Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ο Γ.Α.Π. και το τέλος της δυναστείας Παπανδρέου

 Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 
Τελικά, ως φαίνεται, στις... προηγμένες δημοκρατίες σαν αυτή που μας κληροδότησε μετά τη διετή πρωθυπουργία του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο για έναν δηλωμένο αντεξουσιαστή, από το να αποχωριστεί την καρέκλα του. Ουδέποτε στα ελληνικά πολιτικά χρονικά υπήρξε άλλος αρχηγός κόμματος που να διεκδικεί με τέτοιο πάθος τη διατήρηση της εξουσίας του, προκαλώντας ένταση που, για το ίδιο του το κόμμα, αγγίζει πλέον τα όρια της πλήρους διάλυσης. Είναι πραγματικά κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Το εθνικό χρέος της επόμενης κυβέρνησης

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η κρίση της Ελλάδας, είναι πρωτίστως ηθική, είναι συστημική, είναι θεσμική. Η οικονομική κατάρρευση, είναι το αποτέλεσμα αδιεξόδων και πρακτικών πολλών δεκαετιών, που εξυπηρέτησαν και εξυπηρετήθηκαν από κόμματα, συμφέροντα και από το κομμάτι της κοινωνίας που βολεύτηκε αλλά και μπλέχτηκε στον ιστό της μικρής ή μεγάλης διαπλοκής.

Ο Alpha απέφυγε το λουκέτο

Στα χέρια του Δημήτρη Κοντομηνά πέρασε και πάλι από σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, καθώς οι Γερμανοί του Ομίλου RTL συμφώνησαν να μεταβιβάσουν στον Έλληνα επιχειρηματία το πακέτο των μετοχών του καναλιού που εκείνος δημιούργησε, και προ τριετίας τους εκχώρησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Αγαπούλα… μόκο

Αμφέβαλε κανείς ότι θα αργούσε να αντιδράσει; Ο Μάκης Ψωμιάδης είναι πολύ έμπειρος παράγοντας για να αφήσει ακόμα και αυτή τη λεπτομέρεια στην τύχη της. Από τις φυλακές των Σκοπίων όπου βρίσκεται έδωσε εντολή στον δικηγόρο του να στείλει εξώδικο σε γνωστή εταιρία κινητής τηλεφωνίας να σταματήσει τη σχετική καμπάνια με το σλόγκαν «Αγαπούλα την… κουκούλα» επειδή θίγουν την προσωπικότητά του!

Να το πάρουν απόφαση

Την ώρα που η Ελλάδα δοκιμάζεται, και, υποτίθεται ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Πατώντας «φρένο» στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και αποπροσανατολίζοντας τις προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα, από την τακτοποίηση των οποίων εξαρτάται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών.

Οι ευθύνες δεν είναι εποχικές

Η κρίση και οι "τσαλακωμένες" σελίδες
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επανέλαβε τη δημόσια ρητορική περί επίρριψης ευθυνών στα πολιτικά κόμματα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους της.

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Μπαγίς

REPORTER
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος υποδέχθηκε σήμερα τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Εγκεμέν Μπαγίς στο Πεντάγωνο. Η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε σε εγκάρδιο κλίμα καθώς γνωρίζονται αρκετά χρόνια και έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Η… δεύτερη πόρτα του Μαξίμου

Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχει μόνο η ζωή «δύο πόρτες», αλλά και το Μαξίμου. Μια κεντρική και μια πλαϊνή. Από την κεντρική είσοδο εισέρχονται τα πολιτικά πρόσωπα και οι επίσημοι επισκέπτες, ενώ απ’ το πλάϊ εισέρχονται οι υπόλοιποι.

Χαλκιδική: Αναβιώνουν τα έθιμα των Φωταρών και της Καμήλας

Οι Φωταροί και η Καμήλα, δύο λαϊκά έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της τουρκοκρατίας, θα αναβιώσουν και φέτος, από την παραμονή των Φώτων έως και του Αϊ Γιαννιού, στο Παλαιόκαστρο και τη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής.

Αντισυνταγματική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ερώτηση στη βουλή
Απαράδεκτη και αντισυνταγματική η απόφαση του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταβολή του εφάπαξ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Πρόνοιας των Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α) με την συμπλήρωση 31 ετών μετοχικής σχέσης με το ταμείο.

Η Κατσέλη πάει για Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Η φημολογία των τελευταίων εβδομάδων ήθελε τη Λούκα Κατσέλη να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε επίσημα ότι δεν σκοπεύει να κριθεί και πάλι από τη βάση του Κινήματος.

Ο Ολάντ… προσπαθεί να χάσει από τον Σαρκοζί

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Αν ο Φρανσουά Ολάντ ήταν Έλληνας πολιτικός, η περιγραφή «ΑΑΑ» που συνοδεύει την αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας από τους διεθνείς Οίκους, θα ταίριαζε γάντι στην προσωπικότητά του. Έστω και παραφρασμένη: «Άχρωμος, Άοσμος, Ακατάλληλος».

Και αποκαλύψεις για ομφάλιους λώρους PSI, εργασιακά, ΠΑΣΟΚ: Δυστοκία σε όλα τα μέτωπα

Οι παράδοξες συζητήσεις περί επιστροφής στη δραχμή συνεχίζονται, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή να επανέρχεται ξανά και ξανά και αμφίβολα προπαγανδιστικά αποτελέσματα. «Η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα», έσπευσε να δηλώσει χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την ώρα που το ζήτημα εξακολουθεί να κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο, που επισημαίνει πως «οι Έλληνες μιλούν για επιστροφή στη δραχμή» (Μπιλντ), σε περίπτωση που δεν πάει καλά η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων.

