Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Μία ουσιώδης προτροπή να επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα


Ο επιμένων ελληνικά
Tου Αθανασιου Ελλις
Δεν χρειάζεται να μας πιέσει η τρόικα ούτε να μας «καθοδηγήσει» η κυβέρνηση. Στον κυκεώνα της παρατεταμένης ύφεσης υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τη χώρα, όπως η μείωση της υπερκατανάλωσης εισαγόμενων προϊόντων. 
Πρέπει να αναβιώσει στην πράξη το γνωστό σύνθημα του παρελθόντος «ο επιμένων ελληνικά». Τρόφιμα, ποτά, ρουχισμός, υποδήματα και φυσικά τουρισμός, ελληνικά. Θα τονώσουμε την ελληνική παραγωγή και θα συμβάλουμε στη διατήρηση των παλαιών θέσεων εργασίας και, γιατί όχι, στη δημιουργία νέων. Στην πορεία θα μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα, ενώ η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας θα επιτρέψει και τον πολυπόθητο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δεν πρόκειται για εθνικιστική προτροπή, αλλά ρεαλιστική απάντηση σε μια πρωτόγνωρη ύφεση.
Το νέο αυτό «ελληνικό κοινωνικό συμβόλαιο» μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και να αποφέρει αποτελέσματα. Απαιτεί, βέβαια, τη συμμετοχή όλων. Οι Ελληνες κατασκευαστές και παραγωγοί οφείλουν από την πλευρά τους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, βελτιώνοντας την ποιότητα των παραγόμενων αγαθών και μειώνοντας στο ελάχιστο τα περιθώρια κέρδους, τη στιγμή μάλιστα που επωφελούνται από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους. Ετσι, θα πετύχουν αύξηση της κατανάλωσης στο εσωτερικό, έστω και από ένα λαό που έχει πλέον πολύ λιγότερα, αλλά και ενίσχυση των εξαγωγών. Φυσικά, δεν μπορούν να παραχθούν όλα τα προϊόντα εντός της χώρας. Πολλά θα εξακολουθήσουν να εισάγονται, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση της ενέργειας, παρότι ακόμη και σε αυτόν τον τομέα μπορούν να ανατραπούν οι αναλογίες. Το βέβαιο είναι πως για πολλά από τα ξένα προϊόντα που καταναλώνουμε, υπάρχουν ελληνικά ανάλογης ποιότητας. Η στροφή προς τα εγχώρια προϊόντα προσφέρει παράλληλα μια ιδιότυπη διέξοδο και σε όσους κατηγορούν τη Γερμανία, τη Γαλλία και τους άλλους εταίρους μας που έβλεπαν τη διολίσθηση της Ελλάδας, αλλά δεν έκαναν κάτι για να σταματήσουν τον υπερβολικό δανεισμό της επειδή πωλούσαν στην Ελλάδα τα προϊόντα τους. Να η ευκαιρία να σταματήσουμε να αγοράζουμε κάποια από αυτά. Οχι ως εμπάργκο, αλλά ως συνειδητή στήριξη της εγχώριας αγοράς, την οποία σε αυτή τη συγκυρία ενθαρρύνουν και οι δανειστές μας.
Αν στη διάρκεια ενός έτους κάθε Ελληνας καταναλώσει χίλια ευρώ σε ελληνικά προϊόντα αντί ξένων, το όφελος για την ελληνική οικονομία υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα επώδυνα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Οχι μόνο θα στηριχθεί έμπρακτα η Ελλάδα, αλλά θα είναι και μια ευκαιρία να σταματήσει η υπερβολική ροπή προς τις εισαγωγές, η οποία, τηρουμένων των αναλογιών, παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής, τις οποίες, όμως, οφείλουμε να στηρίξουμε πρώτα εμείς. Το νέο αφήγημα της χώρας πρέπει και μπορεί να είναι: «Ο επιμένων ελληνικά».