Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Τα «Εμβόλιμα Νέα» συμμετέχουν στο πένθος του ποντιακού Ελληνισμού για τον θάνατο του μεγάλου Πόντιου λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη


Τα «Εμβόλιμα Νέα» αντί άλλου σχολίου για τον θάνατο του δασκάλου της ποντιακής λαογραφίας Στάθη Ευσταθιάδη αναρτούν σχετικό αφιέρωμα που του είχαν κάνει με την ευκαιρία της τιμητικής εκδήλωσης που του είχε γίνει από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2006.
Γράφαμε με τίτλο:  «Στάθης Ευσταθιάδης  Ένας μεγάλος της Παράδοσης»

Συγγραφέας, Λαογράφος, Νομικός, Μουσικός είναι μερικοί από τους τίτλους που φέρει ένας από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους της πολιτιστικής μας παράδοσης. Πρόκειται για  τον κ. Στάθη Ευσταθιάδη τον άνθρωπο που όλοι εκτιμούν και σέβονται για το έργο του και την πρόσφορα του στην ποντιακή λαογραφία. Ο κ. Ευσταθιάδης έγινε κυρίως γνωστός από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές που ήταν δημιουργός και παρουσιαστής για πολλά χρόνια. Καθήλωνε τους ακροατές με την γνώση των θεμάτων αλλά και την αφηγηματική ικανότητα που του διέκρινε. Οι νεώτερες γενιές της δεκαετίας του ‘’60 και του ‘’70  έμαθαν πολλά από την Ιστορία της περιοχής καταγωγής τους χάρη των ραδιοφωνικών εκπομπών του κ. Στ.  Ευσταθιάδη. Τα ήθη, τα έθιμα και η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού προβλήθηκαν και έγιναν γνωστά, σε μια περίοδο μάλιστα που θέματα αυτής της υφής δεν προβάλλονταν όσο θα έπρεπε. Για το έργο του και την πρόσφορα του έχει τιμηθεί  από πόλους φορείς. Το 2006 έγινε τιμητική εκδήλωση στο θέατρο του δήμου Σταυρούπολης όπου ο Νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό λαογραφικό έργο του Στάθη Ευσταθιαδη, του απένειμε τιμητική πλακέτα. Εμείς οι νεώτεροι οφείλουμε πολλά στον κ. Στάθη Ευσταθιάδη και τον ευχαριστούμε θερμά.

Το παραπάνω αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στα «Σιδηροδρομικά Νέα»  προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στην οικογένεια του Στάθη Ευσταθιαδη και γράφαμε :

Τα «Σ.Ν» σας ευχαριστούν


Συχνά δεχόμαστε είτε τηλεφωνικά είτε ευρισκόμενη κατ’ ιδίαν τα συγχαρητήρια σας για την εκδοτική μας προσπάθεια που καταβάλουμε. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που τα λόγια αγάπης είναι τόσο δυνατά που σε κάνουν να νιώσεις την αξία  του μεγαλείου της προσφοράς ακόμη δυνατότερη. Ένα από τα συγκινητικά τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε λίγο μετά την 6η έκδοση της εφημερίδος μας, ήταν και της κ. Μαρίας Ευσταθιάδου αδελφή του κ. Στάθη Ευσταθιάδη. Η κ. Ευσταθιάδου μας τηλεφώνησε για να μας εκφράσει τις ευχαριστίες τις για το αφιέρωμα που κάναμε στον αδελφό της κ. Στάθη Ευσταθιάδη. Κ. Ευσταθιάδου, η αναφορά μας ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για τον δικό μας άνθρωπο της ποντιακής λαογραφίας. Το έργο και η πρόσφορα του Στάθη Ευσταθιαδη δεν μπορούν να αξιολογηθούν και να περιγράφουν σε ένα αφιέρωμα. Εκείνο όμως που μπορώ να πω  είναι ότι ο κ. Στάθης Ευσταθιάδης  έσπειρε σπόρους που καρπίζουν και ας μην το βλέπουν ορισμένοι, είμαι βέβαιος όμως ότι τα βλέπει εκείνος με το βλέμμα της ψυχής του και αγαλλιάζετε. Επιτρέψτε μου κ. Ευσταθιάδου να συγχαρώ και εσάς για την προσφοράς στην ποντιακή λαογραφία. Αν ο αδελφό σας ήταν ο τιμονιέρης της ποντιακής Λαογραφίας εσείς ήσασταν ο συνοδηγός, συνοδοιπόρος αυτής της προσπάθειας. Θα ήταν παράληψη μας αν δεν αναφερόμασταν  και στην αφανή ηρωίδα, την κ. Ελισάβετ  Ευσταθιάδου την σύζυγο του κ. Στάθη Ευσταθιαδη. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

                                       Ειδική αφιέρωση

Τον Στάθη Ευσταθιαδη  είχαμε την ευκαιρία να τον επισκεφτούμε στο σπίτι του και να τον γνωρίσουμε. Το αφιέρωμα μας στο πρόσωπο του τον συγκίνησε και  θέλοντας  να μας ευχαριστήσει μας δώρισε ένα του βιβλίο με τίτλο «Το ποντιακό Θέατρο» με ιδιόχειρη αφιέρωση στην οποία έγραφε: «Στον εκλεκτό φίλο, φλογερό πόντιο και αγωνιστή Χρήστο Γιαννακίδη. Με αγάπη και εκτίμηση Στάθης Ευσταθιάδης»

 Φώτο Στ. Ευσταθιάδης – Π. Ψωμιάδης