδαφίζει ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο: εκποιεί σε τιμή ευκαιρίας όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, που πρέπει και μπορούν να είναι μοχλός ανάπτυξης και δίκαιης ανα-διανομής των εισοδημάτων, τσακίζει ακόμα περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, κλέβει μέσα από τη νέα φοροεπιδρομή 36,6 δις ως το 2015, από μισθωτούς, συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα, πετσοκόβει για μια ακόμα φορά το εφάπαξ και τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις.

Εργαζόμενοι – εργαζόμενες.

Τα πλαστά διλλήματα, η συναίνεση και η σωτηρία της πατρίδας που προπαγανδίζει η Κυβέρνηση δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν κανένα από τις καταστροφικές συνέπειες της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής.
Η απόγνωση και η οργή του κόσμου εκφράζεται σήμερα στους αγώνες των εργαζομένων και στις πλατείες της χώρας. Εκφράζεται με έναν τρόπο πολύμορφο, αυθόρμητο, ορμητικό, νεανικό και ακηδε-μόνευτο. Η λαϊκή αυτή κινητοποίηση παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Ο αγώνας των εργαζομένων, των πολιτών, μπορεί και πρέπει να δώσει λύσεις. Να δώσει πολιτικές λύσεις διεξόδου από την κρίση σε προοδευτική κατεύθυνση, σε όφελος της εργατικής τάξης και του λαού μας.
Οι σημερινές λαϊκές κινητοποιήσεις στις πλατείες όχι μόνο δεν υποκαθιστούν, αλλά αντίθετα επιβάλλουν την ανάγκη για συστηματική οργάνωση, μεγάλων σε μαζικότητα, ένταση και διάρκεια, εργατικών και κοι-νωνικών αγώνων με συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας.
Δεν αναιρούν αλλά αντίθετα μπορούν να ενισχύσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σημασία της α-περγίας και της ανάγκης ανάπτυξης των εργατικών – λαϊκών αγωνιστικών διεκδικήσεων για αξιοπρεπείς μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για θεμελιώδη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για την απεμπλοκή της χώρας από τη καταστροφική μέγγενη της Κυβέρνησης, της Τρόικας και των δανειστών, για την επιβολή δημοκρατικών προοδευτικών λύσεων, για μια οικονομία και κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ισότιμη, πιο ελεύθερη και δημοκρατική.

Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες

• Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά στους αγώνες, τις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια των εργαζομένων και των πολιτών. Αγωνιζόμαστε από κοινού με όλους όσους πλήττονται από τη βάρβαρη αυτή πολιτική, που μας στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση. Μαζί με τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τους μικρούς επαγγελματίες.
• Οργανωνόμαστε και συσπειρωνόμαστε στους χώρους δουλειάς μας και στα πρωτοβάθμια σωματεία, συμμε-τέχουμε στην ίδρυση νέων σωματείων, οργανώνοντας την πάλη μας και το συντονισμό μας.
• Δημιουργούμε ένα μαχητικό μαζικό ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα παντού, με δημοκρατία, συμμετοχή, αυτε-νέργεια και αγωνιστική αντίσταση. Ένα εργατικό κίνημα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, με πολιτικά και κοι-νωνικά αιτήματα, μακριά από αντιλήψεις κυβερνητικού και εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, μακριά από διχαστικές πρακτικές και εύκολες διαιρέσεις.
• Αρνούμαστε ότι το Δημόσιο χρέος είναι χρέος των εργαζομένων και του Ελληνικού Λαού, αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χρέη που οι τράπεζες και το κεφάλαιο δημιούργησαν. Αγωνιζόμαστε για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, όχι με τους όρους των πιστωτών, αλλά με όρους που θα διασφαλίζουν το λαό και τη δημόσια περιουσία και θα εγγυώνται μέσα από μια δίκαια ανακατανομή του πλούτου με αναβάθμιση των μισθών, των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους.
ΣΠΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ!
ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΥΣΗ!
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 15-06-2011 10:00 ΠΜ



Ποια αποφυγή χρεοκοπίας;; 1 τρις ΕΥΡΩ το πραγματικό χρέος των Ελλήνων!!!

Είμαστε χαμένοι από χέρι, εκτός και αν πετάξουμε από πάνω μας την άχρηστη πολιτική μας ηγεσία το ταχύτερον. Η πολιτική ηγεσία (όλα τα κόμματα) δεν λέει όλη την αλήθεια στο λαό. Εστιάζει προπαγανδιστικά την προσοχή του λαού πάνω σε ένα πρόβλημα (στην προκειμένη περίπτωση στο εξωτερικό δημόσιο χρέος) και αποκρύπτει ολόκληρο το χρέος των Ελλήνων και τις εκρηκτικές συνέπειες που...μπορεί να έχουν κάποιες ειδικές επιλογές, όπως αυτές των μνημονίων.
Το συνολικό λοιπόν χρέος των Ελλήνων δεν είναι μόνο τα 360 δις ΕΥΡΩ του εξωτερικού χρέους, αλλά 1 τρις ΕΥΡΩ και αναλύεται ως εξής:

1) 360 δις ΕΥΡΩ το εξωτερικό Δημόσιο χρέος

Αυτή τη στιγμή το εξωτερικό δημόσιο χρέος είναι περίπου 360 δις και με το μνημόνιο 2 θα φτάσει το 2015 στα 500 δις. Το χειρότερο όμως είναι ότι από αυτά τα 360 δις, τα 213 δις είναι τόκοι και μόνο 147 δις (360-213) είναι κεφάλαιο. Δηλαδή όταν ο λαός μιλάει για διεθνείς τοκογλύφους έχει απόλυτο δίκιο.Όμως τι κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου με τα μνημόνια;; Αντί να "κουρέψει" μέρος των τόκων, κεφαλαιοποιεί και τους τόκους με ανατοκισμό 5,2% και ταυτόχρονα μετατρέπει ολόκληρο το χρέος (κεφάλαιο και τόκους) προς ιδιώτες τοκογλύφους, σε διακρατικό χρέος προς τα κράτη της ΕΕ και το ΔΝΤ, με δέσμευση της δημόσιας περιουσίας και παραίτηση από την άσκηση Εθνικής Κυριαρχίας, συν 5,2% τόκος από πάνω. Αυτό σημαίνει μνημόνιο για να ξέρετε!!!!!!!

2) 40 δις ΕΥΡΩ περίπου εγγυήσεις για Δημόσιες επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ κ.λ.π.

Στα πιο πάνω 360 δις ΕΥΡΩ, θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 40 δις ΕΥΡΩ περίπου, ποσό το οποίο αποτελεί εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Ελληνικού Λαού) για τη δανειοδότηση διαφόρων δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών, ΔΕΚΟ κ.λ.π., τα οποία ουδείς αναμένει να αποπληρωθούν από τους πιο πάνω φορείς και επομένως και αυτά θα τα πληρώσει ο λαός.

3) 250 δις ΕΥΡΩ περίπου το άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 250 δις ΕΥΡΩ περίπου, ποσό το οποίο και πάλι θα πρέπει να καλύψει ο ελληνικός λαός.Να σημειωθεί μόνο ότι για να μην καταρρεύσουν τα ταμεία (περίθαλψη και συντάξεις) απαιτούνται περίπου 14 δις ΕΥΡΩ το χρόνο, τα οποία και πάλι πληρώνει ο ελληνικός λαός.

4) 106 δις περίπου είναι οι εγγυήσεις για τις τράπεζες.

Οι εγγυήσεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να δανειοδοτούνται οι ελληνικές τράπεζες, ανέρχονται περίπου στο ποσό των 106 δις ΕΥΡΩ. Επομένως, αν οι τράπεζες καταρρεύσουν και δεν μπορέσουν κάποια στιγμή να αποπληρώσουν τα χρέη τους, είναι υποχρεωμένος ο ελληνικός λαός να πεθάνει για να εξοφλήσει τα δικά τους χρέη τα οποία έχει εγγυηθεί μέσω των «δημοκρατικά» εκλεγμένων κυβερνήσεών του. Αναρωτιόμαστε τι θα γίνει με τις εγγυημένες καταθέσεις μας άραγε;;;

5) 250 δις ΕΥΡΩ περίπου το προσωπικό χρέος των Ελλήνων προς τις τράπεζες κ.λ.π.

