Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μέτρα φωτιά ζητά η Τρόικα...!!!


Φωτογραφία για Μέτρα φωτιά ζητά η Τρόικα...!!!
Τι κι αν το μέλος μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσε και πιθανός νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δηλώνει ότι στη Ευρώπη δεν είναι τυφλοί
και αναγνωρίζουν την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας μετά την εξαετή και πλεον ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας.


Τι κι αν σύσσομη η Ευρώπη θορυβήθηκε από τη διολοφονία του Πάυλου Φύσσα και την άνοδο του φασισμού – ναζισμού στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους Μπαρόζο, Ρομπάι και Σουλτς θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα.

Το αυτάκι της τρόικας δεν ιδρώνει. Δεν καταλαβαίνει τίποτε. Οι άνθρωποι ακολουθούν πιστά τις επιταγές των δανειστών μας. Η θριαμβεύτρια των εκλογών στη Γερμανία Άγκελα Μέρκελ το είπε ξεκάθερα: δεν χαλαρώνουμε τα λουριά στην Ελλάδα.

Οι πιέσεις των δανειστών μας προς την Κυβέρνηση, όπως αυτές μεταφέρονται από την τρόικα αυτές τις ημέρες στους υπουργούς και τους υφυπουργούς κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους είναι στην κυριολεξία αφόρητες. Τα μέτρα που ζητούν προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό συγκροούν έναν κατάλογο «φωτιά» που καίει πρωτίστως την τσέπη των Ελλήνων


Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση προσπαθεί να κλίσει ένα ένα τουλάχιστον τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα και να αποφύγει τις νέες πιέσεις. Το αίτημα του κ. Κ. Μητσοτάκη για δίμηνη αναβολή της διαθεσημότητας των υπολοίπων 12500 δημοσίων υπαλλήλων που με βάση τα συμφωνηθέντα πρέπει να βγουν μέρχρι τα τέλη Οκτωβρίου είναι ενδεικτικό της κατάσταση που επικρατεί.

Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη η συζήτηση για την «καυτή πατάτα» της αξιολόγησης που δεν είναι άλλη από τ0 δημοσιονομικό κενό που έχει ανακαλύψει η τρόικα για τη διετία 2015-2016 και που ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές έχουν ζητήσει ήδη από την προηγούμενη άνοιξη η κυβέρνηση να ετοιμάσει το πλέγμα των μέτρων που θα καλύψουν αυτή την τρύπα που προκύπτει.

Πάρτε ένα δείγμα γραφής από τα όσα ζητάνε οι δανειστές και εμβρόντητη τους ακουν οι υπουργοί και υφυπουργοί :

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.Αύξηση των εισιτηρίων του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών.Διατήρηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης για τρία ακόμα χρόνια.Περικοπές σε μισθούς, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.Αύξηση τελών κυκλοφορίας.Νέο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών τιμών, που θα φέρει αυξήσεις σε αρκετές περιοχές.Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό.Ακόμα μεγαλύτερη περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, αρχίζοντας από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και από την κατάργηση της έκπτωσης που προκύπτει από τις ιατρικές δαπάνες.Διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η απαίτηση των δανειστών μεταφράζεται ως προτροπή να φορολογηθούν περιουσιακά στοιχεία που έως τώρα δεν υπολογίζονταν, όπως, για παράδειγμα, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων. Νέος φόρος ακινήτων. Η διαφορά του ενός δισεκατομμυρίου που προκύπτει στα βεβαιωμένα έσοδα που ζητεί η τρόικα από αυτά που προτείνει η κυβέρνηση, φέρνει όλο και πιο κοντά τη διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα.Απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Εστω και αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για σταδιακή απελευθέρωση.Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεωνΑναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.Η Κυβέρνηση προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη από τις απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή που θα θέσει σε κίνδυνο και τα έως τώρα επιτεύγματα.

Σήμερα με τον πιο επιτακτικό τρόπο επιβάλλεται να ξεκινήσει ένας διάλογος στο πιο υψηλό επίπεδο με τους εταίρους και δανειστές μας για το μέλλον της χώρας και την ενωμένης Ευρώπης.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
communenews