Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Πολιτικό σοκ στη Γαλλία

Εφόσον οι εκτιμήσεις των exit polls για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών επιβεβαιωθούν, ο Νικολά Σαρκοζί έχει στη διάθεσή του 15 μέρες, για έναν διμέτωπο αγώνα, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει μέχρι τέλους την παραμονή του στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Γαλλία : Ο Φρανσουά Ολάντ νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ είναι ο νικητής της σημερινής αναμέτρησης, σύμφωνα και με τις επίσημες καταμετρήσεις. Τα ποσοστά που έδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών με βάση το 56,05% των ψήφων περίπου στις 22.35 ώρα Ελλάδας είναι τα ακόλουθα:

Η Μέρκελ θέλει να… απαλλαγεί από τον Σαρκοζί

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το πολιτικό ενδιαφέρον της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα της υφηλίου είναι στραμμένο απόψε στη Γαλλία, για την πρόγευση των πιθανοτήτων του Φρανσουά Ολάντ να οδηγήσει τον Νικολά Σαρκοζί σε… έξωση από το Ελιζέ. Όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλους το έχει το Βερολίνο. Μόνο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Άνγκελα Μέρκελ…

Έφαγαν 5,5 εκατ. ευρώ τάζοντας επιδοτήσεις

Σε οικονομικό σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους εξελίσσεται η υπόθεση της εξαπάτησης πολλών δεκάδων μικροεπενδυτών από εταιρεία με έδρα την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, που έταζε επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και εκτροφεία σαλιγκαριών.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η απάντηση της Κεντροδεξιάς

Μετά τον ιδεολογικό κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς, λόγω της αυτοκαταστροφικής επιλογής του Μνημονίου, η Κεντροδεξιά εξελίσσεται πλέον στη μοναδική εναπομείνασα παράταξη εξουσίας στον τόπο.

Δεν θα γίνουν debates!

Για πρώτη φορά μετά το 1996, και τις εκλογές στις οποίες ο Κώστας Σημίτης και ο Μιλτιάδης Έβερτ πρωταγωνίστησαν σε ένα τηλεοπτικό debate με οικοδεσπότη το… μετέπειτα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου, οι τηλεμαχίες των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να απουσιάσουν από την προεκλογική αναμέτρηση.

Στο Ζάππειο άλλαξε η πολιτική ατζέντα

Περισσότερο κατανοητά από όσο το είχε εκφράσει η προεκλογική καμπάνια του Μπιλ Κλίντον στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1992, είναι δύσκολο να το διατυπώσει κανείς: «It’s the economy… stupid».
Ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε με τη σημερινή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, να επαναπροσδιορίσει την ατζέντα των εκλογών. Μιλώντας υπερβατικά για την Ελλάδα που ονειρεύεται, μια χώρα μπροστά και όχι ουραγό των εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άγγιξε το θέμα-ταμπού της οικονομίας.

Ποιους όρους θα βάλει το ΠΑΣΟΚ

Όσοι διακινούν ή συνεχίζουν να επιμένουν στην αναμόχλευση σεναρίων συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές, αποδέχονται ουσιαστικά τρεις παραμέτρους: Ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα. Και ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστιαία επίπεδα.

Μια κυβέρνηση με… σπασμένο τηλέφωνο

Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στον «Τύπο της Κυριακής» παρουσιάζει αναλυτικά την πολιτική στρατηγική του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 6ης Μαϊου, αλλά και για την «επόμενη μέρα». Το πώς θα κυβερνήσει τον τόπο, από τη στιγμή που θα έχει εξασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή, τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει, για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου.

Θαλάσσια χελώνα ταξίδεψε 1.500 χιλιόμετρα για να ζευγαρώσει

Η πρώτη αρσενική πράσινη θαλάσσια χελώνα που συμμετείχε σε αυστραλιανό ερευνητικό πρόγραμμα επέστρεψε στο σημείο απ' όπου διασώθηκε έχοντας ταξιδέψει 1.500 χιλιόμετρα, προφανώς αναζητώντας το ταίρι της, δήλωσε σήμερα επιστήμονας.

Προσφυγή μετά τις 8 Μαϊου

Ο Σεμπαστιάν Λέτο προς το παρόν δεν σκέφτεται την προσφυγή κατά του Παναθηναϊκού διεκδικώντας 4-5 δόσεις του συμβολαίου του, μισθούς και μπόνους. Ωστόσο αν δεν βρεθεί λύση στην Γ.Σ της 8ης Μαϊου, πολύ πιθανό να το κάνει, υποστηρίζει ο ατζέντης του.

Υψηλή τεχνολογία για τους φίλους των μουσείων

Αλλα μουσεία έχουν θέσει στην υπηρεσία τους άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα. Το iPod, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται από πολλά μουσεία για μια νέα μορφή ακουστικής ξενάγησης.

Εφτιαξαν... DNA του σωλήνα

Το λεγόμενο XNA μιμείται τις ιδιότητες του DNA και του RNA. Το κρίσιμο σημείο που επιτρέπει να γίνεται λόγος για «συνθετική γενετική» είναι η ικανότητα των μορίων να περνούν στις επόμενες γενιές τις αλλαγές τις οποίες υφίστανται ..
DNA... του σωλήνα φέρνει την επιστήμη πιο κοντά στη σύνθεση νέων μορφών ζωής στο εργαστήριο και εγείρει ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή σε άλλους πλανήτες.

O σκληρός μήνας Iούνιος για τη νέα κυβέρνηση

Στις 19 Μαΐου οι ελεγκτές της τρόικας θα κάνουν το πρώτο τεστ για την υλοποίηση των μέτρων. Το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης και νέων εκλογών θα εκτροχίαζε το οικονομικό πρόγραμμα
Του Kώστα Tσαχάκη
 
Eνώπιον σημαντικών προκλήσεων θα βρεθεί με το... καλημέρα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές τις 6ης Mαΐου.

Ανοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Κύριοι αντίπαλοι ο απερχόμενος πρόεδρος Σαρκοζί και το φαβορί για τη νίκη σοσιαλιστής υποψήφιος Ολάντ
Ανοιξαν την Κυριακή οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με κύριους αντιπάλους τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το φαβορί για τη νίκη, τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ, που εκτός απρόοπτου θα αναμετρηθούν και στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου.

ΜΕ ΤΟ «ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙΙ» ΑΠΑΝΤΑ Η Ν.Δ.

Την οικονομική πρόταση της ΝΔ για να αναταχθεί η κρίση και να βαδίσει επιτέλους η χώρα στους δρόμους της Ανάπτυξης θα παρουσιάσει στο «Ζάππειο ΙΙΙ» ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα Κυριακή στις 11.30