Το προσωπικό χρέος που έχουν οι Έλληνες πολίτες προς τις τράπεζες κ.λ.π. από προσωπικές υποχρεώσεις (δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.λ.π.) ανέρχεται περίπου σε άλλα 250 δις ΕΥΡΩ..

Επομένως αθροίζοντας όλες τις πιο πάνω υποχρεώσεις των Ελλήνων είμαστε στο 1 τρις ΕΥΡΩ.

Όμως θα πρέπει να σταθούμε λίγο στο πρώτο χρέος, για το οποίο είμαστε στο μνημόνιο και στο τελευταίο, δηλαδή το προσωπικό χρέος και να τα συσχετίσουμε.
Το πρώτο χρέος, το οποίο μαζί με τους τόκους του ανέρχεται σε 360 δις ΕΥΡΩ, θα μπορούσαμε να το πούμε χρέος του κρατικοδίαιτου καθεστώτος. Το καθεστώς λοιπόν κόπτεται να αποπληρωθεί αυτό το χρέος (το κεφάλαιο και οι τόκοι στο ακέραιο) και εστιάζει προπαγανδιστικά μόνο σ’ αυτό, γιατί εξυπηρετεί το ίδιο, καθόσον τυχόν μη αναχρηματοδότησή του, θα έχει ως συνέπεια την κατάρρευση του καθεστώτος. Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ. Με τα σκληρά φορομπηχτικά μέτρα Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου και τις μειώσεις εισοδημάτων που επιβάλλουν, τι θα συμβεί αναπόφευκτα;;;Θα χάσουμε ατομικές περιουσιακές δυνάμεις, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, να μην μπορούμε να αποπληρώσουμε τα προσωπικά μας χρέη ύψους 250 δις ΕΥΡΩ (στοιχείο 5).Αυτό όμως θα έχει ως άμεση συνέπεια να αρχίσουμε να χάνουμε, μέσω πλειστηριασμών, τις προσωπικές μας περιουσίες για χάρη των διεθνών τοκογλύφων και για τη στήριξη του κρατικοδίαιτου καθεστώτος, ώστε στο τέλος να εξαθλιωθούμε και να είμαστε πεινασμένοι και επαίτες μέσα στην ίδια την πατρίδα μας για χάρη της διατήρησης του ίδιου του σάπιου και διεφθαρμένου κρατικοδίαιτου πολιτικού συστήματος.
Γι’ αυτό λοιπόν λέμε, άμεση στάση πληρωμών μέσα στην Ευρωζώνη για το πρώτο τοκογλυφικό χρέος των 360 δις ΕΥΡΩ, ή τουλάχιστοναναδιάρθρωση με «κούρεμα» άνω του 50 %, μείωση επιτοκίων και μακρότερο χρόνο αποπληρωμής.Τώρα αμέσως.Κάθε άλλη πράξη θα είναι προδοσία και ο λαός θα ζητήσει σύντομα εξηγήσεις….
hassapis-peter

Εθνική τραγωδία πίσω από την οικονομική.

Αναρτήθηκε απο  olympiada




ΟΑΣΘ. Στάση εργασίας την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

 Από τον Ο.Α.Σ.Θ. ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με γνωστοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, από την έναρξη έως 08:00΄π.μ. και από 21:00΄ μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση που κύρηξε η Γ.Σ.Ε.Ε..

Διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 08:00΄ π.μ. και έως τις 08:30΄ π.μ., αναλόγως της αποστάσεως των αφετηριών και τερμάτων από τα Αμαξοστάσια.
Ο Ο.Α.Σ.Θ. ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού διότι λόγω της στάσης εργασίας θα παράσχει μερικώς, την συγκεκριμένη ημέρα και ώρες, τις υπηρεσίες του στο επιβατικό κοινό της πόλης.





