Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΔΝΤ: Έρχονται νέα μέτρα στην Ελλάδα

Nέα μέτρα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου τα 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να υιοθετηθούν εντός του 2014.


Σύμφωνα με την έκθεσή του για την δημοσιονομική πολιτική, «στην Ελλάδα αναμένεται να επιτευχθεί μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα το 2013», παρά το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπεται πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ. Και το Ταμείο συμπληρώνει πως «επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την φορολογική διοίκηση, ίσα με το 3,5% του ΑΕΠ».

Να σημειωθεί ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα χρειάζονταν να λάβει νέα μέτρα το 2014 και τα επιπλέον μέτρα της περιόδου 2015 – 2016 θα ήταν της τάξης των 4,1 δισ ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Πλέον το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα της τάξης των 2,9 δισ ευρώ το 2014 και επιπλέον 3,8 δισ ευρώ τη διετία 2015 – 2016.

H απάντηση του υπ. Οικονομικών

Στις παραδοχές του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής παραπέμπει το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο.

Σημειώνει εξάλλου ότι «η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής».

Σύμφωνα με αυτό:

1ον. Η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 «Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)», αναφέρεται ότι «το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ», τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%).

2ον. Η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας. Μάλιστα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η έκθεση του ΔΝΤ το επιβεβαιώνει (σελ. 70: Ελλάδα = 4,2% του ΑΕΠ, Ευρωζώνη = 1,1% του ΑΕΠ).

3ον. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014".

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι "οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται".

"Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος", καταλήγει η ανακοίνωση.

zougla.gr

Γενική πρόγνωση καιρού για την Πέμπτη

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, στην Κεντρική Στερεά και στην Πελοπόννησο, λίγες νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα και άνοδο της θερμοκρασίας , περιμένουμε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013. Τα φαινόμενα στα δυτικά θα είναι τοπικά έντονα, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Βρούτσης: Κανονικά οι συντάξεις και το 2014

Βρούτσης: Κανονικά οι συντάξεις και το 2014

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Την ομαλή ροή της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού εγγυάται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης και για το 2014 επαναλαμβάνοντας ότι το 2013 το ασφαλιστικό κινήθηκε εντός στόχων και προβλέψεων.

Στο Δαφνί εισήχθη η Βίκυ Σταμάτη

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η καταδικασμένη σε 12ετή κάθειρξη σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου διακομίστηκε από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού στο Δαφνί που εφημερεύει. Οι γιατροί την εξέτασαν και αποφάσισαν την εισαγωγή της.

Κρεμασμένος σε δέντρο βρέθηκε 59χρονος αγρότης στην Αμαλιάδα

Ακόμα μία αυτοκτονία, αυτή τη φορά στην Αμαλιάδα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα.
Η τοπική κοινωνία της Ηλείας είναι συγκλονισμένη από την αυτοκτονία του 59χρονου αγρότη, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος σε αγρόκτημα στην περιοχή της Αμαλιάδας, στον δρόμο προς Ρουπάκι. του 59χρονου.

Εκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη


Έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο Κολωνάκι.

«ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ»


Για χρόνια υπήρχαν φήμες ότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί θεσμοί επιδίδονταν στην τέχνη της δημιουργίας ‘ ψευδό-κρίσεων’ προκειμένου να υποχρεώνουν χώρες να υποκύπτουν στις επιθυμίες τους, όμως ήταν δύσκολο να αποδειχθούν αυτές οι φήμες.
Η πιο εκτενής μαρτυρία προέρχεται από τον Ντέιβισον Μπαντού , ένα πληροφοριοδότη που εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ) και κατηγόρησε τον οργανισμό ότι ‘μαγείρευε’ τα στοιχεία προκειμένου να καταδικάσει την οικονομία μίας χώρας που ήταν μεν φτωχή αλλά είχε ισχυρή θέληση αντίστασης.

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ 4 ΕΞΟΡΚΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ.ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΓΙΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ...


                                                                                           
Βρυξέλλες Πορφύρης Δ./Σταφυλά Π.

Μια ασυνήθιστη δίκη ξεκίνησε στην Γαλλία: 4 άτομα από τις Αντίλλες δικάζονται από τη Δευτέρα σε μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή γιατί κατακράτησαν για μια εβδομάδα μια 19χρονη που την θεωρούσαν δαιμονισμένη.Το θύμα υποβλήθηκε επίσης σε κακοποίηση με φόντο το «θρησκευτικό» πλαίσιο.

Ν. Χουντής στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Αν συνεχιστούν οι πολιτικές των Μνημονίων ο φασισμός θα εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη»

·           «Στην Ελλάδα, υπάρχει κατ’ επίφαση Δημοκρατία όταν η κυβέρνηση εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών»

«Αν συνεχιστούν οι πολιτικές των Μνημονίων ο φασισμός θα εγκατασταθεί σε όλη την Ευρώπη» αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια της συζήτησης για την «άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη»

Χρυσή Αυγή: " Πεντακάθαροι όλοι οι λογαριασμοί των βουλευτών της"


 Γραφείο Τύπου
Με εντολή εισαγγελέα ανοίχθηκαν και ελέγχθηκαν κατά τις προηγούμενες μέρες όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Από την έρευνα δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο. Ήταν όλα πεντακάθαρα όπως είχαμε δηλώσει εξαρχής. Τα κανάλια της διαπλοκής όμως δεν λένε λέξη και αφήνουν να αιωρείται η αθλιότητα περί σκοτεινής χρηματοδότησης. Ανακυκλώνουν τις ίδιες γελοιότητες περί μαύρων ταμείων, κρυμμένων όπλων και τανκς που θα μπουν στη Βουλή.

Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ 5.000 ευρώ στον Σ. Κούβελα για εξύβριση

Η προχθεσινή, ατυχέστατη επίθεση με ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, την οποία εξαπέλυσε ο Γιάννης Μπουτάρης σε βάρος του Κώστα Γκιουλέκα, δεν είχε επιπτώσεις για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, πέραν βεβαίως των όποιων πολιτικών συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν.

Του Νίκου Ηλιάδη

Εμπόριο ψυχών σε κρύπτες κλουβιά

Εμπόριο ψυχών, μεταφέροντας μετανάστες στοιβαγμένους στην οροφή ενός τουριστικού λεωφορείου σε χώρο μόλις 35 εκατοστών, συνελήφθησαν να κάνουν πέντε άτομα στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων ένας 51χρονος Γεωργιανός, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι εγκέφαλος της σπείρας.

Του Κώστα Καντούρη

Λονδίνο: Μετατρέπουν κοντέινερ σε διαμερίσματα για τους αστέγους

Το πόβλημα των αστέγων στο ακριβό Λονδίνο επιχειρούν να λύσουν οι αρχές νοικιάζοντας κοντέινερς έναντι 90 ευρώ την εβδομάδα. Τα κοντέινερς έρχονται από την Κίνα και μετατρέπονται σε μικρά διαμερίσματα. Διαθέτουν τηλεόραση επίπεδης οθόνης, ιδιωτικό μπάνιο, κουζίνα και κλιματισμό.

Ν.Γ.Μιχαλολιάκος: "Μας φοβούνται, γιατί ξέρουν πως η Πίστη είναι πιο δυνατή από την φωτιά"


 Άρθρο του Ν.Γ.Μιχαλολιάκου
μέσα από την φυλακή







ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ
"Στην ανάγκη να στέκεσαι γενναίος
Στην καθημερινή σου ζωή πρόσχαρος
Όταν σε χειροκροτούν
να στέκεσαι απαθής
και όταν σε αποδοκιμάζουν
ασάλευτος σαν βράχος"

ΣΑΜΟΥΡΑΪ ΚΑΤΣΟΥ ΚΑΪΣΟΥ

Διαψεύδονται οι 25.000 απολύσεις το 2014

Διαψεύδει με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την απόλυση 25.000 εργαζομένων.
Όπως αναφέρει «η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Παράταση για αξιολόγηση ζητεί από Tρόικα ο υπουργός» κάνει λόγο για «απολύσεις τουλάχιστον 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2014» και συνεχίζει: «Όπως είναι γνωστό, η τρόικα απαιτεί 15.000 απευθείας απολύσεις από τώρα και μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και άλλες 10.000 τουλάχιστον απολύσεις που θα προέλθουν από τις διαθεσιμότητες μέσα στο 2014».

Διαμαρτυρία μετά... μουσικής στο ΑΠΘ- Ξεκίνησε η πορεία των διοικητικών

Φοιτητικοί σύλλογοι και διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο της διοίκησης, αυτή την ώρα ξεκίνησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. 


Ξεκινάει άμεσα η διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου

Ξεκινάει άμεσα η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στα προγράμματα των Δημοτικών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης μετά την σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας και την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση της βίας και την υποστήριξη των γυναικών που υφίστανται ή απειλούνται από αυτή, εγκαινιάζει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, στη 13.00 (οδός Περρωτού και Μαντίκλου, Καλαμάτα).
Στα εγκαίνια θα χαιρετίσουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Βάσω Κόλλια και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας.

Το παράδειγμα της Χιλής: Γιόρτασαν όλοι μαζί!




Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Ως γνωστόν, η Χιλή γνώρισε μια από τις πιο σκληρές δικτατορίες στην Ιστορία, που στα 17 χρόνια της εξουσίας της
Οι εφιαλτικές μνήμες παραμένουν ζωντανές και η μοίρα των αγνοουμένων εξακολουθεί να παραμένει ανεξιχνίαστη.
Η χώρα, όμως, αν και βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο (οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 17 Νοεμβρίου), γιόρτασε το περασμένο Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, ενωμένη την επέτειο του ιστορικού δημοψηφίσματος του 1988, που ο δικτάτορας Πινοσέτ παραχώρησε για να διαιωνίσει την εξουσία του και να νομιμοποιήσει τη συνέχισή της, αλλά τελικά κέρδισε το «Όχι».

Κίνα:Έχτισαν κατά λάθος πολυκατοικία στη μέση αυτοκινητόδρομου

Στην επαρχία Σαανκσί στη Δυτική Κίνα, οι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να κόψουν ένα αυτοκινητόδρομο στη μέση για να παρακάμπτει μια πολυκατοικία που έκτισαν κατά λάθος, καθώς συνειδητοποίησαν ότι θα κοστίσει πάρα πολλά χρήματα να μεταφέρουν τους ενοίκους της και να τη γκρεμίσουν.

Νέες διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά των μαθητών

Νέες διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών. Σήμερα το πρωί στο 2ο δημοτικό σχολείο Ραιδεστού, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου της περιοχής.

Ραγδαία μείωση τιμών στις κατοικίες στην Ελλάδα

Υποχώρηση 31,1% παρουσίασαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.Tα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε χθες στο 8ο Business Forum του περιοδικού RE+D ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος,και σύμφωνα με αυτά, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.