Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ανοικτή Επιστολή του κ. Δημητρίου Καραπάνου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ
Προ μιας εβδομάδος η Επιτροπή Νόμπελ απένειμε για φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε. Μία απόφαση απρόβλεπτη και της τελευταίας στιγμής που ξάφνιασε όλη την υφήλιο, όπως προκύπτει από πληθώρα δημοσιευμάτων των Διεθνών ΜΜΕ, κατά το πλείστον μη κολακευτικών.
Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία, μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για το βραβείο, ήταν και ο Έλληνας ιερωμένος, πατέρας Γερβάσιος Ραφτόπουλος. Η πρόταση της υποψηφιότητας του, κατατέθηκε στις 8-12-2011 στην Νορβηγία, εν αγνοία του σεβάσμιου γέροντα, ο οποίος πολύ αργά το πληροφορήθηκε περί τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο σεβαστός πατέρας Γερβάσιος, δεν υπάγεται σε κανένα Μητροπολίτη. Επί 35 χρόνια ακολουθεί μία ατελείωτη πορεία αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, τον έγκλειστο των φυλακών. Με την συνδρομή απλών ανθρώπων έχει απελευθερώσει πάνω από 15.000 άπορους φυλακισμένους, για διάφορα μικροαδικήματα εξαγοράσιμων χρηματικών ποινών από τις φυλακές 90 κρατών της γης που έχει επισκεφτεί, χωρίς διάκριση θρησκεύματος, ιδεολογίας ή εθνικότητας!
Ακολουθεί την ίδια πορεία αγάπης που ακολούθησε παλαιότερα, η τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ, μητέρα Τερέζα, η «αγία των φτωχών». Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι στο γεγονός ότι ο πατέρας Γερβάσιος ακολουθεί τον πιο δύσβατο δρόμο των φυλακών. Γι αυτό και πολλοί ανά τον κόσμο τον αποκαλούν ο «Αγιος των Φυλακισμένων». Σας γνωρίζω ότι στους ζηλωτές του έργου του συγκαταλέγομαι κι εγώ. Ταπεινά στρατεύτηκα μαζί με εκατοντάδες Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος για την προώθηση και την υποστήριξη της υποψηφιότητας του πατέρα Γερβάσιου. Γνωρίζω ο ίδιος δεν τον ενδιέφερε, ούτε είχε ανάγκη το βραβείο. Το είχε ανάγκη όμως η Ελλάδα και ο απανταχού της γης Ελληνισμός, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε και συνέβαλλε να φτάσουν στην Επιτροπή Νομπέλ πληθώρα από γράμματα θαυμασμού και υποστήριξης για την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Έλληνα ιερωμένο. Μεταξύ αυτών εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης, των επιστημών, των καλών τεχνών, της δημοσιογραφίας κλπ, από όλα τα μέρη της γης όπου πέρασε και έχει αφήσει τα στίγματα του φιλανθρωπικού του έργου ο σεβάσμιος γέροντας. Εκτιμώ ότι οι επιστολές που έλαβε φέτος η επιτροπή Νομπέλ υπέρ της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον πατέρα Γερβάσιο, είναι πολύ περισσότερες από το σύνολο των επιστολών που εστάλησαν για όλους τους υπολοίπους προταθέντες συνυποψήφιους του!
Μέχρι και την τελευταία στιγμή Κύριε Πρόεδρε και Κύριε Πρωθυπουργέ ανέμενα εγώ και, πιστεύω σύμπας ο Ελληνισμός, να ευαρεστηθείτε και να ανταποκριθείτε τουλάχιστον ένας εξ υμών, στις εκκλήσεις και παρακλήσεις να αποσταλεί μία απλή επιστολή υποστήριξης,
υπέρ της μοναδικής μέχρι σήμερα Ελληνικής υποψηφιότητας που διεκδίκησε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Είναι γνωστόν, ότι για να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ σε κάποιο υποψήφιο από ελεύθερη χώρα όπου λειτουργούν οι Δημοκρατικοί θεσμοί όπως η Ελλάδα, είναι προαπαιτούμενο να υποστηρίζεται η υποψηφιότητα του από τον Αρχηγό του Κράτους ή την κυβέρνηση της χώρας του. Προς μεγάλη απογοήτευση μας ουδείς εξ υμών απέστειλε την παραπάνω προαπαιτούμενη επιστολή για την απονομή φέτος του Νόμπελ Ειρήνης στον Έλληνα πατέρα Γερβάσιο Ραφτόπουλο.
Σας γνωρίζω επίσης ότι προσωπικά δεσμεύτηκα και ανέλαβα την υποχρέωση να ενημερώσω και να ζητήσω την υποστήριξη από τον ΜΕΓΑΛΟ μας ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Αμέσως ανταποκρίθηκε και απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Δρ Καθηγητή Geir Lundestad την συνημμένη επιστολή, μεστή πολλαπλών μηνυμάτων και άψογης τεκμηρίωσης. Εκτιμώ εάν αναλόγου περιεχομένου επιστολή έφθανε στην Επιτροπή Νομπέλ, με την υπογραφή σας, θα είχε φέτος απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην Ελλάδα. Στον Έλληνα ιερωμένο, ο οποίος όπως πολύ εύστοχα γράφει ο κ. Μίκης Θεοδωράκης στην παραπάνω επιστολή του «Στην σημερινή αδιέξοδη πορεία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος προς μια επώδυνη και γενικευμένη κρίση χρέους που καθιστά ομήρους της όλο τον κόσμο, γεγονός που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, ο πατέρας Γερβάσιος με το έργο του, εκπέμπει το δικό του σωστό μήνυμα. Αποσβένει τα χρέη των φτωχών και κατατρεγμένων και ταυτόχρονα τους προσφέρει τη χαρά της ελπίδας και της ευκαιρίας μιας νέας αρχής στη ζωή τους. Το ίδιο ανάλογο μήνυμα έχει ανάγκη η ανθρωπότητα σήμερα για να μην εκραγεί και χαθεί η παγκόσμια Ειρήνη».
Εξ όλων αυτών εγώ και χιλιάδες Έλληνες, αν όχι εκατομμύρια, μένουμε με την απορία: γιατί δεν υποστηρίξατε την Ελληνική υποψηφιότητα για την απονομή του φετινού βραβείου Νόμπελ Ειρήνης: Θα σας είμαστε υπόχρεοι να έχουμε μια δημόσια εξήγηση εκ μέρους σας.