Nα ξέρουμε τι θέλουμε


Tου Χρηστου Γιανναρα
Tα τεράστια πλήθη των «διαμαρτυρόμενων» πολιτών, που κατακλύζουν το κέντρο της πρωτεύουσας και τις πλατείες των μεγάλων αστικών κέντρων, μοιάζει να μην ξέρουν τι ακριβώς θέλουν. Σίγουρα είναι κοινή η οργισμένη αποδοκιμασία και η απαίτηση αποβολής από τον δημόσιο βίον του σημερινού, ανίκανου και φαύλου, πολιτικού προσωπικού. Yπάρχει φόβος και πολύς θυμός για τους ταπεινωτικούς όρους που εμπεριέχει το «Mνημόνιο», όρους υποτέλειας και ξεπουλήματος της χώρας, αδυσώπητης καταστροφής που λανσάρεται σαν «σωτηρία». Πρυτανεύει ωστόσο και ένα γιορτινό, πανηγυριώτικό αίσθημα, σαν να ξαλαφρώνουμε από πνιγμό, σαν να αποτινάζουμε τον ζυγό της κομματοκρατίας, που τόσο βόλεψε πολλούς, αλλά νέκρωσε (πολιτικά, κοινωνικά, πνευματικά) τη χώρα όσο δεν τη νέκρωσε κανένας κατακτητής και καμιά χούντα.
Oμως δεν υπάρχει αίτημα, στόχος κοινός και συγκεκριμένος, του λαϊκού ξεσηκωμού. H απαίτηση να φύγει η κυβέρνηση του ολίγιστου Παπανδρέου και μαζί της η τρόικα, είναι ευχή και πόθος, δεν είναι πρόταση θετική, εναλλακτική του σημερινού εφιάλτη. Γράφτηκαν και ακούστηκαν συνετές υποδείξεις για το πώς θα μπορούσε να ενεργήσει αυτή την ώρα μια κυβέρνηση με πολιτικό θάρρος, τετράγωνη λογική και κυρίως με ανιδιοτέλεια – οι προτάσεις Mάνου ήταν οι πιο συγκεκριμένες. Iσως και η υπόδειξη, που πρώτη εμφανίστηκε, για «κυβέρνηση προσωπικοτήτων» επιφορτισμένη να επαναδιαπραγματευθεί το «Mνημόνιο», να τολμήσει τις καίριες τομές περιορισμού του τερατώδους κράτους που παρήγαγε το πελατειακό σύστημα και να προκηρύξει εκλογές για Συντακτική Eθνοσυνέλευση και καινούργιο Σύνταγμα.
Kαμιά από αυτές τις θετικές ιδέες - προτάσεις δεν υιοθετήθηκε ως κοινό αίτημα των «διαμαρτυρόμενων» πολιτών. Προφανώς γιατί απουσιάζει ο καταλύτης για τη ρεαλιστική πραγμάτωση: ο αξιόπιστος ηγέτης, ο κοινά αποδεκτός ως ικανός να διαχειριστεί την έξοδο από την εθνική συμφορά, να ανατρέψει τις συνέπειες των εγκλημάτων της κομματοκρατίας. O κ. Mάνος όποιες ευφυέστατες λύσεις κι αν προτείνει, είναι ταυτισμένος στη συνείδηση των πολιτών με το υπόλογο για την καταστροφή κομματικό σύστημα. Δυστυχώς, βοή αποδοκιμασίας από το πλήθος συνοδεύει και κάθε αναφορά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας: Δεν τον εμπιστεύονται οι πολίτες να συγκροτήσει κυβέρνηση προσωπικοτήτων, τον λογαριάζουν άβουλο, έρμαιο της υπαλληλίας που τον πλαισιώνει.
Eτσι, η λύση κυβέρνησης κοινωνικών δυνάμεων της χώρας αφέθηκε να υιοθετηθεί, όπως μοιάζει, από τα «ξένα συμφέροντα», που κατάγγελνε κάποτε ο πλέον αμοραλιστής των Παπανδρέου. Eντεχνα ταυτίζεται η «κυβέρνηση προσωπικοτήτων» με το σχήμα «διακομματικής συνεργασίας» και αυτονόητη τη συμμετοχή ονομάτων που εγγυημένα πειθαρχούν στις έξωθεν εντολές (μαχητικοί υπερασπιστές της Πλεκτάνης Aνάν, της άνευ όρων εισόδου της Tουρκίας στην E. E., των «δικαίων» του λαού των Σκοπίων κ. λπ., κ. λπ).
Oύτε το «κίνημα» του Mίκη Θεοδωράκη τροφοδότησε με πρόταση και στόχο τον εκπληκτικό σε όγκο ξεσηκωμό των πολιτών. O Mίκης είναι ένα σύμβολο αγωνιστικότητας και φιλοπατρίας, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν άξονας λαϊκής συνοχής και στράτευσης. Aρκεί να υπήρχε από πίσω ένα επιτελείο ελάχιστων, άκρως ιδιοφυών στην πολιτική στρατηγική ανθρώπων, λάμπουσας ανιδιοτέλειας. Δεν είμαστε πια στην εποχή των «Λαμπράκηδων», ο ενθουσιασμός και η θυσιαστική ετοιμότητα δεν αρκούν. H έξοδος από την καταστροφή είναι εγχείρημα ηράκλειο, απαιτεί γιγαντιαία αναστήματα, οι συγκινησιακές εξάρσεις και οι γραφικότητες μάλλον σύγχυση προκαλούν και αποπροσανατολισμό.
Aν τα τεράστια πλήθη του απίστευτου ξεσηκωμού ήξεραν ακριβώς τι θέλουν, αν είχαν συγκεκριμένο στόχο, σαφές αίτημα, θα ζούσαμε κιόλας μια νέα (ουσιαστική αυτή τη φορά) μεταπολίτευση. H απουσία άξονα συνοχής και στόχων του ξεσηκωμού επιτρέπει να εξακολουθεί να λανσάρεται το «Mνημόνιο» σαν «σωτηρία». Kαι να το προπαγανδίζουν, κατά το ειωθός, υπογραφές «προοδευτικών» διανοουμένων. Kρίνεται το μέλλον της πολιτειακης υπόστασης του Eλληνισμού, οι όροι του «Mνημονίου» δεν είναι απλώς συναισθηματικά – ψυχολογικά ταπεινωτικοί, μας αρνούνται τη στοιχειώδη αρχή της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, την εδαφική ακεραιότητα. Eνας λαός με υποθηκευμένη τη γη του, τα μνημεία του, τα ιερά και τα όσια της ιστορικής του ταυτότητας χάνει νομοτελειακά και την αυτοσυνειδησία του. Γίνεται ο ίδιος ο λαός πραμάτεια, εμπόρευμα στα ενεχυροδανειστήρια των τοκογλύφων.
Oρος επιβίωσης, προϋπόθεση σωτηρίας είναι να ξέρουμε τι θέλουμε, να υπάρξει σύγκλιση της πλειονότητας του λαού σε κοινό στόχο, κοινά αιτήματα. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε το «Mνημόνιο» φορτωμένοι τόσο χρέος, τέτοια διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, παγιδευμένοι σε κράτος πελατειακό, εφιαλτικά υπερτροφικό, υπηρετικό της αυθαιρεσίας, της αδικίας, της αναιδέστερης δυνατής ραστώνης. Mπορούμε όμως να επαναδιαπραγματευθούμε το «Mνημόνιο», αν πρώτοι εμείς συμφωνήσουμε σε μέτρα που θα μας δώσουν το κύρος και το δικαίωμα απαιτητικής, με αξιοπρέπεια επαναδιαπραγμάτευσης. Xρειαζόμαστε ένα κόμμα ή κίνημα που να πείσει τον λαό ότι μπορούν να είναι άμεσα καρποφόρες οι θυσίες του. Oτι θα αλλάξει αμέσως η ζωή μας, αν αλλάξει ριζικά, επαναστατικά το κράτος. Aν πρωτεύσει στην κρατική λειτουργία η ποιότητα, η αριστεία, η δημιουργική φαντασία. Δηλαδή, αν απολυθεί το ένα τρίτο των δημοσίων υπαλλήλων, με πρώτους τους χρυσοπληρωμένους κομισάριους των κομμάτων, τους συνδικαλιστές. Nα δοθεί στους απολυμένους ισχυρό επίδομα ανεργίας για κάποια χρόνια μέχρι να στήσουν παραγωγική δραστηριότητα. Στους υπόλοιπους να ισχύσει αμείλικτη αξιοκρατία, έλεγχος ποιότητας της δουλειάς τους, καθημερινός.
Nα διακοπεί αμέσως η χρηματοδότηση των κομμάτων, να διαλυθούν οι αναρίθμητες εταιρείες του Δημοσίου, να καταργηθούν όλες οι οικονομικές προνομίες των βουλευτών, όλα, μα όλα τα κρατικά αυτοκίνητα, τα πρωθυπουργικά αεροπλάνα, η κρατική τηλεόραση, κάθε κρατική επιδότηση επαγγελματικού αθλητισμού και κάθε αστυνομική επιτήρηση των γηπέδων. Mια ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να ξαναστήσει από την αρχή το εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη προτεραιότητα της μάθησης, όχι των παροχών και της χρησιμοθηρίας. Nα προκηρυχθούν σε εύλογο χρόνο εκλογές Συντακτικής Eθνοσυνέλευσης.
Kαι τότε να επαναδιαπραγματευθούμε με τους δανειστές μας. Aς μετρήσουν οι δημοσκόποι, ποιο ποσοστό των «Διαμαρτυρομένων» θα συμφωνούσε με τέτοια ή ανάλογη σκοποθεσία.







Η μοιραία δημοσκοπική ρωγμή

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Από τη στιγμή που η πολιτική είναι κυρίως υπόθεση συμβολισμών και προσώπων, το πώς «φωτογραφίζουν» κάθε φορά οι δημοσκοπήσεις τον εκάστοτε ηγέτη, συνιστά κρίσιμη παράμετρο για τη συνολική τύχη μιας ολόκληρης παράταξης.
Βλέποντας τη «φωτογραφία στιγμής» της «Public Issue», με το ΠΑΣΟΚ να υφίσταται μια ιστορικά πρωτόγνωρη πολιτική υποχώρηση, κάποιος… υποψιασμένος θα κοιτάξει λίγο παραπέρα, για να δει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Γιώργου Παπανδρέου. Και θα διαπιστώσει ότι ο Πρωθυπουργός, που μέχρι προ μερικών μηνών φάνταζε ως το τελευταίο ανάχωμα στην πτώση, όπως συμβαίνει με κάθε ηγέτη ο οποίος φθείρεται με πιο αργούς ρυθμούς από την παράταξή του, βρίσκεται σε τροχιά «ελεύθερης κατάδυσης». Με αναπόφευκτη συνέπεια, να επιταχύνει την πτώση του ΠΑΣΟΚ.
Τόσο σε επίπεδο προσωπικής δημοφιλίας, όσο και στο ερώτημα περί της πρωθυπουργικής καταλληλότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου υπέστη μια μάλλον μοιραία δημοσκοπική ρωγμή. Στην προσωπική δημοφιλία έχει χάσει μέσα σε ένα μήνα 8%, με αποτέλεσμα να βρεθεί μέσα σε ένα μήνα από το 34% στο 26%. Παράλληλα, είδε το «αντίπαλο δέος» του δικομματισμού, τον Αντώνη Σαμαρά, να αυξάνει την κοινωνική αποδοχή του, από το 33% στο 35%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.
Στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, οι δυο αρχηγοί συγκεντρώνουν από 23%. Μόνο που ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει αύξηση 1%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε μέσα σε ένα μήνα 10%, καθώς βρισκόταν στο 33%. Μια ποσοτική υποχώρηση που φαίνεται ότι είχε άμεσο αντίκτυπο και στην αίσθηση της κοινωνίας για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Στην παράσταση νίκης λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον μπροστά με 27% έναντι 22% του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που στην προηγούμενη μέτρηση, τον Μάιο, το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο 43% και η Νέα Δημοκρατία μόλις στο 16%. Η αλλαγή συσχετισμών δηλαδή καταγράφει απώλειες για το ΠΑΣΟΚ κατά 21%, που μεταφράζονται σε αντίστοιχη αύξηση για τη Νέα Δημοκρατία κατά 11%.
Οι αριθμοί είναι μπροστά μας, και όπως συμβαίνει πάντα, «λένε» την αλήθεια. Αρκεί να έχει κανείς την ειλικρίνεια και το σθένος να μην τους διαβάζει, όπως θα ήθελε ο ίδιος να τους βλέπει…



