Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ Ταλαιπωρία χωρίς τέλος στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ

Το δικό τους Γολγοθά συνεχίζουν να ζουν οι βαριά ασθενείς και στη Θεσσαλονίκη. Καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας συνωστίζονται στο μοναδικό φαρμακείο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην πόλη, στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οδού Αριστοτέλους 19, προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα.
 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Η ταλαιπωρία των ασθενών φαίνεται να μην έχει τελειωμό, αφού νωρίς χθες το πρωί σχηματίστηκαν ουρές, ενώ έντονη ήταν η δυσαρέσκεια όσων τελικά δεν κατάφεραν να βρουν τα φάρμακά τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη και την έναρξη προμήθειας των φαρμάκων, σε πολλές περιπτώσεις τα σκευάσματα δεν έφτασαν εγκαίρως κι έτσι άλλοι εξυπηρετήθηκαν και άλλοι όχι.
Στο μικρό χώρο όπου λειτουργεί το μοναδικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εξυπηρετεί ασφαλισμένους και από γειτονικές πόλεις, επικρατούσε το αδιαχώρητο, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που κρατώντας στο χέρι το χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας περίμεναν από μισή έως και μιάμιση ώρα, για να πάρουν τα φάρμακά τους. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ζητήθηκαν νέες γνωματεύσεις, βεβαιώσεις και συνταγή γιατρού, αλλά τελικά το πρόβλημα διευθετήθηκε.
Την ίδια στιγμή οι μόλις εννέα φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης έδιναν τη δική τους μάχη, για να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς, οι οποίοι ξεπέρασαν τους τετρακόσιους.
«Ουρές, δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Αυτή ήταν η εικόνα που επικρατούσε χθες το πρωί στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη. Είναι αδιανόητο να στερούν από τους καρκινοπαθείς τα φάρμακά τους. ‘Μας ταλαιπωρούν. Δεν γίνεται η δουλειά μας’, έλεγαν πολλοί καρκινοπαθείς. Δέχτηκα χιλιάδες τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα από ασθενείς σε απόγνωση, γιατί δεν έβρισκαν τα φάρμακά τους. Δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν μας καταλαβαίνουν. Δεν ζουν την αγωνία μας», δήλωσε στη «Μ» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήττα και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον για έναν καρκινοπαθή να πληρώσει από την τσέπη του το υψηλό κόστος των φαρμάκων, που μπορεί να κυμαίνεται από 200 έως 5.000 ευρώ.
Την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ παραδέχεται στη «Μ» και ο διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Δαλαμπούρας. Παράλληλα τονίζει ότι σε 15-20 ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και δεύτερο φαρμακείο στο ΙΚΑ Τούμπας, το οποίο θα αποσυμφορήσει αυτό της Αριστοτέλους.

Στο κενό η πρόταση για ιδιωτικά φαρμακεία
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ο εφοδιασμός των φαρμακείων των νοσοκομείων αλλά και του Οργανισμού με ακριβά φάρμακα συνεχίζεται και η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί πιθανότατα σήμερα. Ωστόσο η αγορά αντικαρκινικών φαρμάκων από συγκεκριμένες εταιρείες με μετρητά αποτελεί προσωρινή λύση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Αναφορικά με το ποια φάρμακα χορηγούνται και από ποια φαρμακεία οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gr), όπου έχει αναρτηθεί σχετική λίστα. Επίσης μπορούν να ζητούν πληροφορίες για τη διάθεση των φαρμάκων καλώντας στο «184».
Οι ασφαλισμένοι της επαρχίας προμηθεύονται τα φάρμακα από τις κατά τόπους μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ ύστερα από παραγγελία. Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2310 254350.
Στο μεταξύ στο κενό έπεσε η πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη προς τους φαρμακοποιούς για εύρεση 100 φαρμακείων (50 στην Αθήνα και 50 στη Θεσσαλονίκη) που θα χορηγούν επικουρικά ακριβά φάρμακα με έξοδα του Οργανισμού, καθώς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ή όλα τα φαρμακεία ή κανένα».