Άρθρο Αθ. Νάκου: Εκτός πραγματικότητας

Σε αυτή την τόσο καθοριστική για την οικονομική επιβίωση της χώρας και των πολιτών της περίοδο, θα ανέμενε –ή έστω θα ήλπιζε– κανείς οι Υπουργοί, τόσο της παρούσας όσο και της προηγούμενης Κυβέρνησης, να ασχολούνται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά με την επίλυση προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες, συναισθανόμενοι την απελπισία στην οποία όλοι έχουν περιέλθει. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για προβλήματα τα οποία δεν έχουν οικονομικό κόστος!

Δεν την αφήνουν… ούτε να κοιμηθεί

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η Γιούλια Τιμοσένκο τείνει να εξελιχθεί στην πλέον διάσημη κρατούμενη του κόσμου. Περισσότερο και από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον Ρώσο μεγιστάνα που επιχείρησε να τα βάλει με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, και τα ίχνη του συναντώνται πλέον σε φυλακές της Σιβηρίας.

Συμμαχία Λοβέρδου-Χρυσοχοϊδη (;)

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ραγδαίες, μετά τη χθεσινή δραματική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που άνοιξε το δρόμο για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί το Πολιτικό Συμβούλιο να παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις για τον χρόνο και τη διαδικασία της εκλογής νέου Προέδρου, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το επόμενο Σαββατοκύριακο, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη διαφανεί οι πρώτοι «πόλοι».

Δεν υπάρχει απόσυρση για πολιτικούς;

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα μας, ακολουθεί μία σκοτεινή κι αβέβαιη πορεία, το μέλλον μας οριοθετείται από τους εκβιασμούς των δανειστών και των αγορών αλλά και την ανικανότητα όσων μας κυβερνούν.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Δήλωση του  αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, βουλευτή Β Αθηνών

Το 2011 έκλεισε με επιβεβαίωση της αρνητικής εικόνας στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ. Η συνολική απορρόφηση του ΕΣΠΑ, 31 Δεκεμβρίου 2011, ήταν μόλις 32,86% (σύμφωνα με τον πίνακα που είναι αναρτημένος στο www.espa.gr ).

Συνελήφθη πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ για χρέη

Ο Γιάννης Γούμενος, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πολυγύρου για χρέη προς το Δημόσιο.

Μαζεύουν υπογραφές κατά των δελφίνων

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Μετωπική φαίνεται ότι θα είναι η αναμέτρηση στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το προσεχές Σαββατοκύριακο, εκεί όπου θα αποφασιστεί η διαδικασία με την οποία θα οδηγηθεί το Κίνημα σε αλλαγή ηγεσίας.

Τα γραπτά μένουν…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Την επομένη των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007, τότε που παρά το γεγονός ότι κάποιοι έκαψαν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει την αναμέτρηση, και ο Κώστας Καραμανλής να ανανεώσει τη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου, το «Βήμα», δηλαδή η ναυαρχίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, άνοιγε το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Οι Παπανδρέου και το Συγκρότημα Λαμπράκη

Η σχέση του πολιτικού Οίκου των Παπανδρέου με το Συγκρότημα Λαμπράκη, είναι μακρά και έντονη, σχεδόν βιωματική. Από την εποχή που οι ψηφοφόροι της Ένωσης Κέντρου έκαιγαν εφημερίδες του Συγκροτήματος έξω από την τότε έδρα του ΔΟΛ, στην οδό Χρήστου Λαδά.

Ένα χρέος που… ξεχάστηκε

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ
Αρχίσανε τα όργανα, με ανακοινώσεις, διαρροές και καταγγελτικό λόγο. Η υπερηφάνεια του χαμένου, η αυτοσυγκράτηση και η αυτογνωσία είναι πλέον άγνωστες λέξεις.
Ο πολίτης προχωρά μπροστά, αναζητώντας μόνος του λύσεις στα προβλήματα πού του δημιούργησε η ανερμάτιστη πολιτική σας.

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Δήλωση του επικεφαλής της Ομάδας Δημιουργίας και βουλευτή  Α΄Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα.

Υποδεχθήκαμε το 2012, το έτος που η πόλη μας γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της. Είναι μία χρυσή ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να τονίσει την παρουσία της ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με τη νεολαία της, τα πανεπιστήμιά της, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο της, τον πολιτισμό της. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρονιά πολλά σε όλους τους Θεσσαλονικείς!

Πόσο αξίζει η Αφροδίτη της Μήλου, κύριοι διαπραγματευτές του... (συγγνώμη του PSI, ήθελα να πω)

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πέρασε στα ψιλά, αν και ήταν η σημαντικότερη ίσως είδηση των ημερών – και πάντως σημαντικότερη από την καταστροφολογία και την κινδυνολογία περί εξόδου από το ευρώ και οπωσδήποτε σοβαρότερη από τα νυχτέρια στα Πολιτικά Συμβούλια του ΠΑΣΟΚ.
Όπως πληροφορηθήκαμε επισήμως, το Μουσείο του Λούβρου εδραίωσε τη θέση του ως το υπ’ αριθμόν 1 μουσείο του κόσμου, σημειώνοντας κατά το 2011 ρεκόρ επισκεψιμότητας, με 8,8 εκ επισκέπτες.