Κλωνοποίημένη αγελάδα παράγει «μητρικό» γάλα


Η αγελάδα κλωνοποιήθηκε στην Αργεντινή και είναι ικανή να παράγει γάλα ισάξιο με το μητρικό
Μια κλωνοποιημένη αγελάδα που φέρει ανθρώπινα γονίδια και μπορεί να παράγει γάλα ισάξιο με το μητρικό γεννήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Τεχνολογίας της Αργεντινής (ΙΝΤΑ).
Η κλωνοποιημένη αγελάδα, που βαφτίστηκε «Ροζίτα ΙΣΑ», είναι το πρώτο βοοειδές που διαθέτει δύο ανθρώπινα γονίδια τα οποία φέρουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο μητρικό γάλα, ανέφερε το Ινστιτούτο.
Η Ροζίτα γεννήθηκε στις 6 Απριλίου με καισαρική λόγω του υπερβολικού βάρους της: ζύγιζε 45 κιλά ενώ φυσιολογικά οι αγελάδες ράτσας Τζέρσεϊ δεν ξεπερνούν τα 22 κιλά. Όταν ενηλικιωθεί, θα παράγει γάλα «παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων», εξήγησε το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του.
«Στόχος ήταν να βελτιωθεί η διατροφική αξία του αγελαδινού γάλακτος με την προσθήκη δύο ανθρώπινων γονιδίων, την πρωτεΐνη λακτοφερίνη, η οποία έχει αντιβακτηριδιακή δράση, και τη λυσοζύμη, ένα επίσης αντιβακτηριδιακό ένζυμο», σύμφωνα με τον ερευνητή Αντριάν Μούτο.
Για να επιτύχει την κλωνοποίηση της Ροζίτα το ΙΝΤΑ συνεργάστηκε με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Σαν Μαρτίν.

Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας

Έξω από την πόλη Maras, στην ιερή κοιλάδα των Ίνκας, βρίσκεται μια κατασκευή που προσομειώνει ένα τεράστιο αμφιθέατρο τεσσάρων επιπέδων. Αντίθετα με ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά δεν ήταν ένας χώρος θεάματος ή συγκέντρωσης κοινού αλλά ένα είδος αγροτικής ακαδημίας της αυτοκρατορίας των Ίνκας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εδώ καλλιεργούνταν διάφορα είδη σπόρων που στη συνέχεια αποστέλλονταν στην περιφέρεια για τη βελτίωση των καλλιεργειών

Ο Μπόλονι αλλάζει τα πάντα στον ΠΑΟΚ

Πώς και γιατί ο Ζαγοράκης ψάχνει στο πρόσωπο του 58χρονου Ρουμάνου τον νέο Σάντος. Η ετήσια αποζημίωσή του φθάνει τις 500.000 ευρώ

Του Γιώργου Κουβεντίδη

Η σεζόν που τελείωσε είχε πολλές αναταράξεις για τον ΠΑΟΚ και ο βασικός λόγος ήταν η... αστοχία στην επιλογή προπονητή. Έπειτα από μία τριετία στα ήρεμα νερά με τον Σάντος, ο ΠΑΟΚ πέρασε περιπέτειες, έδειξε να βαδίζει χωρίς πλάνο. Ο Ζαγοράκης δεν ήθελε να κάνει για δεύτερη φορά το ίδιο λάθος, έψαξε μια λύση τύπου Σάντος, εν μέσω πλέι οφ τη βρήκε και την Πέμπτη την παρουσίασε. Ο Λάζλο Μπόλονι είναι αυτός που θα κουμαντάρει το καράβι του ΠΑΟΚ τα επόμενα δύο χρόνια...
Ο 58χρονος (τύποις) Ρουμάνος, που πέρασε τα περισσότερα ποδοσφαιρικά του χρόνια στη Γαλλία, όπου ζει μόνιμα και πλέον θεωρείται Γάλλος, ήταν από την πρώτη στιγμή η βασική επιλογή και ουσιαστικά τον Ζαγοράκη και τον Κωνσταντινίδη, ουδέποτε τους απασχόλησαν άλλες λύσεις. Ο Μπόλονι είχε το "πακέτο" που έψαχναν...
Το καλό βιογραφικό ήταν η πρώτη προϋπόθεση στην αναζήτηση προπονητή, στο πρόσωπο του Μπόλονι στην πορεία ο Ζαγοράκης βρήκε αυτά ακριβώς που έψαχνε.

Βαρύ βιογραφικό

Έναν προπονητή με εμπειρία στην κεντρική σκηνή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τίτλους σε καλά πρωταθλήματα με την Σπόρτιγκ Λισαβόνας και τη Σταντάρ Λιέγης, πολύ καλή δουλειά στη Ρεν, σε μία ηλικία (58 ετών) που θεωρείται περισσότερο "έμπειρος" και "παλιά καραβάνα", παρά "εν δυνάμει συνταξιούχος", με φιλοδοξίες και φιλοσοφία που ταιριάζει σ’ αυτήν, με την οποία πορεύονται και θέλουν να συνεχίσουν να πορεύονται στην Τούμπα.
Αρχικά, στην Τούμπα προσπάθησαν να συγκεντρώσουν γνώμες για τον Λάζλο Μπόλονι, υπήρξαν και αρνητικές απόψεις, που μάλλον αποδείχτηκαν υστερόβουλες και με ταπεινά κίνητρα και στη συνάντηση του Κωνσταντινίδη με τον Ρουμάνο την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι εξαφανίστηκε κάθε ενδοιασμός. Έπειτα από 7 ώρες συζήτησης, ο Κωνσταντινίδης ενημέρωσε τον Ζαγοράκη ότι "ο Μπόλονι είναι ακριβώς αυτό που ψάχναμε".
Οι πληροφορίες περί δογματικού και σκληρού προπονητή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο Ρουμάνος αποδείχτηκε ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος, με ξεκάθαρες απόψεις, εξαιρετικά ευγενής και συνεργάσιμος.
Η προοπτική να δουλέψει σε μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ και η πρόκληση της δημιουργίας και της αναδόμησης μάλλον τον συγκίνησε κι από την πρώτη στιγμή, κι αυτός ψήφισε "ΠΑΟΚ".

Θα δουλέψει με νέους παίκτες

Ο Μπόλονι αποδέχτηκε την κατάσταση, που του παρουσίασε ο Κωνσταντινίδης, δεν ζήτησε λαγούς με πετραχήλια και ήταν ξεκάθαρος απέναντί του. "Εσείς θα θέσετε τους στόχους, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το καλύτερο ρόστερ που μπορούμε, με τις δυνατότητες που έχει ο σύλλογος, και μ’ αυτό το ρόστερ θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε" είπε ο Μπόλονι, που δήλωσε πρόθυμος και διατεθειμένος, εφόσον τα οικονομικά δεν είναι ανθηρά, να δουλέψει και με νέους και άσημους παίκτες, όπως έκανε στο παρελθόν σε όλες τις ομάδες που δούλεψε.
Στον ΠΑΟΚ εντυπωσιάστηκαν κι απ’ αυτό που μεσολάβησε από τη συμφωνία με τον Κωνσταντινίδη στο Παρίσι μέχρι την υπογραφή των συμβολαίων. Ο Κωνσταντινίδης του έδωσε στη Γαλλία μία σακούλα με DVD, ο Ρουμάνος όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τρίτης έδειξε πολύ διαβασμένος για την ομάδα που θα αναλάβει. Καμιά σχέση, για παράδειγμα, με τον Μπερέτα, ο οποίος μέχρι τη μέρα που απολύθηκε νόμιζε ότι ο Βιτόλο είναι Γάλλος!