Ως καλόπιστος Έλλην πολίτης αρνούμαι να δώσω βάση στην φημολογία, ότι ένας εξ υμών πρότεινε για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, κορυφαίο απόμαχο Γερμανό πολιτικό που συνέβαλε στην ενοποίηση της πρώην Ανατ. και Δυτ. Γερμανίας στη σημερινή ενιαία Γερμανία.
Με τιμή
Δημήτριος Καραπάνος
Πρώην διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ και πρώην Αντιδήμαρχος 
Γλυφάδας)   Νικηφόρου 18 Γλυφάδα




 Η  επιστολή του κ. Μίκη Θεοδωράκη

Μίκης Θεοδωράκης Οδός Επιφανούς 1 11742, Αθήνα


Δρ. Καθηγητής Geir Lundestad
Διευθυντή του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νομπέλ και Γραμματέα της Νορβηγικής
Επιτροπής Νομπέλ
Henrik Ibsens Gate 51
0255, Όσλο
Νορβηγία
Αθήνα 30.07.2012
Αξιότιμε κ. Καθηγητά Lundestad,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι η  Επιτροπή σας αποδέχτηκε και εξετάζει την υποψηφιότητα του σεβάσμιου πατέρα Γερβάσιου Ιωάννη Ραφτόπουλου για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Θα ήθελα προσωπικά να σας εκφράσω το θαυμασμό μου για το παγκόσμια γνωστό ανθρωπιστικό του έργο και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της δράσης του σε 90 χώρες της γης. Είναι έργο ζωής για τον ίδιο και όσους με ιεραποστολικό ζήλο έχει βοηθήσει στη πάροδο των ετών. Ο πατέρας Γερβάσιος αποτελεί ένα αξεπέραστο παράδειγμα προς μίμηση προάγει τις ανθρωπιστικές αξίες της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, της αν ιδιοτέλειας, με αισθήματα αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, χωρίς προκαταλήψεις θρησκευτικών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων και φυλετικών διακρίσεων. Αυτές ακριβώς οι αξίες και αρχές που σφραγίζουν το έργο του αποτελούν θεμελιώδη προαπαιτούμενα στοιχεία για την εξασφάλιση του πανανθρώπινου ιδανικού της παγκόσμιας ειρήνης.
Στη σημερινή αδιέξοδη πορεία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος προς μια επώδυνη και γενικευμένη κρίση χρέους που καθιστά ομήρους της όλο τον κόσμο, γεγονός που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, ο πατέρας Γερβάσιος με το έργο του, εκπέμπει το δικό του σωστό μήνυμα. Αποσβένει τα χρέη των φτωχών και κατατρεγμένων και ταυτόχρονα τους προσφέρει τη χαρά της ελπίδας και της ευκαιρίας μιας νέας αρχής στη ζωή τους. Το ίδιο ανάλογο μήνυμα έχει ανάγκη η ανθρωπότητα σήμερα για να μην εκραγεί και χαθεί η παγκόσμια ειρήνη.
Για να σταλεί αυτό το μήνυμα πρέπει να βοηθήσει και η δική σας Επιτροπή. Γι'αυτό προτείνω να επιλέξετε την υποψηφιότητα του πατέρα Γερβάσιου Ραπτόπουλου για τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Είναι η κατάλληλη προσωπικότητα να εκπέμψει αυτό το μήνυμα της αισιοδοξίας και της αγάπης που λαχταρά η απογοητευμένη ανθρωπότητα στον σημερινό κόσμο της ωμής βίας, των πολιτισμικών συγκρούσεων και της γενικευμένης οικονομικής κρίσης χρέους.

 Με τιμή 
Μίκης Θεοδωράκης