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ Αναμένουν 70 εκατ. ευρώ
Νέα έκκληση προς τους φαρμακοποιούς απηύθυνε και χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας.
Ζήτησε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και επισήμανε ότι 70 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα και θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς τους για τις οφειλές Μαρτίου 2012.
Παράλληλα σημείωσε εκνευρισμένος ότι δεν περιμένει να σταματήσουν την απεργία τους οι φαρμακοποιοί, για να δώσει τα χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν κάνω μικροπολιτική. Είμαι εδώ για έναν μήνα. Δεν αλλάζω αυτά που πιστεύω και δεν ακολουθώ εκβιαστικές τακτικές, για να σταματήσουν οι φαρμακοποιοί».
Αναφερόμενος στην εμπλοκή με τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, ο κ. Κίττας τόνισε ότι έχουν χορηγηθεί τις τελευταίες ημέρες 110 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έχει αναλάβει να λύσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το ελεγκτικό συνέδριο, καθώς ο πάρεδρος δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής προς τους προμηθευτές του ΕΣΥ.
Επιπλέον ανακοίνωσε ότι περίπου 600 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε ιδιώτες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στο δημόσιο, όπως ιδιωτικές κλινικές, γιατροί και φυσιοθεραπευτές, διαγνωστικά κέντρα και μονάδες αιμοκάθαρσης. Ωστόσο οι διαδικασίες για την πληρωμή, αν και έχουν αρχίσει, μάλλον θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές.
Επίσης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα χορηγηθούν μέσω του υπουργείου Οικονομικών άλλα 90 εκατ. ευρώ για ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ θα εκταμιευτούν επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν εφημερίες γιατρών και υπερωρίες του προσωπικού.

Εμπάργκο υλικών
Συνεχίζουν τη μη χορήγηση επί πιστώσει υλικών στα νοσοκομεία οι προμηθευτές ιατρικών ειδών, ενώ διέκοψαν οριστικά την τροφοδοσία σε έξι νοσηλευτικά ιδρύματα. Όπως αναφέρει το δ.σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.), αναγνωρίζει τις προθέσεις των αρμοδίων για εύρεση λύσης, αλλά, μέχρι αυτό να γίνει πράξη, θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους.
ΕΟΠΥΥ Εξαιρείται ο κλάδος υγείας του ΕΤΑΑ
Την εξαίρεση του τομέα υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.) από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Ο κ. Ρουπακιώτης έκανε δεκτή την απόφαση της 26ης Απριλίου 2012 του δ.σ. του ΕΤΑΑ να μην ενταχθεί ο τομέας υγείας του στον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάσει της οποίας ο κλάδος υγείας του ΕΤΑΑ είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει τη μη ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ, ενώ σχετικό αίτημα προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση είχαν διατυπώσει και οι πρόεδροι του ΕΤΑΑ Αργύρης Ζαφειρόπουλος και του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ Ιωάννης Γαμβρίλης.

Εκπέμπουν SOS οι οδοντίατροι για το ΤΣΑΥ
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι πληρώνουν τις ολοένα αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο τους, το ΤΣΑΥ, δεν τους παρέχονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ μειώθηκαν (από 1,150 δισ. ευρώ σε 280 εκατ. ευρώ), ενώ η ασυνέπεια του ταμείου να καταθέσει ισολογισμούς για δέκα και πλέον έτη δημιουργεί υποψίες στους ασφαλισμένους για αδιαφανή διαχείριση των εισφορών τους. Τα σοβαρά αυτά προβλήματα επισημαίνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (Ταμείο Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών) και προειδοποιεί ότι θα προασπίσει τα έννομα συμφέροντα των μελών του με κάθε νόμιμο τρόπο, ακόμη και διά της δικαστικής οδού.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ Οι μισές συνταγές γράφονται ηλεκτρονικά
Πιο ασφαλής και πιο γρήγορη στις καταχωρίσεις και εκτελέσεις συνταγών είναι η καινούργια εφαρμογή για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την οποία παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) Βλάσης Σφυρόερας, σύμφωνα με τον οποίο 10.764 φαρμακοποιοί και 37.566 γιατροί έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα, ενώ το 50% του συνόλου των συνταγών εκτελείται ηλεκτρονικά.