Αλλάζει το στυλ παιχνιδιού

Ο 58χρονος Ρουμάνος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει να οδηγήσει το καράβι του ΠΑΟΚ σε ήρεμα νερά, θα επιχειρήσει σταδιακά την ανανέωση μίας ομάδας που έχει μέσο όρο γύρω στα 30 χρόνια, χωρίς έκπτωση στην ανταγωνιστικότητά της, και θα προσπαθήσει να την κάνει να παίξει πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο, με περισσότερη πρωτοβουλία στο γήπεδο.
Το πακέτο "Μπόλονι" είναι και οικονομικό για τον ΠΑΟΚ, ουσιαστικά θα στοιχίσει περίπου όσα κόστιζε και ο Σάντος. Προπονητές αυτού του επιπέδου είναι δύσκολο να βρεις με περίπου 500.000 ευρώ.
Το όνομα του Μπόλονι είναι ικανό να εμπνεύσει τον σεβασμό και να πείσει και τον κόσμο ότι κάτι καλό ξεκινά. Όλα αυτά στη θεωρία. Ο καθρέπτης είναι το γήπεδο κι εκεί θα φανεί η αποτελεσματικότητα της επιλογής…



.

Οι Έλληνες αρχίζουν να… θέλουν εκλογές


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Μόνο τυχαία δεν ήταν, όπως φαίνεται, η χθεσινή δημόσια αποστροφή του Χρύσανθου Λαζαρίδη στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», με τον Ιορδανη Χασαπόπουλο και τον Μανώλη Αναγνωστάκη, ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς μπορούν να ζητήσουν ανά πάσα στιγμή εκλογές.
Ο κ. Λαζαρίδης αποτελεί τον εξ απορρήτων συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη στρατηγική προσέγγιση και τις στοχεύσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Παράλληλα, φαίνεται ότι έχει διαβάσει καλά το «Βαρόμετρο» της «Public Issue», στο οποίο… κρύβεται ένα εύρημα με ιδιαίτερη σημασία για τις πολιτικές εξελίξεις.
Στο ερώτημα περί της ανάγκης διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, η πλειοψηφία συνεχίζει μεν να εμφανίζεται αρνητική, μόνο που μέσα σε διάστημα ενός μηνός, το 69% του Μαϊου έχει πέσει στο 59% στη μέτρηση του Ιουνίου. Μια μετατόπιση 10% εντός 30 ημερών, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, και δείχνει ότι στο εσωτερικό της κοινωνίας διενεργούνται διεργασίες, που ακόμη δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως.
Παράλληλα, στην ίδια μέτρηση της «Public Issue», η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται για πρώτη φορά ως επικρατέστερη για να κερδίσει τις εκλογές. Στην περίφημη «παράσταση νίκης», η Συγγρού συγκεντρώνει 27%, έναντι 22% του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον Μάιο, το κυβερνών κόμμα είχε 43% και η Αξιωματική Αντιπολίτευση μόλις 16%.



Το Μνημόνιο κόστισε στο ΠΑΣΟΚ 17%


ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η εικόνα της μεγάλης ανατροπής που καταγράφει το «Βαρόμετρο» της «Public Issue» για την «Καθημερινή της Κυριακής», δεν είναι ούτε απρόσμενη αλλά ούτε και δυσερμήνευτη. Τους τελευταίους εννέα μήνες, μετά δηλαδή από το καλοκαίρι του 2010, οπότε και οι Έλληνες επέστρεψαν από τις διακοπές τους, για να βιώσουν στην καθημερινότητά τους τις επιπτώσεις από τα μέτρα του Μνημονίου, το κυβερνών κόμμα σημειώνει μια σταθερή συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του.
Ένα ξεκάθαρο δείγμα του πόσο «αλμυρός» ήταν για το ΠΑΣΟΚ ο «λογαριασμός» του Μνημονίου, αποτελεί φυσικά η απλή αριθμητική διαπίστωση πως από το 44% του Σεπτεμβρίου του 2010, τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή μέσα σε εννέα μήνες, κατρακύλησε στο 27%. Μια απώλεια της τάξης του 17%, που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα.
Πόσο μάλλον για ένα κόμμα το οποίο τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε στην εξουσία με ένα ποσοστό 44%, διαφορά 11% από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, και τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή τον άλλο παραδοσιακό πόλο εξουσίας, να εισέρχεται σε επώδυνη εσωκομματική διαδικασία αλλαγής αρχηγού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2010, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στο 17% (44%-27%), ενώ σήμερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει προσπεράσει με +4% (31%-27%). Έχουμε δηλαδή μια αθροιστική μετατόπιση 21%, που αποτυπώνεται πλήρως στη ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ, αν συνυπολογίσει κανείς ότι στο ίδιο διάστημα, η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει την εκλογική της δύναμη μόνο κατά 4%.



Ελλάς Ελλήνων Αγανακτισμένων

Σεισμικές δονήσεις προκαλεί η αποτυχία του ελληνικού πειράματος. Μαζική έξοδος στις πλατείες, ενώ καταρρέει ο δικομματισμός.
Νέα κυβέρνηση και με πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ο Παπανδρέου

Αφιέρωμα: Το Ρούπελ και η Μάχη των Οχυρών


Συμπληρώθηκαν φέτος εβδομήντα χρόνια από τη ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα και τα ανδραγαθήματα του ελληνικού στρατού στα οχυρά της "γραμμής Μεταξά", και ιδιαίτερα στο Ρούπελ, που έκαναν τους γερμανούς εισβολείς αλλά και τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ να τον συγχαρούν. Με την ευκαιρία αυτή θυμόμαστε ξανά τις προσπάθειες για την κατασκευή των οχυρών, που θεωρήθηκαν ένα τεχνικό και στρατιωτικό επίτευγμα, καθώς επίσης τις ημέρες των πολεμικών συγκρούσεων. Δεν λείπουν όμως και οι προτάσεις για την προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης αλλά και τη σύγχρονη αναπτυξιακή ανάδειξη των οχυρών.

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης

 

Χωρίς τεχνικό ασφαλείας το Καυταντζόγλειο!

 Έρευνα για την ηλεκτροπληξία 17χρονου.

Κίνδυνος στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, επισημαίνει πραγματογνώμονας.
.Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Σε κίνδυνο τραυματισμού βρίσκονται οι χρήστες των βοηθητικών αθλητικών εγκαταστάσεων του Εθνικού Καυταντζόγλειου Σταδίου, καθώς ανεπαρκή είναι τα μέτρα προστασίας και προληπτικής συντήρησης, ενώ δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας που θα ελέγχει την επικινδυνότητα των εγκαταστάσεων, όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Σε όλα τα γήπεδα της ελληνικής επικράτειας που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα πρέπει να απαγορευτεί η πρόσβαση στο κοινό, με άμεση εισαγγελική παραγγελία, μέχρι να υπάρξει επιθεώρηση των εγκαταστάσεων και βεβαίωση από ειδικευμένο τεχνικό ότι είναι ασφαλείς προς χρήση.
Τα παραπάνω αποτελούν, μεταξύ άλλων, συμπεράσματα έρευνας και τεχνικής έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που έκανε ο πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος για τον τραυματισμό από ηλεκτροπληξία του 17χρονου αθλητή Ε.Ρ., που έγινε την 1η Ιουνίου στον χώρο ρίψεων δίπλα από το βοηθητικό γήπεδο του Καυταντζογλείου. “Εάν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας, ο διορισμός του οποίου είναι υποχρεωτικός από τον νόμο, θα είχε ελέγξει τις εγκαταστάσεις για επικινδυνότητα και θα είχε προτείνει μέτρα προστασίας και προληπτικής συντήρησης προς αποφυγή τραυματισμού των πάσης φύσης εργαζομένων στο Καυταντζόγλειο και κατά συνέπεια και των αθλούμενων και των πάσης φύσης παριστάμενων”, υποστηρίζει ο Χρήστος Γκλαβόπουλος.

Η ρίψη και ο τραυματισμός

Ο 17χρονος, μαζί με τον προπονητή του και έναν άλλον αθλητή, προπονούνταν στη ρίψη σφαίρας για να συμμετάσχει στις αθλητικές δοκιμασίες των πανελλήνιων εξετάσεων, στις 20 Ιουνίου, προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στα ΤΕΦΑΑ. Έκανε μια πολύ καλή ρίψη στα 11,50 μέτρα και πανηγυρίζοντας έτρεξε, πήδηξε και αγκάλιασε μια μεταλλική κολόνα που βρισκόταν στον χώρο της προπόνησης. Μόλις αγκάλιασε την κολόνα και έπιασε τη μεταλλική περίφραξη που βρισκόταν δίπλα, έπεσε στο έδαφος και το δεξί του πόδι εγκλωβίστηκε μεταξύ της κολόνας και του φράχτη. Ο προπονητής πήγε κοντά και διαπίστωσε ότι έχασε τις αισθήσεις του και του άνοιξε το στόμα, που ήταν ερμητικά κλειστό. Στο σημείο πήγε και ένας ακόμη γυμναστής, ο οποίος μόλις έπιασε το πόδι του 17χρονου ηλεκτροδοτήθηκε και τινάχτηκε πίσω. Τελικά, έπιασε τα κορδόνια και απεγκλώβισε το πόδι του νεαρού, ο οποίος είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή. Συμπτωματικά, σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν εθελοντές των “Ελλήνων Διασωστών” και με έναν απινιδωτή που διέθεταν επανέφεραν σε λειτουργία τη σταματημένη καρδιά του αθλητή. Αμέσως μετά ήρθε ασθενοφόρο και ο 17χρονος διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου και σήμερα έχει διαφύγει τον κίνδυνο θανάτου.
Στη διάρκεια της προπόνησης και πριν ανάψουν τα φώτα, όπως κατέθεσε μάρτυρας, αρκετοί αθλητές και παιδιά με τους γονείς τους ακούμπησαν στην κολόνα για να ξαποστάσουν. “Από καθαρή σύμπτωση δεν υπέστησαν ηλεκτροπληξία, που με βεβαιότητα θα συνέβαινε εάν τα φώτα ήταν αναμμένα (δηλαδή η μεταλλική κολόνα είχε ρεύμα)”, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα.

Τα λάθη και οι παραλείψεις

Σχετικά με τις παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν αιτία ηλεκτροπληξίας του 17χρονου, ο πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος επισημαίνει ότι: 1. Ο ηλεκτρικός πίνακας από τον οποίο ηλεκτροδοτούνταν η κολόνα φωτισμού δεν διέθετε αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη. 2. Δεν υπήρχε λάστιχο περιμετρικά στο καπάκι που κάλυπτε τα καλώδια, με συνέπεια νερό της βροχής να περνά χωρίς εμπόδιο μέσα στο σημείο αυτό της κολόνας και να διαβρέχει τις καλωδιώσεις και τον μικροαυτόματο διακόπτη, που βρισκόταν μέσα στο σώμα της κολόνας. 3. Η κλέμα που συνέδεε ένα καλώδιο ήταν κατεστραμμένη από οξείδωση και ένα καλώδιο προφανώς ακουμπούσε στο σώμα της κολόνας. 4. Ο κλώνος γείωσης δεν ήταν συνδεδεμένος στο σώμα της κολόνας. Εάν είχε συνδεθεί θα ενεργοποιούνταν η ασφάλεια. 5. Η διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στην κολόνα υπήρχε τουλάχιστον δύο μήνες. 6. Ενδεχομένως η κολόνα να τοποθετήθηκε αργότερα από την κατασκευή του γηπέδου, καθώς δεν είχε τεχνική ομοιομορφία με τις υπόλοιπες τέσσερις μεταλλικές κολόνες του βοηθητικού γηπέδου. 7. Οι συνδέσεις των καλωδίων έγιναν με χρήση μονωτικής ταινίας και δεν είχαν ανθυγρή σύνδεση.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η δικογραφία στην εισαγγελία. Την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στην εισαγγελία το πόρισμα της έρευνας του πραγματογνώμονα.

Δεν έχει ακόμη παραδοθεί

Το βοηθητικό γήπεδο του Καυταντζογλείου είχε γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων παραδόθηκε προς χρήση αλλά όχι προς την κυριότητα, “δηλαδή ποτέ δεν παραλήφθηκε επίσημα από το Καυταντζόγλειο ώστε να ελεγχθούν οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις και να διαπιστωθεί αν αυτές έχουν εκτελεστεί ορθά, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες εφαρμογής”. “Η γνώμη μας είναι ότι ασχέτως αν δεν έχει παραληφθεί επισήμως από το Καυταντζόγλειο, εφόσον έχει δοθεί προς χρήση υπάρχει ευθύνη της διοίκησης του Καυταντζογλείου”, σημειώνει ο κ. Γκλαβόπουλος, προσθέτοντας ότι “αν δεν γίνει οριστική παραλαβή ενός έργου σε διάστημα έξι μηνών από την παραλαβή προς χρήση, τότε η οριστική παράδοση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί”.

Τι απαντά ο διευθυντής

“Το στάδιο είναι ασφαλές, μέχρι το όριο του δυνατού. Εδώ και πενήντα χρόνια δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Έχει φιλοξενήσει και 50.000 κόσμο, μεγάλους αγώνες, και δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό”, απαντά στη “ΜτΚ” ο διευθυντής του Καυταντζογλείου, Δημήτρης Βούλγαρης. “Εάν έγινε μια φθορά σε μία ένωση, από τις χιλιάδες που υπάρχουν στο στάδιο, δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο. Μας λυπούν πραγματικά αυτά που ακούγονται”, τονίζει.
Ο κ. Βούλγαρης αναφέρει ότι το στάδιο διαθέτει τεχνικό τμήμα αλλά παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ορισμένος τεχνικός ασφαλείας, μηχανολόγος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. “Αναφέραμε το συμβάν και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έστειλε μηχανικό και ήλεγξε την κατάσταση που υφίσταται. Ανατρέξαμε και στις μελέτες του κατασκευαστή για να δούμε τι προβλέπουν, και αν υπάρχει λάθος θα το καταθέσουμε στην εισαγγελία. Η εγκατάσταση των ηλεκτροφωτιστικών έχει να κάνει με τις μελέτες”, υπογραμμίζει ο κ. Βούλγαρης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή του σταδίου.



.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ*ΤΑ ΠΡΩΤΑ 40 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2011-15*ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
 Με νέα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα, όπως ο κεφαλικός φόρος και το νέο τέλος στα ακίνητα, η κυβέρνηση ομολογεί για άλλη μια φορά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που καθιέρωσε πέρσι και θα συνεχίσει να εφαρμόζει έως το 2015.
Η φορολογική αφαίμαξη συνεχίζεται. Στόχος είναι να γεμίσουν ευρώ τα δημόσια ταμεία και να αδειάσουν οι τσέπες των πολιτών, που θα βιώσουν για άλλη μια φορά τη δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Η κυβέρνηση, κατά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «είμαστε στη μέση του ποταμού. Αν σταματήσουμε θα μας πάρει το ρεύμα»... Και στο σημείο αυτό ζήτησε «τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε δύσκολες αποφάσεις», καθιστώντας σαφές πως και φέτος, όπως και πέρσι, αλλά και τα επόμενα χρόνια, «πρέπει να κάνουν θυσίες».

Η ύφεση

«Μαγικός τρόπος δεν υπάρχει» κατά τον υπουργό Οικονομικών, αλλά λύσεις επί της ουσίας δεν βλέπουμε εδώ κι ενάμιση χρόνο. Η πάταξη της φοροδιαφυγής φαντάζει όνειρο. Ετσι εξηγείται άλλωστε η απόδοση των πρώτων περίπου 800 εκατ. ευρώ από το 2013! Γι' αυτό και καταφεύγουν στην εύκολη γνωστή συνταγή της επιβολής νέων ή της αύξησης υπαρχόντων φόρων και εισφορών. Η ύφεση πάντως μένει σταθερή στο 3,5% φέτος (3,8% σύμφωνα με την τρόικα), το χρέος θα περιοριστεί μόνο στο 139,5% το 2015 και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τα δούμε από το 2014 αντί του 2012.

Το νέο μείγμα
Το, αμφισβητούμενης επιτυχίας, νέο μίγμα μέτρων, συνολικού ύψους 28.259 εκατ. ευρώ, τίθεται από φέτος σε ισχύ με πακέτο 6.537 εκατ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι άμεσα συνυφασμένο με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και για το λόγο αυτό στο νεοσυσταθέν «Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας» ή «Οργανισμό Ανασυγκρότησης» θα συμμετέχουν 2 παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση!
Από τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τα πρώτα 40 μέτρα που θα ενταχτούν σε εφαρμοστικούς νόμους, με τον πρώτο να κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (ψήφιση αρχές Ιουλίου), και εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα ψηφιστεί τέλη του μήνα -μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπιστώνουμε:
1Κεφαλικός φόρος. Η εισοδηματική εισφορά 1-3% ή και 4% θα εισπράττεται κάθε χρόνο από φέτος μέχρι το 2015. Το ύψος του εισοδήματος πέραν του οποίου θα επιβληθεί εξετάζεται να είναι 8.000 ευρώ ή 12.000 ευρώ, χωρίς μέχρι το τέλος να αποκλείονται και τα 6.000 ευρώ. Διερευνάται να παρακρατείται κάθε μήνα μαζί με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος. Γι' αυτό άλλωστε φέτος προβλέπουν έσοδα 400 εκατ. ευρώ.
2Τέλος ακινήτων. Ο νέος φόρος, που μπορεί να κυμανθεί γύρω στο 0,1% με 0,2% βάσει της αντικειμενικής αξίας (αυξάνουν από το 2012) και των τετραγωνικών μέτρων κάθε ακινήτου θα εισπράττεται μέσω λογαριασμού κοινής ωφέλειας -πιθανότατα της ΔΕΗ (σ.σ. ήδη πληρώνουμε το ΤΑΠ στους δήμους). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περί επιβολής τέλους 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που έγινε από υπουργό στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να προκάλεσε σοκ στους συναδέλφους του, αλλά φαίνεται πως εισακούστηκε θετικά από τον υπουργό Οικονομικών... Το μέτρο θα εφαρμοστεί συνδυαστικά με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αν δεν προχωρήσουν σε μεγάλη μείωση του αφορολογήτου, στα 100.000 ευρώ έναντι 400.000 ευρώ σήμερα.
3 Αντικειμενικά κριτήρια ή τεκμήρια. Επανέρχονται έπειτα από περίπου 10 χρόνια τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών (σ.σ. υιοθετήθηκαν το 1994 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο, κατά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ). Η αποτυχία δημιουργίας ελεγκτικού μηχανισμού την τελευταία δεκαετία οδηγεί και πάλι στα «αντισυνταγματικά», όπως κρίθηκαν τότε, κριτήρια.
4Ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης παραμένει ανοιχτό. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο οδεύει προς εφαρμογή, εκτός κι αν δεν βρουν μηχανισμό στήριξης (επιστροφής του φόρου) των οικονομικά αδύναμων και των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. Αν δεν βρεθεί ο μηχανισμός, τότε εγκαταλείπεται το μέτρο και θα αναζητήσουν άλλο με ισοδύναμη απόδοση φόρων... Ανοιχτό παραμένει και η επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά -αν και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης.
5 Τεκμήρια. Η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, την οποία πέρσι απέφυγε το οικονομικό επιτελείο, φέτος εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να την εφαρμόσει. Στόχος είναι να πιαστούν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία.
6Κεφάλαια. Η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό μπλοκάρεται εκ των υστέρων, με την επιβολή πόθεν έσχες, ενώ παράλληλα δίνουν ξανά κίνητρα επαναπατρισμού. Συμπληρωματικά δε, επαναφέρουν το τέλος (ΕΦΤΕ) στις τραπεζικές συναλλαγές.
7Εισοδήματα. Η μείωση των εισοδημάτων θα είναι διπλή: η πρώτη από την αύξηση των φόρων και η δεύτερη από τη μείωση των αποδοχών μέσω εισφορών, κατάργηση επιδομάτων, κόψιμο υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών, μείωση επικουρικών συντάξεων, κατάργηση ή περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, απολύσεις συμβασιούχων και «απομάκρυνση» δημοσίων υπαλλήλων από φορείς ή οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Υπό εξέταση οι αγροτικές συντάξεις, καθώς θα χορηγούνται του τόπου διαμονής.
Οι υποσχέσεις δεν έλειψαν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για χαμηλότερη φορολογία και λιγότερους συντελεστές φορολόγησης με το επόμενο φορολογικό, που θα φέρει στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2011.



Σημαντική ανακάλυψη Έλληνα επιστήμονα

Κυκλώματα από γραφένιο στους υπολογιστές του μέλλοντος
Με επικεφαλής τον ερευνητή στη νανοεπιστήμη και νανοτεχνολογία Φαίδωνα Αβούρη, μια ομάδα ερευνητών του αμερικανικού κολοσσού της πληροφορικής ΙΒΜ, δημιούργησε το πρώτο κύκλωμα υψηλής ταχύτητας από γραφένιο, στο οποίο όλα τα στοιχεία είναι ολοκληρωμένα σε ένα μοναδικό «τσιπάκι». Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοπορία, ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών βασισμένων στο γραφένιο και όχι στο πυρίτιο όπως μέχρι σήμερα, με δυνητικές εφαρμογές από τις ασύρματες επικοινωνίες μέχρι τους ενισχυτές.

Η «Αιματηρή Αλήθεια» στο EuropeNews – κριτική βιβλίου από τον Henrik R. Clausen


Το δίγλωσσο βιβλίο «Αιματηρή Αλήθεια» που εκδόθηκε από την Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, το πρώτο στο είδος του που ερευνήθηκε και κυκλοφόρησε από ένα Ελληνο-κυπριακό οργανισμό με γεγονότα και πρωτογενείς αδιαμφισβήτητες πηγές ( τουρκικές, ελληνικές βρετανικές και άλλες) για την τραγωδία των Ελλήνων στην Κύπρο, έχει τύχει μιας λεπτομερούς κριτικής στα γερμανικά από τον Γερμανό Henrik R. Clausen και που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα EuropeNews και στην συνέχεια σε αγγλική μετάφραση στην ίδια ιστοσελίδα.
Το βιβλίο, που εκδόθηκε στην Λευκωσία το 2009 ήλθε σε μια εποχή που τόσο πολύ το χρειαζόταν η Κύπρος για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους για το τι πράγματι συνέβη στην Κύπρο και ποίοι ευθύνονταν ούτως ώστε να αντικρουστεί όλη η ξένη προπαγάνδα που κυκλοφορούσε όλα αυτά τα χρόνια. Πρωτίστως από τους Τούρκους αλλά κατά περιπτώσεις υποστηριζόμενη (προπαγάνδα) και από κάποιους Βρετανούς.
Η κριτική έχει τώρα μεταφραστεί και στα ελληνικά και βρίσκεται αναρτημένη και στις τρείς γλώσσες στην ιστοσελίδα της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο www.freedomjustice.com.cy
΄Ολοι σύνδεσμοι ακολουθούν πιο κάτω.





Κάτω οι καταχραστές και οι απατεώνες.


Σύλληψη και λογοδοσία. Να δράσουμε οργανωμένα για να φέρουμε τον κόσμο στους δρόμους και τις πλατείες.

Σήμερα κανείς δεν πιστεύει όσα λένε οι καταχραστές της εντολής του λαού και απατεώνες εκβιαστές του.
Όλοι ξέρουμε πως ξεγέλασαν τον κόσμο και του πήραν την ψήφο με την υπόσχεση να καλυτερέψουν τη ζωή του και να τον οδηγήσουν στο φως, ενώ αυτοί καταχράστηκαν την ψήφο του λαού για να τον εκμεταλλευτούν και να τον οδηγήσουν στο σκοτάδι και την καταστροφή. Δεν χρειάζονται επιχειρήματα γι αυτά τα αυτονόητα. Ο καθένας τα ξέρει και τα καταλαβαίνει σήμερα.
Δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν και να μας ξεγελούν οι οποιοιδήποτε σωτήρες του λαού, δεξιοί και αριστεροί, θέτοντας ζητήματα που δεν έχουν θέση σήμερα.
Σήμερα πρόκειται μόνο για το έσχατο κατάντημα ενός λαού που τον καλούν με τη θέλησή του να δεχθεί να τον οδηγήσουν στην εξαθλίωση και την καταστροφή, με μόνο επιχείρημα έναν ωμό εκβιασμό («αν δεν δεχθείτε να σας εξαθλιώσουμε, δεν θα σας δώσουμε λεφτά για να σας βοηθήσουμε»). Είναι ένας γελοίος εκβιασμός. Οι άνθρωποι που μας καλούν εκβιαστικά να συμφωνήσουμε στην εξαθλίωσή μας, «μας δίνουν λεφτά για να μας βοηθήσουν». Πρέπει να είσαι ηλίθιος για να τους πιστέψεις. Αυτό πιστεύουν για μας και αυτό διακυβεύεται σήμερα. Είναι το έσχατο κατάντημα. Σ αυτό πρέπει ν απαντήσουμε.
Σήμερα δεν έχουν θέση τα διλήμματα ευρώ ή δραχμή, μέσα ή έξω απ την ΕΕ, ποια συγκεκριμένη πολιτική «μετά» κ.ο.κ. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διασπούν την ενότητα του λαού, το μόνο όπλο του, που είναι και παραμένει ακαταμάχητο.
Εκείνο που προέχει σήμερα είναι με βάση την ενότητα και το στόχο που έχουν γίνει κατανοητοί (δηλαδή ν αποκαθηλώσουμε απ τους θρόνους τους που καταχρηστικά κατέχουν, τους απατεώνες και εκβιαστές, να τους συλλάβουμε και να λογοδοτήσουν), να κινητοποιήσουμε τις μεγάλες μάζες του λαού για την επίτευξή τους.
Κανείς δεν πρέπει να έχει την αυταπάτη πως τα σημερινά πλήθη στις πλατείες, αποτελούν και το λαό. Είναι μόνο η θέληση και η πρωτοβουλία του λαού σαν δυνατότητα. Για να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα πρέπει ακόμα να πείσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια συμπολίτες μας που παραμένουν στα σπίτια τους, να κατέβουν στους δρόμους και τις πλατείες. Αυτό το κράτος με τη σημερινή του μορφή πρέπει να πάψει να λειτουργεί.
Αλλά και ο λαός δεν υπάρχει σήμερα στην πραγματικότητα, παρά μόνο σαν μια δυνατότητα. Σήμερα υπάρχουν μόνο πλήθη. Ο λαός σαν ενότητα και οντότητα, μπορεί να υπάρξει, μόνο απ τη στιγμή που θα δράσει σαν ένα, που θα συσπειρωθεί γύρω από ένα αίτημα, ένα σκοπό που να τον κινητοποιεί. Μιλάμε βέβαια για το λαό σαν πολιτική οντότητα, που δραστηριοποιείται για ζητήματα επιβίωσης, όχι σαν «ενωμένη» αγορά, σαν συνεχιστές παραδόσεων κ.ο.κ.
Μόνο όταν φανεί το τι μπορεί να πετύχει ο λαός με την ενότητά του, πρέπει να συζητηθούν και τα «μετά». Γιατί τότε θα φανούν και οι πραγματικές τους διαστάσεις και δυσκολίες. Αλλιώς θα τα δει ένας λαός σε ανάταση και εξεγερμένος κι αλλιώς τα αντιμετωπίζουμε σήμερα, εξαθλιωμένοι ηθικά και διασπασμένοι. Αλλιώς μας αντιμετωπίζουν σήμερα, κι αλλιώς θα μας βλέπουν αύριο, αν απαντήσουμε αρνητικά στο αν είμαστε λαός ηλιθίων, που εθελοντικά μπορεί να δεχθούμε την εξαθλίωσή μας.
Αυτό δείχνει και το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα. Να ξεχυθούμε στις γειτονιές οργανωμένα και να φέρουμε τον κόσμο στις πλατείες. Μόνο αυτό. Τίποτε άλλο. Και δεν χρειάζονται πολύπλοκα επιχειρήματα. Ο λαός το έχει καταλάβει: Κάτω οι καταχραστές και οι απατεώνες. Σύλληψη και λογοδοσία.
Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για κινητοποίηση των μαζών. Πρόκειται μόνο για δυνατότητες. Αλλά, όπως είπε κάποιος («σ επαναστατικές στιγμές οι δυνατότητες ευρύνονται χιλιάδες φορές») αυτή η (δυνατότητα για) τεράστια αύξηση των αριθμών, μπορεί να γεννήσει καινούργια ποιότητα: τον ελληνικό λαό του σήμερα. Και όχι μόνο.
Γιώργος Παπανικολάου

Εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές του Ν. Πιερίας

Εξώδικο προς Βουλευτές

Ιωάννη Αμοιρίδη
Κωνστανίνο Κουκοδήμο
Μαρία Μίχου
Αθανάσιο Παπαγεωργίου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ: Στον Πρόεδρο της Βουλής
Κύριε Βουλευτά
Εχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την ψήφιση από τη Βουλή του περίφημου μνημονίου και εμείς μόλις πρίν από λίγους μήνες μάθαμε -δυστυχώς όχι από εσάς- τι ακριβώς ψηφίστηκε τότε.
Σε γενικές γραμμές μάθαμε ότι με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση:
Το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι δεσμευμένα και ελέγχονται από τους δανειστές μας.
Κάθε αξιοποίηση εθνικών περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, ακτών, υπόγειων και υποθαλάσσιων πηγών εθνικού πλούτου, αρχαιολογικών χώρων κ.λ.π.), μετοχών, ομολόγων και άλλων αξιογράφων και δικαιωμάτων θα μπορεί να γίνεται εις όφελος του δανείου και επομένως μόνο με συγκατάθεση της Τρόϊκα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί, χωρίς τη συναίνεση των δανειστών της να συνάψει οποιαδήποτε οικονομικού περιεχομένου σύμβαση με τρίτη χώρα ή οργανισμό.
Η μορφή της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα εξαρτάται από την συναίνεση των δανειστών και το προϊόν της αξιοποίησης θα είναι δεσμευμένη περιουσία,
Έχομε παραιτηθεί «άνευ όρων και αμετακλήτως» από κάθε ένσταση εθνικής κυριαρχίας και από κάθε άλλη ένσταση που περιέχει ως όρο η σύμβαση. Με όλα αυτά εμείς καταλαβαίνομε ότι η διακυβέρνηση της χώρας έχει εκχωρηθεί στους δανειστές οι οποίοι και δύνανται να τη μεταβιβάσουν σε τρίτους.

Εσείς κ. Βουλευτά ΤΑ ΞΕΡΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Αποστολή σας είναι να υπερασπίζεστε το Σύνταγμα, την Εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού και όχι των δανειστών μας, τα δικαιώματα των οποίων έπονται των δικαιωμάτων του Ελληνικού Λαού, πράγμα που εσείς δεν πράξατε.

Ερωτάσθε τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετείτε;

Θεωρούμε ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι Βουλευτές θα πρέπει να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους, ως αντιπρόσωποι του Ελληνικού Λαού και να ενεργήσουν έτσι, και όχι ως εκτελεστές αθέμιτων εντολών του κόμματος τους ή και ξένων συμφερόντων.
Επειδή εντός των προσεχών ημερών επίκειται η ψήφιση και νέου επαχθέστερου μνημονίου, σας καθιστούμε υπεύθυνους και υπόλογους έναντι του Ελληνικού Λαού και ενός εκάστου των θιγομένων πολιτών, εάν με την ψήφο, συναίνεση ή την ανοχή σας ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, οποιοδήποτε νέο μνημόνιο. Σας δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε ποινική δίωξη για οποιαδήποτε εθνική, ηθική ή υλική βλάβη ή απώλεια ζωής από ενδεχόμενο δόλο προκύψει σε βάρος των Ελλήνων Πολιτών.
Σας κάνομε επίσης γνωστό ότι επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε εθνική, ηθική ή υλική βλάβη ή απώλεια ζωής από ενδεχόμενο δόλο έχει ήδη προκύψει σε βάρος των Ελλήνων Πολιτών λόγω της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου ή λόγω εξουσιοδότησης από εσάς τρίτου για την ψήφισή του.
Ο Ελληνικός Λαός θα αναζητήσει και θα τιμωρήσει τους υπαίτιους μιας κοινωνικής-εθνικής καταστροφής που μπορεί να αποβεί χειρότερη από αυτές του 1922 του 1974 ή ακόμη και του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σ' αυτούς που απευθύνεται, προκειμένου να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.
Κατερίνη
Οι "Αγανακτισμένοι" της Πιερίας

Διαβάστε και συνυπογράψτε την εξώδικη διαμαρτυρία εδώ:

http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_wrapper&Itemid=121
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)